Tajna Jovankinog stila

Bila je lice moderne socijalističke žene, ali skrivali su da je oblače buržujski dizajneri. Dior je imao lutku s njezinim dimenzijama u ateljeu


Ines Madunić
18.04.2019.14:00
Bila je lice moderne socijalističke žene, ali skrivali su da je oblače buržujski dizajneri. Dior je imao lutku s njezinim dimenzijama u ateljeu
Foto: CROPIX

sažeto

Supruga Josipa Broza Tita uvijek je bila besprijekorno sređena


Ines Madunić
18.04.2019.14:00

Kao supruga Josipa Broza Tita, Jovanka rođena Budisavljević morala je biti na razini zadatka. Nakon vjenčanja poslali su je u Opatiju i Rim kako bi se naučila dobrom ponašanju. Potjecala je iz siromašne obitelji iz Like i maniri svojstveni damama nisu joj bili poznati.

Osim lijepog ponašanja, morala je naučiti pričati ruski, engleski i francuski. Bila je ambiciozna i sve je svladala brzo. Uskoro je bila spremna za osvajanje zapadnjačkog, kapitalističkog svijeta uz Tita.

Prvi put pojavila se kao njegova supruga 1952. godine na susretu s Anthonyjem Edenom, tadašnjim britanskim ministrom vanjskih poslova. Britanski mediji bili su oduševljeni - postala je prva komunistička celebrity.

Osim što je očarala Britance svojim znanjem engleskog jezika, Jovanka se na službenim eventima pojavljivala u raskošnim toaletama, a dnevna varijanta također nije mogla proći u nekoj casual varijanti. Brzo se počela viđati razlika između nje i drugih supruga komunističkih lidera.

Profimedia

Jovanka je nosila kostime i raskošne haljine od najboljih materijala i modernih krojeva, da ne kažemo zapadnjačkih.

U svim je intervjuima naglašavala kako nosi domaće dizajnere i odjeću sašivenu u jugoslavenskim tvornicama.

"Inače, više od dvadeset godina haljine mi je šila Mila Kavaloti s Rijeke, ali je sada prestala raditi. S vremena na vrijeme poneku haljinu davala sam i Narodnoj radinosti u Beogradu da ih malo obogate našim vezom. Mantile i kapute također sam godinama šila u radnji Melar i Dujšin u Zagrebu", rekla je 1969. za časopis Bazar.

Često se pojavljivala na modnim revijama i sajmovima, a ona i Tito voljeli su dizajnera Aleksandra Joksimovića koji je radio u Cetrotekstilu, a svake je godine dizajnirao nekoliko kostima samo za Jovanku. Joksimović je bio poznat kao "kralj jugoslavenske mode" - za Jovanku samo najbolje. U njegovoj se patchwork haljini pojavila na Brijunima na ručku s kraljicom Elizabetom II, a na prijemu u Vatikanu nosila je haljinu koju joj je sašila Trikotaža Beograd. I oni su joj ponekad šivali po mjeri.

Arhiva Cropix

"Prvi put kad sam otišao kod nje u salon u Užičkoj, bio je tu veliki regal s modelima i zamolila me da zajedno pregledamo garderobu jer je trebala putovati. Za svako putovanje dobivala je poseban protokol, gdje i što, u koliko sati smije što obući, do sitnih detalja, boje koje treba nositi. Imala je samo jedan kiks: kad su bili u Japanu, nije smjela nositi haljinu u ljubičastoj boji jer je to bila isključivo carska privilegija. Rekla mi je da joj se to više u životu neće dogoditi. Bila je savršeno građena, imala je divna ramena i torzo, pa čak i kada je dobila na kilaži ostala je ta zahvalna silueta, skroz skladna", ispričao je Joksimović.

Bili su u dobrom odnosu, a dizajner za nju ima samo riječi hvale.

"Uglavnom je kod mene dolazila Nada, njezina sestra, i onda smo odlazili kod Jovanke. Ona pošalje auto, obično poslije večere, da bismo mogli duže ostati. Nikad nisu išli krojači, ako se treba nešto suziti to napravimo Nada i ja. Radio sam za cijelu tu garnituru žena rukovodioca i sve su bile zahtjevne, neugodne, čak bezobrazne, da vam ne pričam... Naravno, nikad nisu plaćale. Jovanka je bila sve suprotno od toga. Baš dama", rekao je Joksimović.

Arhiva Cropix

Osobna krojačica i dizajnerica 17 godina bila joj je Žuži Jelinek. Na to je mjesto došla na poziv Josipa Broza, i to nakon što mu se požalila da je morala pobjeći iz Jugoslavije. Naime, Žuži je izlagala svoje modele u Americi, što se nije smjelo jer se nitko nije smio tako isticati, pogotovo u kapitalističkoj Americi. Ponudio joj je prvo da u Jugoslaviji radi svoju odjeću u okviru jedne tvornice, no ona je to odbila i otišla u Ženevu.

"Svaki mjesec nakon što bih dobila plaću, pisala sam Titu i pitala ga nije li žalosno da me moraju plaćati u Švicarskoj, a da ne mogu raditi u svojoj zemlji", rekla je. Urodilo je plodom - pozvao ju je u Beograd da radi s Jovankom.

Foto: CROPIX

"Pristala sam! Savjetovala sam i njega, a Varteks je šivao Titova bijela odjela. Jovanka je dolazila u Zagreb probati haljine koje bih joj sašila, a probe smo imale u Visokoj na Gornjem Gradu. Materijal za njezine haljine kupovala sam u Parizu, a jednom smo zajedno u Parizu bile na Diorovoj modnoj reviji. Bili su počašćeni što je Jovanka došla, ipak je ona bila supruga maršala Tita", ispričala je Žuži.

U Dioru su očito bili prilično upoznati s likom i djelom Jovanke Broz. Tako je Aleksandar Joksimović ispričao što je vidio kad je posjetio njihovo sjedište u Parizu.

"U hali gdje su radile krojačice stajala su poprsja od žice svih svjetskih diva. Između ostalih, bio je i Jovankin tamo. Pisalo je 'Madam Tito'", rekao je dizajner. Nitko nije u Jugoslaviji smio saznati da Jovanku oblači Dior. Imali su njezinu lutku s mjerama kako ne bi morala stalno putovati u Pariz.

Profimedia

Žuži kaže kako je Jovanka uvijek htjela imati puno ukrasa na odjeći, no ona ju je uvjerila kako to nije najbolja ideja te da se treba držati jednostavnosti.

"Jednom sam joj sašila bijelu haljinu, stajala joj je kao salivena. Tito je ušao u sobu i uzviknuo: 'Pa gdje je nestao špek?!' Imala je uzak struk, ali široke bokove, tako da sam ih jedva s dvije ruke obuhvatila. Imala sam iskustvo šivanja haljina za korpulentnije dame pa sam znala vješto sakriti nedostatke. I Tito je bio zapanjen", rekla je Žuži.

Na putovanja su nosili hrpu odjeće, a sve je bilo pomno planirano pa su imali i cijelu "vojsku" osoblja koja se brinula samo o njihovom izgledu. Navodno su Jovanka i Tito nosili po 50 odjevnih kombinacija na putovanjima.

Josip Broz Tito

modni stil

Jovanka Broz

christian dior

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter