Problematična vojvotkinja

Bila je Dianina najbolja prijateljica, a kraljica ju nikad nije podnosila. Bankrotirala je, povezali su je s osuđenim pedofilom, a sad se vraća u velikom stilu u kraljevsku obitelj


Ines Madunić
29.09.2019.14:30
Bila je Dianina najbolja prijateljica, a kraljica ju nikad nije podnosila. Bankrotirala je, povezali su je s osuđenim pedofilom, a sad se vraća u velikom stilu u kraljevsku obitelj
Getty Images

sažeto

Sarah Ferguson Fergie ili vojvotkinja od Yorka jedna je od najskandaloznijih snaha kraljevske obitelji


Ines Madunić
29.09.2019.14:30

Nakon spektakularnog vjenčanja mlađe kćeri Eugenie ove godine, vojvotkinja od Yorka ponosna je što će iduće godine udati i stariju Beatrice, koja je nedavno najavila vjenčanje s talijanskim poduzetnikom Edoardom Mapelli Mozzijem.

Sarah Ferguson poznata kao Fergie nikad nije bila u milosti kraljevske obitelji, što nije čudno s obzirom na sve skandale koje im je priuštila tijekom godina. No, u posljednjih nekoliko godina vraća se u velikom stilu.

Profimedia

Već se mjesecima priča kako će se vojvotkinja od Yorka ponovno udati za princa Andrewa, s kojim je formalno rastavljena 22 godine, a neslužbeno nisu zajedno 26 godina, otkad je na svim svjetskim naslovnicama osvanula fotografija Fergie s ljubavnikom koji joj siše prste na nogama.

Palača je bila osramoćena kao nikad pa iako joj je dotad Fergie bila draža od Diane, kraljica Elizabeta II stavila ju tad na "crnu listu". Godinama se nije smjelo ni spomenuti bivšu suprugu njezina najmlađeg sina, a posebno ju prezire princ Philip, kraljičin suprug koji joj jedini u obitelji još nije oprostio. 

Sarah i Andrew znali su se od rođenja jer je njezina obitelj bila bliska s kraljevskom, no ludo su se zaljubili tek kasnije; nakon što je on izgradio uspješnu vojnu karijeru i bio heroj rata za Falklandske otoke, a ona izgradila karijeru u PR-u i izdavaštvu.

Sve je navodno krenulo kad ih je princeza Diana posjela jedno pored drugoga na svom vjenčanju s Charlesom. Sarah je bila bliska s Dianom, ali i s kraljicom Elizabetom II, koja ju je u početku voljela puno više nego princezu od Walesa.

Profimedia

No, Andrew je radio u vojsci i vrlo malo vremena provodio doma, a Fergie je bila sve usamljenija. Pa je tako pronašla ljubavnika, američkog poduzetnika Stevea Wyatta, s kojim je provela senzualan odmor u Maroku. Dvije godine kasnije, fotografije njih dvoje na bazenu objavljene su u Paris Matchu, a njih dvoje tad su već objavili svoj razvod.

No, za razliku od Diane i Charlesa, njih su dvoje ostali u prijateljskim odnosima. Imali su dvije male kćeri, Beatrice i Eugenie, pa je i kraljica imala milosti te dopustila Fergie da provede ljeto s cijelom obitelji u Škotskoj.

No, tabloidi su te 1992. godine objavili fotografije Fergie i američkog financijskog menadžera Johna Bryana, na kojima on njoj ljubi stopala. Bila je to kap koja je prelila čašu i kraljica ju je poslala u London.

No, s Andrewom je uvijek ostala bliska i s godinama je taj odnos postajao sve bolji. I to toliko da se Fergie 2008. preselila u Royal Lodge, službenu rezidenciju princa Andrewa, u kojoj su živjeli sa svojim kćerima.

"Mi smo najsretniji razvedeni par na svijetu", rekla je Fergie. Zajedno su odlazili na godišnje odmore s kćerima.

Getty Images

"Obitelj York je snažno povezana zajednica i uvijek smo bili takvi. On je najbolji čovjek na svijetu. Najbolji trenutak mog života bio je kad sam se 1986. udala za njega. On će uvijek biti moj zgodni princ i moja srodna duša. Obećali smo si na oltaru da ćemo se voljeti i poštovati do kraja života. Samo što sad on ima djevojke, a ja imam dečke", rekla je Fergie o svom bivšem suprugu.

On joj je pomogao kad je bankrotirala jer, kako je sama priznala, nikad nije znala raspolagati novcem.

"Nikad nisam to morala raditi", rekla je. Nakon razvoda preselila se u SAD i osnovala tvrtku za lifestyle, koja je propala u roku od tri godine.

Jedan od većih skandala bio je kad je tabloid News of the World objavio snimku na kojoj Fergie za 500.000 funti navodnom indijskom biznismenu obećava da će ga spojiti s princom Andrewom. Ispostavilo se da se biznismen lažno predstavio.

Getty Images

Kasnije je u razgovoru s Oprah Winfrey priznala da je u to vrijeme imala problema s alkoholom te da je bila u dugovima, ali i kako njezin bivši muž nije znao ništa o njezinim poslovima.

Kako je bila u nemilosti kraljevske obitelji, na vjenčanje Kate Middleton i princa Williama nije bila pozvana, no kad se pojavila na vjenčanju Meghan Markle i princa Harryja, bilo je jasno da se obitelj smekšala te da vojvotkinja više nema neprijatelja u Buckinghamskoj palači.

Ipak, i ona i Andrew nedavno su se našli u središtu skandala kad je otkriveno da je princ bio prijatelj milijardera i pedofila Jeffreyja Epsteina te da je često posjećivao njegov "pedofilski otok" gdje je ovaj držao djevojčice i tinejdžerice zatočene te ih seksualno zlostavljao i podvodio.

Otkriveno je i kako je Epstein pomogao Fergie da se izvuče iz bankrota 2011. godine, a sve je išlo preko Andrewa.

Getty Images

Nakon što je Epstein prvi put uhićen i osuđen na 13 mjeseci zatvora, Fergie se distancirala od njega.

"Osobno, duboko žalim što sam bila na bilo koji način povezana s Jeffreyjem Epsteinom. Osuđujem pedofiliju i bilo kakvo seksualno iskorištavanje djece i znam da je ovo strašno pogrešna procjena s moje strane. U šoku sam. Kako god mogu vratit ću novac koji mi je Epstein dao jer ne želim imati nikakve veze s njim", rekla je Fergie, dok Andrew tvrdi kako nije imao pojma da Epstein podvodi djevojke i bavi se trgovinom ljudima, iako je snimljen s jednom od milijarderovih žrtava.

kraljevska obitelj

kraljica Elizabeta II.

princ Andrew

Sarah Ferguson

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter