Grammy rekorderi

Beyonce i Adele osvojile su ih najviše u jednoj večeri, ali za dobitnika čak 31 Grammyja sigurno niste nikad čuli


Ines Madunić
25.01.2018.19:00
Beyonce i Adele osvojile su ih najviše u jednoj večeri, ali za dobitnika čak 31 Grammyja sigurno niste nikad čuli
Getty Images

sažeto

Dodjela američkih glazbenih nagrada je u nedjelju u New Yorku


Ines Madunić
25.01.2018.19:00

Ove godine na 60. dodjeli američkih glazbenih nagrada Grammy nastupit će Lady GaGa, Miley Cyrus imat će duet s Eltonom Johnom, Cardi B i Bruno Mars, U2, Pink, Kendrick Lamar, Kesha, Childish Gambino... A što se tiče nominacija, rekorder je Jay Z, koji je za album "4:44" dobio njih osam. Slijede ga Kendrick Lamar za "DAMN." te Bruno Mars sa šest za "24K Magic".

No, što je s all time rekorderima?

Najviše Grammy nominacija u povijesti ima Jay Z-eva supruga Beyonce, koja ih je dosad skupila 62. Od toga je osvojila 22 Grammyja, što ju stavlja na drugo mjesto najnagrađivanijih izvođačica.

Na prvom mjestu je country i bluegrass pjevačica Alison Krauss koja ih ima 27. Prvi je osvojila 1990. za najbolju bluegrass pjesmu "I've Got That Old Feeling", a posljednji 2012. za najbolji bluegrass album "Paper Airplane". Ove godine mogla bi podići ljestvicu jer je nominirana za najbolju solo country izvedbu i najbolju izvedbu american rootsa.

Beyonce i Adele dijele rekord za najviše statua osvojenih u jednoj večeri - svaka ih je svojedobno osvojila šest.

No, najviše Grammyja u povijesti dobio je mađarski dirigent Georg Solti. Osvojio ih je čak 31. Solti je bio maestro čikaškog simfonijskog orkestra, glazbeni direktor Opere u Covent Gardenu, glavni dirigent u Orchestre de Paris, direktor salzburškog Uskršnjeg festivala i glavni dirigent londonske Filharmonije. Solti je preminuo 1997. godine, a te godine dobio je i posljednji Grammy, za najbolju snimku opere za "Wagner: Die Meistersinger Von Nurnberg".

Velik broj Grammyja dobili su i Quincy Jones, koji je osvojio 27 nagrada u više od 10 različitih kategorija, francuski kompozitor Pierre Boulez sa 26, Stevie Wonder s 25 Grammyja te John Williams s 23 nagrade.

music beats

Beyonce

dodjela nagrada

Jay Z

Adele

grammy

dodjela Grammyja

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter