Legendarna glazbenica

Bila je među najvećim na ovim prostorima, a preminula je u staračkom domu od neizlječive bolesti, nije imala snage ni pričati


100posto
25.04.2019.19:30
Bila je među najvećim na ovim prostorima, a preminula je u staračkom domu od neizlječive bolesti, nije imala snage ni pričati
Foto: Sinisa Sunara / CROPIX

sažeto

Jadranka Stojaković preminula je prije tri godine u Banja Luci, bolovala je od neizlječivog ALS-a i jedva imala snage pričati


100posto
25.04.2019.19:30

'Što te nema' - glazbeni je uradak koji će ostati zapisan kao djelić povijesti na ovim prostorima. Atmosfera, tuga, tekst - nevjerojatna izvedba i karizma Jadranke Stojaković. Pokojna bosanskohercegovačka glazbenica i kantautorica jedna je od najvećih autorica na ovim prostorima. Njen veliki talent odveo ju je do neslućenih visina, teškom životnom početku unatoč.

Rođena u ljeto 1950. godine u Sarajevu, Jadranka je do pete godine živjela s majkom i selila se iz mjesta u mjesto. Nakon toga brigu o njoj preuzimaju baka te ujak i njegova supruga. 'Život mi je bio težak još od djetinjstva. Do pete godine živjela sam s majkom, koja se selila iz mjesta u mjestu, pa sam prešla kod bake, a onda su brigu o meni preuzeli ujak i njegova žena. I oni su se selili po Njemačkoj, Norveškoj i Španjolskoj', iskreno je svojedobno ispričala o djetinjstvu pokojna Jadranka.

Japanac je čuo u Sarajevu i fascinirao se

S ujakom je vrlo brzo počela nastupati u američkoj vojnoj bazi u Njemačkoj, a svirali su vojnicima koji su odlazili u Vijetnamski rat. Karijeru je počela graditi u Sarajevu krajem šezdesetih, sedamdesetih je dvaput išla na turneju po Rusiji, a prvi službeni album snimila 1981. godine. Radilo se o albumu 'Svitanje' koji je objavio sarajevski Diskoton. Tijekom osamdesetih, točnije na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu, čuo ju je japanski novinar i odlučio njenu ploču pustiti prijateljima. Pozvali su je da nastupi na Internacionalnom festivalu japanske Komunističke partije i Jadranka je 1988. godine s Japancima sklopila četverogodišnji ugovor s diskografskom kućom Toshiba EMI.

Ostala je u Japanu dugi niz godina, probleme tijekom ratnih i postratnih godina osjetila je s obzirom na to da nije mogla nikako sletjeti u BiH i biti uz svoje najbliže. U svoje krajeve vratila se tek 2011. godine, već umorna od obiteljskih i zdravstvenih problema. Naime, tijekom koncerta u Japanu saplela se oko kablova, pala i završila teško ozljeđena.

Bolovala od neizlječivog ALS-a, obiteljske tragedije i bolest uzeli su joj svu snagu

Kada se 2011. vratila, njen stan u rodnom gradu nije je dočekao, nakon rata je preprodan. Dali su joj na korištenje drugi, no taj joj stan zbog bolesti i stanja nije odgovarao. Provela je stoga ostatak života u staračkom domu u Banja Luci, a preminula početkom svibnja 2016. godine. Bolovala je od neizlječivog ALS-a, pred smrt je jedva imala snage za pričanje. Usto, obiteljske tragedije u kojima je u svega par dana ostala bez dvije svoje sestre, Jadranku su dodatno pogodile i narušile joj zdravlje.

Ljubavni život nije joj bio na prvom mjestu, u potpunosti je bila posvećena svojoj karijeri. Imala je, doduše, dvije velike ljubavi, i iako je bila nadomak braka - nije se udavala niti imala djece. Ostala su iza nje, pak, njezina velika glazbena djela i neprocjenjiva ostavština kulturi ovih prostora.

Što te nema

jadranka stojaković

newsletter

Prijavite se na Newsletter