Neprikosnoveni holivudski velikan

Odbio je Marilyn Monroe i ostao vjeran samo jednoj ženi! Cijeli život gradio je ogromne uloge, a pred kraj se potpuno izgubio uslijed teške bolesti


100posto
04.10.2019.18:00
Odbio je Marilyn Monroe i ostao vjeran samo jednoj ženi! Cijeli život gradio je ogromne uloge, a pred kraj se potpuno izgubio uslijed teške bolesti
Foto: Profimedia

sažeto

Charlton Heston rođen je na današnji datum prije 95 godina. Preminuo je 2008., uslijed dugogodišnje borbe s Alzheimerom


100posto
04.10.2019.18:00

'Zahvaljujući ulogama koje je imao, Charltona Hestona svi su vidjeli kao osobu veću od života.  Mi smo ga znali kao obožavanog supruga, nježnog i posvećenog oca te nježnog djeda, sa zaraznim osjećajem za humor. Ovim, važnijim ulogama, pristupao je s nevjerojatnom vjerom, hrabrošću i dostojanstvom', priopćili su članovi obitelji legendarnog glumca kada je 2008. godine preminuo u svom domu na Beverly Hillsu.

Uz njega je tada bila njegova supruga Lydia, vjerno je uz njega bila čak 64 godine, a tako i u smrti. Poznato je da je posljednjih šest godina života bolovao od Alzheimerove bolesti.

Kralj filma počeo glumiti u srednjoj školi pa dobio stipendiju

Ono što je dotada ostavio u naslijeđe Hollywoodu, ali i cijelom svijetu - bile su velike, ogromne uloge. Odigrao je Mojsiju u hitu 'Deset zapovjedi, Ben-Hura u istoimenom filmu, 'Ivana Krstitelja u 'Najvećoj priči ikad ispričanoj'. To su tek neki od filmova koji su mu tijekom duge karijere donijele reputaciju neprikosnovenog kralja filma. Nakon što je obolio, povukao se iz svijeta glume, a dodatno su ga od Hollywooda udaljili i njegovi konzervativni stavovi vezani uz posjedovanje oružja.

Foto: Profimedia

Ipak, ništa nije umanjilo njegov veliki rad, humanitarne aktivnosti, protivljenje segregaciji, aktivizam na polju ljudskih prava... Pred kraj života stavovi su mu se okrenuli za 180 stupnjeva, no to nije umanjilo njegovu veličinu. Bio je i ostao jedan od najvećih holivudskih glumaca prošlog stoljeća, a svoj put počeo je u Evanstonu u Illinoisu 1924. godine. Sa svega deset godina njegovi roditelji su se razveli, a Charlton je odrastao i počeo pokazivati veliki glumački talent.

Imao je 20 kad je upoznao suprugu i s njom je ostao do smrti

U srednjoj je školi stoga dobio stipendiju za sveučilište Northwestern, no studij je tijekom Drugog svjetskog rata napustio kako bi se pridružio ratnom zrakoplovstvu. Tijekom ratnih godina upoznaje i Lydiju Carter, djevojku s kojom će ubrzo ući u brak i ostati s njom do smrti. Zajedno su odgajali sina i usvojenu kćer.

Foto: Profimedia

Nakon rata osnovao je malu kazališnu trupu pomoću koje ga zamjećuju važniji producenti. Ubrzo debitira i na filmu, 1950. godine snima 'Dark City', a preko njega zapeo je za oko velikom Cecileu B. De Milleu koji mu je odlučio dati ulogu u 'Deset zapovijedi'. Otad pa nadalje Heston je bio preplaćen na uloge u epskim spektaklima koja će se snimati kroz iduća dva desetljeća. Ostao je upisan u anale filmske umjetnosti, a za divljenje je i njegov dugi bračni staž. Poznato je da u Hollywoodu brakovi teško opstaju, a njegov je opstao sve do smrti. Poznata je tako crtica iz njegovog života kada je odbio ulogu s Marilyn Monroe, a sve pod objašnjenjem da previše poštuje svoju suprugu da bi se 'navlačio s drugim ženama samo da zabavi mase'. Tako je propustio glumiti s plavokosom legendom, no nije mu to omelo veliku karijeru.

Foto: Profimedia

charlton heston

ben hur

newsletter

Prijavite se na Newsletter