Prava diva

Bila je prva trans pobjednica Eurosonga, premijer joj nikad nije čestitao, ali je otvorila put mnogima i postala ikona


Ines Madunić
25.04.2019.08:00
Bila je prva trans pobjednica Eurosonga, premijer joj nikad nije čestitao, ali je otvorila put mnogima i postala ikona
Getty Images

sažeto

Izraelka Dana International pobijedila je na Eurosongu 1998. godine


Ines Madunić
25.04.2019.08:00

Izbor za pjesmu Eurovizije već godinama ima predznak LGBTQ fešte, no 1998. godina bila je prijelomna. Tad je u Engleskoj prvi put na tom natjecanju pobijedila trans osoba. Bila je to Izraelka Dana International sa svojom pjesmom "Diva". Automatski je to postao hit, a Dana utjelovljenje dive i eurovizijska ikona.

No, nije joj bilo lako. Neke su konzervativnije zemlje bile bijesne i nisu htjele emitirati njezinu pobjedu, a ni tadašnji izraelski premijer, Benjamin Netanyahu, nije joj htio čestitati.

"Komplicirano je. Uvreda stara 20 godina danas više ne boli. Bilo je to drugačije vrijeme i uopće nije bilo iznenađujuće. Priznajem da me i danas ponekad malo zaboli, ali bilo je to toliko marginalno uz sav ponos i ljubav koji sam osjećala da stvarno nije bilo toliko važno", rekla je nedavno.

Otvorila je put mnogima koji su kasnije postali legende Eurosonga, a ove godine vraća se na pozornicu u Tel Avivu, gdje će izvesti nekoliko svojih pjesama na Euroviziji, između ostalog i Divu.

Njezino pravo ime je Sharon Cohen, a rođena je u tradicionalnoj obitelji u Tel Avivu kao Yaron Cohen. Bila je najmlađa od troje djece i već kao tinejdžerica shvatila da je gay, a onda i da je transrodna.

S 18 godina postala je prva izraelska drag queen i ubrzo postigla veliku slavu. Prvu je pjesmu objavila 1990. godine, a na operaciji prilagodbe spola bila je 1993. godine.

Za predstavnicu na Eurosongu izabrana je iz drugog pokušaja, i to je bila odluka žirija, a ne publike.

Njezin je tim puno uložio u nastup. Za styling je bio zadužen Jean Paul Gaultier, koji je napravio legendarnu haljinu.

"Doveo je frizerku i vizažisticu. Nikad me nitko drugi nije sređivao. Cijelu večer natjecanja molila sam se da ne osramotim svoju zemlju", rekla je.

Iako je bilo negodovanja, kako u njezinoj, tako i u drugim zemljama, njezina je pobjeda na kraju napravila puno za LGBTQ zajednicu u Izraelu, ali i cijeloj Europi.

"Moja pobjeda govori da je Bog na mojoj strani. Želim svojim kritičarima poručiti da probaju prihvatiti mene i život koji živim. Ovo sam ja i to ne znači da ne vjerujem u Boga. Ja sam članica Židovskog naroda", rekla je poslije. Pobjeda na Eurosongu donijela joj je europsku slavu, a iako nije kasnije imala puno uspjeha izvan Izraela, nastavila se uspješno baviti glazbom u rodnoj zemlji.

Na Eurosongu se natjecala još i 2011. godine, ali nije ušla u finale.

"Ne kažem da sam Barbra Streisand ili Mariah Carey. Ljude nije briga za moj glas. Zanima ih moje mišljenje, moj stav koji izražavam bez straha. Kažu da sam jako hrabra, bla bla bla. Samo živim svoj život, a on nije lagan", rekla je.

Eurosong

eurovizija

transrodna osoba

Dana International

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter