Veliki boem i umjetnik

Bio je jedan od najvećih jugoslavenskih glumaca, no otišao je u tišini, nitko nije znao da je izgubio bitku s karcinomom. Voljena supruga sama ga je sahranila


Barbara Marinović
23.04.2019.19:30
Bio je jedan od najvećih jugoslavenskih glumaca, no otišao je u tišini, nitko nije znao da je izgubio bitku s karcinomom. Voljena supruga sama ga je sahranila
Screenshot: Youtube

sažeto

Pavle Vuisić bio je jedan od najvećih jugoslavenskih glumaca. Ipak, tu titulu nije do kraja prigrlio te je odabrao otići u tišini onda kada je shvatio da je opaka bolest jača


Barbara Marinović
23.04.2019.19:30

U kultnim 'Kamiondžijama' bili su najbolji prijatelji, no izvan seta serije navodno nisu cvale ruže. Glavni glumci jugoslavenske hit serije, Pavle Vuisić i Miodrag Petrović Čkalja glumili su Paju i Jaru, a bili su među najvećim zvijezdama tog vremena.

Dok je kamera bila upaljena, vladala je među kolegama sjajna atmosfera, no izvan toga, nije bilo ni približno toliko idilično. O svemu je svojedobno govorila i Mirjana Vuisić, supruga legendarnog Pavla. 'Ja Čkalju nikad nisam upoznala. Kad malo bolje pogledate Čkalju i Pavla, vidjet ćete da je to nemoguća fuzija. Čkalja je stopostotan glumac i do krajnjih granica je išao u svojoj glumi. Pavle uopće nije bio glumac. Znao je reći: 'Ja se samo ponašam'. I istina je, cijelog se života ponašao', tvrdi Mirjana u knjizi 'Poslije fajrunta'.

'Kamiondžije' i odnos s Čkaljom

Čkalja je znao preglumljivati, a zbog toga je Pavle znao biti prilično iznerviran. Kad je TV Beograd htjela snimiti nastavak serije, Pavle nije htio čuti za to. Nakon natezanja oko honorara, producenti su se snašli i računali na gastarbajtere pa su osigurali traženi novac za Vuisića. On je potom uvjetovao i da se Čkalji podigne honorar pa se snimio nastavak 'Kamiondžija'.

O odnosu legendarnih glumaca spekuliralo se u vrijeme bivše države, njihov odnos bio je kompleksan i kompliciran, no kolegijalnost i poštovanje uvijek su postojali. Govori ta crtica dovoljno o veličini pokojnog Vuisića.

Supruga njegovu smrt skrivala od ostalih - to je bila njegova želja pred smrt

Legendarni Pavle Vuisić preminuo je, inače, prije nešto više od 30 godina, a na sahrani nije bilo nikoga osim njegove dugogodišnje supruge Mirjane. Po njegovoj želji, Mirjana o smrti supruga nije govorila nikome, sama je pokopala supruga, uz nju je bio samo svećenik koji nije znao tko je pokojnik, znao je samo da se zove Pavle. Kultni glumac bio je nesuđeni novinar i pravnik, veliki umjetnik i boem, koji se glumom počeo baviti slučajno.

Preminuo nakon tri mjeseca borbe s opakom bolesti

Tijekom godina slave i uspjeha osvojio je sve značajnije filmske nagrade u Jugoslaviji, briljirao u nekoliko serija i filmova. Slobodno vrijeme provodio je uz Dunav, obožavao je rijeke, suprugu, ali i društvo, kafane i zabave. Glumio je u više od 150 serija i filmova, a navodno imao ponude da izgradi karijeru i u inozemstvu.

No, nije želio napustiti rodni kraj. Živio je kako je želio, tvrdili su njegovi suvremenici. Do smrti je imao samo jedno žaljenje - što nije postao roditelj. Djecu je obožavao. Otišao je prerano, u dobi od 62 godine, nakon tri mjeseca borbe s karcinomom. Želio je otići u samoći, a kolege i prijatelji želju su mu ispoštovali. Nije htio praviti medijsku pompu oko svoje bolesti, pobrinuo se da tako bude i iza smrti. Ipak, trag koji je ostavio u filmskoj umjetnosti zaista je velik i neprocjenjiv.

Miodrag Petrović Čkalja

pavle vuisić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter