Život prepun obrata legendarne glumice

'Bila sam bez stana i u velikim dugovima. Jaukala sam beogradskim ulicama i već napisala oproštajno pismo, ali onda je došao spas iz Zagreba'


Ines Madunić
12.07.2019.19:30
'Bila sam bez stana i u velikim dugovima. Jaukala sam beogradskim ulicama i već napisala oproštajno pismo, ali onda je došao spas iz Zagreba'
Duje Klarić/Cropix

sažeto

Mirjana Mira Banjac i s punih 88 godina aktivno glumi i kaže da je to tajna njezine vitalnosti


Ines Madunić
12.07.2019.19:30

Danas, sa svojih 88 godina, Mira Banjac jedna je od najvećih živućih legendi jugoslavenskog filma. Njezin je život bio težak, prepun obrata, a karijera bogata - ostvarila je više od 300 uloga samo na filmu i televiziji, a ostavila je trag i u kazalištu.

Rođena je u Erdeviku, mjestu kraj Novog Sada, a njezin je otac bio Amerikanac.

"Ja, u stvari, uopće i nisam bila dijete. Bila sam, eto, neko biće. Odrasla sam za vrijeme strašnog rata i užasa. Drugo, živjela sam kod bake. Moj otac je bio Amerikanac. Doveli su ga ovdje kad je imao dvadeset i neku godinu. Nije ni znao srpski, oženili su ga mojom majkom koja je bila lijepa djevojka. Živjeli su zajedno četiri godine, a onda se on vratio u Ameriku, s obećanjem da će poslati papire da tamo dođemo mama i ja. On je to i učinio, ali moji ujaci nisu dali da idemo", ispričala je Banjac. Njezina je majka otišla raditi u Beograd, a ona je ostala u Erdeviku, gdje je živjela s bakom i očevom sestrom, koja je bila Amerikanka i nije pričala srpski.

"Te dvije žene stalno su se svađale, a ja sam živjela u tome i u čežnji za majkom. Zbog njih dvije nikad nisam naučila engleski", rekla je.

Htjela je prvotno biti novinarka, no ipak se odlučila za glumu.

Goran Sebelić/Cropix

Bila je u prvoj generaciji glumaca koji su završili Kazališnu školu u Novom Sadu, a radila je u Sremskoj Mitrovici, Banja Luci i Novom Sadu, sve dok 1970. nije dobila angažman u beogradskom Ateljeu 212. No, kad je došla u Beograd pala je u depresiju jer joj je preminula majka, a ona je upala u dugove. Nije imala gdje živjeti.

"Jaukala sam beogradskim ulicama, bila sam na rubu samoubojstva. Morala sam posuđivati novac. Prvo sam naišla na zelenaše, koji su uzimali po tri puta više i to je bio rašomon. Jednog dana sam otišla u hotel 'Metropol', naručila kavu, sjela da napišem pismo i htjela se baciti dolje. U jednom trenutku pozvao me Stipe Delić. Kaže, hoće da radim veliku glavnu ulogu. Bila je to čuvena 'Marija', iz logora, zbog koje su me šišali do glave. Ugovor je bio milijunski. Potpišem i vratim sve dugove. To je bio moj mrak, ali i pročišćenje. Pola dinara više u životu nisam pozajmila! Da umirem - ne bih", ispričala je.

Zbog "Marije", serije o ženi koja pokušava pobjeći iz koncentracijskog logora u Njemačkoj na kraju Drugog svjetskog rata, provela je dvije godine u Zagrebu.

"Ušla sam u priču kad su ulogu odbile dvije glumice. Živjela sam dvije godine u Hrvatskoj, a moj život odredile su Dina Rutić, pokojna Senka Sokolović i Manca Košir", rekla je Banjac.

Pamtimo njezine uloge u filmovima i serijama "Diplomci", "Pozorište u kući", "Čuvar plaže u zimskom periodu", "Ne naginji se van", "Vruć vetar", "Sjećaš li se Dolly Bell?", "Varljivo leto '68", "Balkan Ekspres 2", "Lepa sela lepo gore", "Kao rani mraz", "Zvizdan"...

Duje Klarić/Cropix

Za svoj je rad osvojila sve najvažnije nagrade, od Dobričinog prstena preko tri Zlatne arene do nagrada Grada Zagreba, Beograda i Novog Sada.

Kad je imala 24 godine, odmah nakon diplome, udala se za Andreju Jovanovića s kojim je dobila sina Branislava. Brak nije dugo trajao i razveli su se nakon četiri godine, ali ostali su u dobrim odnosima zbog sina.

Danas, kaže, žali što njezin sin nema dijete pa ona nije postala baka.

"U vrijeme kad sam mu najviše trebala, kad je imao 13 godina, mene nije bilo, bila sam u svijetu, radila. Moglo je za njega biti opasno što me nema, ali on se tada bavio sportom i zbog toga sam zahvalna Bogu", rekla je.

Kako i u filmovima i serijama, i u stvarnom životu poznata je kao optimistična i nasmijana osoba, a uvijek govori kako joj je najvažnije to da još uvijek radi iako je na pragu devedesetih.

"Ovo su godine kad čovjek, kao što je govorila pjesnikinja Isidora Sekulić, pročišćava sebe na neki način, prolazi životni film, razmišlja gdje je griješio, kako da se pomiri sa sobom i drugima. Nisam imala paniku od smrti, mene ona ne plaši, jedino me brinulo što pravim toliko dugu pauzu. Ne mogu ne raditi, ako ne radim, gotova sam, više me neće biti", rekla je nakon što je ove godine morala strogo mirovati dva mjeseca zbog problema s vodom u nogama.

Prije nekoliko godina iz Beograda se preselila u Novi Sad, a i dalje nastavlja glumiti.

glumica

jugoslavenski film

Mira Banjac

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter