Dominirale su devedesetima

Bile su ikone ljepote, televizijskog kadra i pozornica, a onda... Kasandra obavijena velom misterija, Vlatka zbog dekoltea ostala bez karijere, a Anica je danas sretna supruga i majka


Barbara Marinović
16.03.2019.17:00
Bile su ikone ljepote, televizijskog kadra i pozornica, a onda... Kasandra obavijena velom misterija, Vlatka zbog dekoltea ostala bez karijere, a Anica je danas sretna supruga i majka
Foto: CROPIX

sažeto

Devedesete su trenutno hit u modnom i glazbenom smislu pa smo se odlučili prisjetiti žena koje su ih svojim javnim djelovanjem obilježile


Barbara Marinović
16.03.2019.17:00

Devedesete se vraćaju, devedesete nikad nisu niti otišle. Ove godine vratile su se na velika vrata u modni svijet, ali i onaj glazbeni. Današnji klinci s nostalgijom gledaju na vremena u kojima nisu niti živjeli. Strašne, ružne i tijekom i nakon Domovinskog rata, devedesete su nam ostavile i lijepih uspomena. Izbori za Miss Hrvatske pratili su se pobožno, Kasandra i Ella bile su božanstva, a Mirna Berend bila je velika televizijska zvijezda. Bili su tu i 'Smogovci', serija koja je obilježila djetinjstvo mnogih, pa i onih koji su rasli u devedesetima. U godinama koje su uslijedile nismo vidjeli ni približno ništa tako kvalitetnog u smislu programa za djecu i mlade kao što su to bili 'Smogovci', a reprize se prate kad god se na HRT-u pojave.

Iznjedrile su te godine i žene koje su ih obilježile na najbolji mogući način. Jedino loše što im se dogodilo jest činjenica da je i ta era prošla, vremena i vlasti su se izmijenile, a one nestale s ekrana, estrade, javnih zbivanja...

Vlatka Pokos

Devedeset Vlatka nije bila ničija bivša supruga, nije bila opterećena problemima prošlosti, naprosto zato što je bila tek talentirana klinka. Početkom devedesetih pjevala je u grupi Srebrna krila. No, tada 20-godišnju Vlatku primjećuje Ksenija Urličić, čelična lady HRT-ovog zabavnog programa, i odlučuje Pokos angažirati kao voditeljicu da s Mirkom Fodorom vodi 'Sedmu noć'. Hit emisija, popularan voditeljski par i program koji se zaista s guštom pratio. Usto, devedesetih je uzela zamah i odlučila izgraditi samostalnu glazbenu karijeru pa je s hitom 'Kad će taj petak' zauzela top liste i na njima trajala mjesecima. Sve ono što joj se događalo kasnije bio je splet nesretnih okolnosti. Posao na HTV-u izgubila je tada zbog dekoltea koji je ocijenjen kao vulgaran pa su joj otkazali suradnju. U isto vrijeme, vodila je izbor za Miss Hrvatske. Gdje su se djevojke prešetavale u kupaćim kostimima.

Goran Sebelić/Cropix

Mirna Berend

Bila je jedna od najljepših i najpopularnijih voditeljica na HRT-u devedesetih. Vodila je više emisija, a idila je trajala do 2000. godine, kada je Mirna dobila otkaz. Nikada nije službeno objašnjeno zašto je Mirni Berend otkazala suradnja, no njezina je pretpostavka bila da se radilo o osveti nove vlasti zbog toga što je vodila predizborne kampanje Franje Tuđmana. Bila je omiljena voditeljica mnogih, pa i prvog hrvatskog predsjednika. Surađivala je tijekom 2000-ih i s Novom TV, a onda se 2011. potpuno povukla iz medijskog života. Posvetila se svom dotadašnjem hobiju, a danas poslu - izradi Anđeoskih krema.

CROPIX

Anica Kovač

Kraljice ljepote iz devedesetih zaslužuju vlastiti članak, ma i više od toga. Bila su to vremena kada su izbori za ljepotu imali težinu, a večer kada se bira najljepša Hrvatica označavao je televizijski događaj mjeseca. Svi su ih gledali, svi su imali favoritkinje, a zlatni niz sastavljen od Fani Čapalije, Branke Bebić te u konačnici Anice Martinović (danas Kovač, op.a.) bio je nezamisliv. Martinović je te 1995. osvojila titulu Miss Hrvatske, a na svjetskom izboru uspjela je postati prva pratilja Miss svijeta. Na natjecanje ju je prijavio Hamed Bangoura, vlasnik njezine matične agencije Midikenn. Manekenstvom se bavila i prije negoli je uzela titulu, a na svjetskom izboru je dominirala samouvjerenošću. Probitačna Hercegovka sjajno je pričala engleski i njemački, a žiri je tim oduševila. Dosad nitko nije postigao uspjeh kakav je te godine napravila Anica, koja se u konačnici udala za Roberta Kovača te s njim dobila troje djece.

Foto: CROPIX

Fani Čapalija

A tek Fani Čapalija? Izabrana je za Miss Hrvatske 1993. godine, a svojom ljepotom ubrzo je oduševila svijet. Osvojila je četvrto mjesto na izboru za Miss svijeta, a osvojila je i titulu najljepše Europljanke. Predviđali su joj uspjeh na svjetskoj razini, smještali je uz bok s legendarnim ljepoticama iz devedesetih, mogla je imati sve. No, ništa se nije dogodili. Neki tvrde da se Fani jednostavno nije dovoljno jako htjela baviti tim svijetom, a ona je za Jutarnji prije pet godina izjavila da je njezin zvjezdani trenutak prebrzo prošao i da je vrlo brzo ostala zaboravljena. Odlučila se stoga za ljubav pa se udala za Ivicu Mornara. Od njega se rastala 2001. godine i otad se nije udavala, otad samuje na svom Čiovu. Život je nije mazio, strašno ju je pogodio razvod, a potom i bolest voljene majke. No, oporavila se i danas sa svojim maltezerom Bennyjem uživa u svom miru, životu kraj mora i sunca.

CROPIX

Kasandra

Nitko nije bio glazbena ikona 90-ih kao Kasandra. Da, u tom periodu pojavila se i izvanredna Vanna, no nismo je uvrstili u ovaj popis jer je gospođa Vrdoljak vječna, itekako prisutna i nije obilježila samo jednu eru domaće glazbene povijesti. No, Kasandra je bila pravi proizvod te ere. U vrh glazbene estrade vinula se hitovima 'I Got a Feeling', a potom i je objavila i 'Sladoled'. Zanosna, zgodna, 183 centimetra visoka Davorka Ručević misterij je i danas. Nitko je već godinama nije vidio, nitko ne zna čime se bavi i što radi. Stoga su se o njoj počele stvarati urbane legende. Jednu su tvrdili da je oslijepila, drugi da je psihički neuravnotežena, treći da živi u trošnoj kućici. Sve te informacije njezina majka je kasnije nazvala lažnima, rekavši da ništa od toga nije istina, da Kasandra nije doživjela nikakav životni sunovrat, već se jednostavno povukla. Glazbeni menadžeri tvrde da se planirala vratiti na scenu, no plan je propao prije pokušaja realizacije. Poznato je da je bolovala od endometrioze te se pribojavala za zdravlje.

Foto: CROPIX

Barbara Rocco

Glumica koja je devedesetih bila najprisutnija u medijskom smislu. Uspješno se glumom bavi i danas u HNK Varaždin, no 90-ih je bila san brojnih tinejdžera i uzor mnogim mladim damama. Naime, glumila je Vlastu u 'Smogovcima', djevojku jednog od braće Vragec. Cobra i Vlasta bili su ultimativni ljubavni par, a ona je svojim stavom osvajala. Sa svojim televizijskim dečkom Marijem Mirkovićem u stvarnosti je išla u srednju školu. Ekipi serije pridružila se u trećoj sezoni, no postala je svojom posesivnošću prema Cobri jedan od najupečatljivijih likova serijala.

Vlatka Pokos

Fani Čapalija

Mirna Berend

Kasandra

barbara rocco

anica martinović

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter