Zaljubili se u Splitu

Bila je najveća zavodnica Jugoslavije! Fatalnoj manekenki slavni roker napisao je tri pjesme, a ona ga je hladno ostavila u kafiću - i slomila mu srce


Barbara Marinović
19.01.2019.08:00
Bila je najveća zavodnica Jugoslavije! Fatalnoj manekenki slavni roker napisao je tri pjesme, a ona ga je hladno ostavila u kafiću - i slomila mu srce
Foto: Facebook

sažeto

Bora Đorđević napisao je Biljani Nevajdi Šević tri pjesme, a ona ga je unatoč svemu tome napustila zbog druge ljubavi i otišla u Sarajevo


Barbara Marinović
19.01.2019.08:00

Njoj su bili posvećeni najljepši stihovi legendarne 'Riblje čorbe'. Bila je jedna od najtraženijih manekenki sedamdesetih godina, djevojaka koje su u Jugoslaviji radile punom parom. Nije tada bilo puno djevojaka i mladića koji bi snimali reklame i nosili revije pa je Biljana Nevajda Šević bila tada jako zaposlena. U međuvremenu je život promijenila, okrenula se poslu ugledne galeristice, postala sretno udana majka, danas i baka. Ponosna je Biljana na sve što je u životu prošla, a činjenicu da je za Boru Đorđevića bila fatalna - tada nije shvaćala.

U svijet manekenstva ušla je zbog svoje visine, prije toga bavila se gimnastikom, a onda je 1968. godine definitivno otišla u svijet ljepote. Inspirirala je i neke od kreacija za Christiana Diora, a na prostoru bivše države putovala je više puta mjesečno. Trideset reklama je snimila u Sloveniji, a u Dubrovnik je putovala i do pet puta mjesečno, pričala je u intervjuu prije pet godina.

Svijet poznatih i slavih doveo ju je i do Bore Đorđevića. U redakciji tadašnjeg časopisa 'Nada' bila je večer posvećena ženama ambasadora, a na istoj je i Biljana bila gost. Prisjetila se da su tada svirali Balašević i Bora. Dok je svirao 'Lutku s naslovne strane', Bora je prvi put vidio Biljanu. Prošlo je desetak dana, a Đorđević je bio u Splitu. Bila je i Biljana pa su se zapričali i roker je potpuno poludio za lijepom manekenkom.

Veza je potrajala šest mjeseci, a Biljana je otkrila medijima da Bori nikad nije potpuno vjerovala pa ga je odlučila ostaviti. U tom se trenuku i zaljubila u drugog, pa je zbog toga napustila i Boru i Beograd. Odselila se u Sarajevo i život joj je otišao u nekom drugom pravcu, udala se (na naslovnoj fotografiji sa suprugom, op.a.) i dobila dijete.

Jedna od najljepših djevojaka s Dedinja lomila je muška srca, a Bora joj je napisao čak tri pjesme, od kojih je najpoznatija 'Ostani đubre do kraja'. Kada su se rastajali, stihove joj je i pročitao. 'Bila je večer. Zvoni telefon, javlja se Bora. Moli me da se nađemo 'Pod lipom' da mi pročita pjesmu koju mi je napisao. Spremim se i odem ga vidjeti, kad tamo... Baš kao u pjesmi: 'Dok stoji za šankom delimično pijan, mrzeći pomalo i sebe i druge, ubija lagano konjak, cigarete' (smijeh). Sjednemo za stol i on mi onako u dahu, iz svoje čuvene bilježnice, u koju je pisao stihove, pročita: 'Nisam od onih koji cvile, više te nemam i šta tu mogu, bar se nasmješi kada me vidiš, ostani đubre do kraja!' U prvi mah mi je to "đubre" zvučalo pomalo grubo, ali kad sam shvatila da je to "đubre" zapravo jedna opasna, fenomenalna osoba kojom je on očaran, a ona ga nemilosrdno ostavlja, definitivno mi se dopala pjesma! Međutim, to je bilo sve. U tom trenutku nije izazvala nikakav potres u meni. Sjećam se da sam čak bila ravnodušna i kada su tu stvar puštali na mojoj svadbi. Uopće me nije doticala', rekla je Biljana srpskom Telegrafu gotovo 40 godina nakon što je pjesma ugledala svjetlost dana.

Bora Đorđević

Riblja čorba

biljana nevajda šević

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter