Intervju: Davor Viduka iz Kojota

'Bili smo bend s najviše obožavateljica u devedesetima, a danas smo više fokusirani na glazbu'


Ines Madunić
06.12.2017.19:00
'Bili smo bend s najviše obožavateljica u devedesetima, a danas smo više fokusirani na glazbu'
Nino Šolić

sažeto

Gitarist Kojota, Kawasaki 3P-a, Greaseballsa i mnogih drugih bendova ispričao nam je sve o velikom zagrebačkom koncertu i planovima za novi album


Ines Madunić
06.12.2017.19:00

U sedam godina koliko su postojali, Kojoti su objavili tri albuma, zaludjeli ekipu stvarima kao što su "Hodala je pola metra", "Zajaši zmaja", "Halucinacija", "Razuzdan i lud"... I u dugih 17 godina njihove pauze, pjesme su se itekako slušale, otkrivale su ih nove generacije, a onda se dogodila Brijačnica početkom ove godine. Realno, postojala je šansa da ne bude tako dobro, očekivanja nisu bila visoka. Ali, bila je to potpuno pogrešna procjena. Jer, Kojoti su se pojavili na pozornici kad da su je napustili jučer i odsvirali jedan od najboljih koncerata godine.

Nakon tog povratka u siječnju, svirali su po cijeloj Hrvatskoj, a kraj godine rezervirali za veliki solo koncert u Zagrebu. U Tvornici kulture sviraju u subotu, 9. prosinca, a dan prije promovirat će i veliki box set sa sva tri dosad objavljena albuma. Osim što su prodrmali rock scenu u Hrvatskoj koncertima koje su svirali po cijeloj zemlji, Kojoti nisu stali tu. Snimili su tri nove pjesme od kojih smo zasad čuli dvije, a planiraju i novi album. O devedesetima, današnjici, obožavateljicama, koncertima i pjesmama razgovarali smo s Davorom Vidukom, jednim od najproduktivnijih i najaktivnijih gitarista u Hrvatskoj koji je 1992. godine osnovao Kojote.

Godinu ste počeli povratničkim koncertom na Brijačnici. Kako je to izgledalo iz vaše perspektive? Kakav je bio osjećaj biti na pozornici nakon 17 godina s istom ekipom?

Fantastičan, euforičan, neočekivano pozitivan i nevjerojatno emocionalan, kako sa strane publike prema Kojotima - svi ti transparenti i suuuper feedback nakon svake odsvirane pjesme - tako i benda prema publici, ali i benda međusobno. Takav koncert se dogodi jednom, dvaput u životu I to ako si sretan. Ja sviram neprekidno koncerte 30 godina i ne pamtim da sam ikada imao ovakav. Pogotovo sam sretan zato što su to bili Kojoti. Zato što je bio prvi nakon 17 godina pauze i zato što smo s tim koncertom, iako je možda bilo nekih skeptika, dokazali da je naša muzika izrazito dobro starila, tj. nismo ostali zaboravljeni, niti blizu, a tome je dokaz količina mlađe publike na svim ovim koncertima od Brijačnice, a bilo ih je jako puno i na samoj Brijačnici. Da su sve one nevažne i periferne stvari koje nisu imale veze s muzikom, a pratile su nas stalno, od početka do kraja djelovanja u 90-ima, potpuno nestale, a ostala je ona jedna i najvažnija stvar u svemu - naša muzika.

Bili ste ultimativni hit devedesetih. Kako je izgledalo svirati rock'n'roll tada? Kako se razlikuje od današnje situacije?

Puno se razlikuje. Nekada je postojala scena. Možemo je nazvati 'Fiju Briju+bendovi' ili kako god, ali ti svi bendovi su činili jednu scenu koja je bila jako homogena, izrazito prijateljski I kolegijalno raspoložena. Ta scena je bila uz radio 101 i Feral Tribune jedina glasna opozicija tadašnjem sistemu na što sam jako ponosan. Drago mi je da je većina tih ljudi i bendova i dalje u glazbi te da sam i dalje sa svima u dobrim odnosima. Danas postoji masa dobrih bendova, ali nema scene niti zajedništva. Ni blizu onome iz 90-ih.

Čula sam da su vas obožavateljice opsjedale devedesetih. Je li i danas takva situacija? Bacaju li vam grudnjake na pozornicu?

Da, istina je da smo tada bili možda najpopularniji bend na sceni što se tiče ljepšeg spola, ali danas nam to uopće više nije važno. Naravno da ćemo biti ljubazni, popričati sa svakim tko voli naš bend, ali to je miljama daleko od onda. Uostalom, i mi smo stariji, zreliji i oženjeni ljudi, iako na stageu i dalje isijavamo identičnu energiju kao nekada.

Nakon koncerata po cijeloj Hrvatskoj, vratili ste se u studio i snimili tri pjesme. Čuli smo dvije i zvučite baš kao devedesetih. Vraća li se hrvatski rock'n'roll na velika vrata i što mu se u međuvremenu dogodilo?

Ne bih se složio da zvučimo kao 90-ih. Dapače, puno zrelije, drugačije,modernije i kompaktnije zvučimo danas. Uostalom, 2017. godina je i bilo bi stvarno stupidno da pokušavam raditi pjesme kao kad sam imao 22 godine. Sada puno studioznije prilazim svakoj pjesmi, važna mi je svaka riječ u tekstu i ton u muzici. I produkcijski zvučimo kao rokenrol bend koji se pojavio danas, a opet, kuži se da su to Kojoti. To mi je bilo jako bitno dok sam radio nove stvari. Što se tiče drugog dijela, ne znam vraća li se hrvatski rock na velika vrata, ali siguran sam da su se Kojoti vratili veličanstveno i da smo na neki način obilježili 2017. U siječnju je bio masivan povratak na Brijačnici, pa je uslijedila masa koncerata, pogotovo svi ti ljetni festivali, i sada je finaliziramo s velikim solo koncertom u Tvornici 9. prosinca s novim pjesmama i s luksuznim box setom koji i promoviramo u Tvornici. Na box setu su remiksirana sva tri naša albuma, svaki ima dosta bonus pjesama, knjižicu od 28 strana zanimljivih tekstova relevantnih ljudi, novinara, gomila fotografija koje se dosad nisu mogle vidjeti, a vrhunski ga je dizajnirao Darko Kujunđić. A tek za 2018. nas očekuju još bitnije stvari. Prvo LP kompilacija najboljih pjesama s novim bonusima, tj. novim pjesmama, jer ćemo snimati i dalje tri po tri pjesme tijekom cijele godine dok na kraju godine ne dođemo do novog albuma, za koji isto inzistiram da izađe u LP formatu jer sam vinil freak. Dakle, masa novih singlova i spotova koje režira genijalni Dalibor Barić kroz cijelu 2018. I uz sve to naravno jako puno koncerata. Nadam se da će i ostatak scene dobro raditi jer bio je gušt svirati neke festivale, pogotovo s bendovima s kojima smo se najviše sretali, kao što su Repetitor I Jonathan. Nadam se i da će moj Kawasaki 3P također izbaciti novi single jer već je polako vrijeme i za to. S Kawasaki 3P-om, naravno, nastavljam svirati. Sljedeće ljeto će biti 17. godina od kad sam u bendu.

Osim Kojota, svirali ste u Majkama, Greaseballsima, Kawasaki 3P-u... Imate li svoj omiljeni bend?

Imam - The Beatles, hahaha...

koncert

glazba

intervju

music beats

bend

Kojoti

Davor Viduka

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter