Kako sam gledala tekmu s Englezima i preživjela

Bila sam jedina Hrvatica u cijelom pubu, a samo su dva Francuza navijala za nas


Ines Madunić
12.07.2018.13:15
Bila sam jedina Hrvatica u cijelom pubu, a samo su dva Francuza navijala za nas
Ines Madunić/100posto

sažeto

Za vrijeme polufinala našla sam se u Madridu koji je preplavljen Englezima i s njima sam odgledala utakmicu


Ines Madunić
12.07.2018.13:15

Recimo za početak da nisam nogometni fan. Sportski uopće. Nemam ništa protiv, samo me to ne zanima. Čak ni kad su velika prvenstva u pravilu ne gledam utakmice ako ih mogu izbjeći. Također je važno reći kako na ovom prvenstvu nisam nijednu utakmicu odgledala do kraja jer sam zamislila kako će dečki nastaviti pobjeđivati ako ja ne gledam. Kad su bili penali protiv Rusije frendica me istjerala na balkon da naši pobijede.

"Daj gledaj tamo u Madridu tekmu pa napiši neki gonzo tekst", takav je bio dogovor s urednikom. Ok, mogu pogledat jednu utakmicu.

I prije nego što sam krenula u španjolsku metropolu shvatila sam da neće biti lako izbjeći Engleze. Naime, ovaj se vikend u Madridu održava Mad Cool festival, zbog kojeg sam i ja otputovala tamo, a svi znamo koliko Englezi vole glazbene festivale - i koliko vole nogomet.

U fejs grupi za fanove festivala koji govore engleski moj post o tome gdje će hrvatski fanovi gledati tekmu ostao je bez ijednog komentara i s tek dva jadna lajka. Englezi imaju anketu da vide gdje će ih biti najviše. Odgovor je - po cijelom gradu.

Razmišljam o naslovu: "Kako sam se pobratimila s Englezima dok su se Vatreni ubijali na terenu", nešto u tom stilu. E, to bi bila priča! Da oduševim Engleze kao Kolinda ostatak svijeta! Zatim razmišljam o engleskim huliganima i zaključim da bih se trebala predstaviti kao Srpkinja ili Slovenka, čisto da ostanem živa i dočekam taj festival zbog kojeg sam i došla u Madrid. 

S obzirom na to da sam zaključila da će Englezi preuzeti bilo koji kafić, pub i općenito televizor, kao i na to da mi je let kasnio pola sata, nije bilo previše izbora i odlučila sam otići u Beer Station, kafić koji je bio vrlo blizu stana u kojem sam odsjela.
Avion je, naravno, kasnio, i dok sam stigla tamo prvo poluvrijeme bilo je gotovo.

Ines Madunić/100posto

Kad prije smo dobili gol, mislim si dok naručujem pivo i slušam koje jezike pričaju ljudi oko mene. Dva Španjolca kažu mi da sam baš propustila upoznati dvije strastvene Engleskinje koje su izašle zapaliti. Također me obavijeste da oni navijaju za Englesku, ali da su razočarani lošom i neorganiziranom igrom Vatrenih. Očekivali su više. Slegnem ramenima i sjednem, a kad Engleskinje dođu obavijestim ih da sam Hrvatica na što nastaje opći šok. Emma i Jennifer inače su iz Manchestera i također su došle na Mad Cool, a uvjerene su da se nogomet vraća doma.

S njima su i Colin, Liam i još neki dečki čijih se imena ne sjećam, svi Englezi, koji svakih pet minuta viču "Go England!" ili "Let's go, lads!" i u mene gledaju kao da sam pala s Marsa.

"Nemate šanse protiv nas, ali imaš lijepu haljinu pa svi pobjeđujemo", kroz smijeh mi kažu cure i postanemo instant frendice.
Kao što sam rekla, nogomet me zapravo ne zanima pa mi je cijela situacija smiješna - Emma mi pokazuje srednji prst i onda govori da se ne brinem jer smo "još uvijek dobre".

"Kako je biti iz zemlje gdje se snimala 'Igra prijestolja'?", pitaju cure koje sanjaju o tome da posjete Hrvatsku. Jennifer iduće godine planira provesti dva mjeseca na Jadranu i jedva čeka. Emma me cijelo vrijeme zove 'Daenerys' ili 'hrvatska kraljica' što mi se prilično sviđa, nećemo se lagati.

"Morate nam dati ovo, Engleskoj ovo treba. Nemate pojma kako nam je loše, stvarno nam treba", uvjerava me Emma, na što ja počnem igrati na jadnu kartu i kažem da smo najsiromašnija zemlja EU te da je nogomet jedino što nas može razveseliti.

Potpuno neočekivano, mene preuzima nogometna groznica. Odjednom, usred puba u Madridu, psujem na hrvatskom tipu koji je promašio gol, na promašena dodavanja derem se: 'Di to ide!?', dižem ruke u zrak kad Englezi pucaju iznad gola.

Ines Madunić/100posto

U pubu svi imaju suprotne reakcije od mene, a kasnije saznajem da su jedino dva Francuza navijala za Hrvatsku, i to zato što su uvjereni da su naši momci preumorni i da će nas lako pobijediti.

Kad je Mandžukić dao gol, počela sam vrištati. Iskreno, nemam pojma što mi je bilo. Ovo mi se dogodilo prvi put - pa, ja ne bih znala zaleđe prepoznati, sad tu navijam? Valjda svatko ima faze u životu.

Kad je odsviran kraj, Emma je išla plakati u wc jer je bila preuzrujana, a Jenn mi je za šankom priznala da uopće ne prati nogomet niti ju to zanima.

"Ni mene", oduševljeno sam rekla, pa smo zaključile da bi bilo najbolje da si nešto popijemo i razmijenimo brojeve da se sutra nađemo na Mad Coolu.

Plaćam cugu koja nije jeftina jer nisam seljanka i zaključujem da je sve dobro. Prošla sam bolje nego što sam mislila, a curke obećaju da na istom mjestu u nedjelju gledamo finale - i svi navijamo za Hrvatsku. Posebno su oduševljene kad saznaju da nikad nismo došli do finala.

"Nitko nije očekivao da će Engleska i Hrvatska igrati u polufinalu, zato mi je drago da ste nas pobijedili. A Francuze morate razbiti", zaključuju cure. Dogovoreno.

nogomet

Engleska

vatreni

utakmica

Svjetsko nogometno prvenstvo

pobjeda

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter