Intervju: 90s legenda Ella

Bila je utjelovljenje vamp žene, htjeli su napraviti od nje zvijezdu u Engleskoj, ali nakon par hitova je nestala. Radila je kao konobarica i njegovateljica, ali i danas se najbolje osjeća na pozornici


Ines Madunić
28.02.2019.13:50
Bila je utjelovljenje vamp žene, htjeli su napraviti od nje zvijezdu u Engleskoj, ali nakon par hitova je nestala. Radila je kao konobarica i njegovateljica, ali i danas se najbolje osjeća na pozornici
Damir Krajač/Cropix

sažeto

Pjevačica Ella u subotu nastupa u Boogaloou, a mi smo pričali s njom o devedesetima i o tome čime se bavi danas


Ines Madunić
28.02.2019.13:50

Marinela Jantoš devedesetih je bila jedna od predvodnica cro dancea. Kad se pojavio spot za pjesmu "Iza ponoći", u kojem je u vamp izdanju Ella potpuno rasturila, svi su znali da se radi o zvijezdi. Imala je glas, stas i apsolutni hit. A taj hit i danas je iznimno popularan. Ella će ga, kao i svoje druge pjesme, izvesti u subotu u Boogaloou, na Mega 90s partyju. Nastupa prije Dr. Albana, a pripreme su na vrhuncu.

"Zadnjih par dana kopam po garderobi i suvenirima iz devedesetih, vježbam pjesme i baš se veselim. Pronašla sam i triko koji sam nosila u spotu 'Iza ponoći' pa sam rekla kćeri da će to jednog dana moći prodati na aukciji", kroz smijeh nam je rekla Ella.

Sjeća se kako je došla na snimanje, a kostimografkinja joj je donijela minicu, što ona nije htjela obući.

"Srećom sam ponijela triko, običan, crni, pa sam to obukla. A na to je išao bodi koji mi je jedna žena iz Čakovca sašila. Kad vidim neke outfite iz tog doba budem sretna, a za neke ne mogu vjerovati da sam ih nosila i tako izlazila van. Sjećam se da sam u spotu 'Pronađi ritam' nosila traperice s remenom i neki čipkasti bodi, ma, katastrofa", ponovno kroz smijeh kaže pjevačica.

Slava joj tada nije padala teško jer se stalno radilo, no jedna stvar ju je zabrinjavala.

"Nisam mogla podnijeti svoj nos, a stalno sam ga viđala na televiziji! Grozno. Doslovno sam ga htjela odrezati pa sam to na kraju i napravila. Tri godine sam plakala. Danas mi je samo važno da nema krupnog plana kad se fotkam i snimam", kaže pjevačica.

Dodaje i kako joj je bilo smiješno kad je prvi put išla na trash party i čula pjesme iz devedesetih, između ostalih i svoje.

Damjan Tadić/Cropix

"Tad je to bio dance, danas je trash. Ali, nemam problem s time, fora mi je to sve", kaže.

Scena je tada stvarno bila drugačija nego danas. Sjeća se dobrih tuluma s kolegama, ali i čestih nastupa.

"Imam dojam da je tada, unatoč ratu, bio bolji standard u državi. Mi smo stalno nastupali, svako selo je praktički imalo klub. Sjećam se da su gazde klubova pokušavali napraviti dobre tulume četvrtkom i nedjeljom. Od jutra do mraka smo radili, ili smo bili u studiju na snimanju ili na koncertima, snimali reklame...", rekla nam je Ella.

Rođena Osječanka o svemu vrlo iskreno priča - od karijere u devedesetima, zašto je nestala sa scene i kako se danas osjeća kad svoje stvari pjeva pred ljudima koji su se tek rodili - ili još nisu - kad je ona krenula s karijerom.

"Meni je to super, kad vidim tako mlade ljude koji znaju sve riječi pjesama to me baš podigne, ali prvih par puta me baš iznenadilo. Fora mi je da su te pjesme sad evergreeni! Danas je glazba drugačija, pjesme su sve slične jedna drugoj i jedva ih razlikuješ, ništa nije tako pjevno kao te starije stvari. Nekako imam dojam da je sve isforsirano. Ono što smo mi radili sad se čini puno kreativnije u usporedbi s današnjim hitovima. Ali, svaki put kad čujem tako neku bezveznu pjesmu pomislim kako mi oni omogućavaju da još budem zvijezda", smije se pjevačica.

Prije nekoliko godina s Renatom Končić Mineom i Ivanom Banfić krenula je sa serijom koncerata s hitovima iz devedesetih, a iako su isprva sve mislile kako će to biti samo nekoliko nastupa, velika je potražnja i svakih nekoliko mjeseci ponovno se nađu na pozornici. Imale su pauzu neko vrijeme, no u rano ljeto ponovno će se okupiti. 

Devedesete su, dakle, bila njezina era. A osim što je bila zvijezda ovdje, htjeli su je i vani.

"Nick Rhodes iz Duran Durana zvao me da dođem u Englesku, ali tad nisam imala ni novca za avion, ali ni toliko hrabrosti da se pokupim i odem. Svidio im se moj vokal i ekspresija, nudili su suradnju, ali od toga na kraju ništa nije bilo", kaže.

U jednom je trenutku jednostavno nestala sa scene, iako se nikad nije prestala baviti glazbom. I danas često nastupa na eventima i vjenčanjima, a kaže da je u međuvremenu radila i kako konobarica te njegovateljica, i to u inozemstvu.

"Nisam se povukla s estrade, jednostavno u nekom trenutku otpadneš, da to tako kažem. Nisam to mogla financijski pratiti jer potrebna su velika i redovna ulaganja. Radi se o ogromnim ciframa i zapravo ti je potreban sponzor, kojeg ja nisam imala. Bez nekih redovnih prihoda od svega toga teško možeš nešto napraviti, a meni se jednostavno nije dogodilo. Mislila sam da će me netko bolje 'iskoristiti' u tom smislu, ali tad nije bilo takvih ulaganja i reklamiranja kao danas. A u ovom poslu, ako nešto radiš polovično, bolje da ne radiš uopće. Da mogu, i sad bih se bavila time jer imam svojih pjesama i ideja", kaže Ella.

U međuvremenu je postala majka, njezina kći Rozi Etel ima 11 godina.

"Nije me majčinstvo toliko promijenilo, ali ispočetka mi je bilo jako čudno da uopće imam dijete. Samohrana sam majka i postojao je strah otpočetka, hoću li ja to moći uopće. Iskreno, nisam se dotad u životu pokazala nešto presposobnom. Panika i strah. Ali, naviknula sam biti sama svoj fajter, drugo ni ne poznajem", rekla nam je Ella.

pjevačica

Scena intervju

devedesete

cro dance

90s

Marinela Jantoš Ella

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter