Tragičan kraj nitko nije očekivao

Najveći jugoslavenski glumac svih vremena ostvario je sve što se može zamisliti, a onda se povukao i živio godinama u samoći! Na kraju je u svom stanu izvršio samoubojstvo


100posto
22.08.2019.19:30
Najveći jugoslavenski glumac svih vremena ostvario je sve što se može zamisliti, a onda se povukao i živio godinama u samoći! Na kraju je u svom stanu izvršio samoubojstvo
Screenshot: Youtube

sažeto

Bekim Fehmiu bio je najveći jugoslavenski glumac svih vremena, igrao je u 50-ak filmova, odradio veliki broj kazališnih predstava, a njegov tragičan kraj nitko nije očekivao


100posto
22.08.2019.19:30

Javnost cijele regije ostala je šokirana tragičnom vijesti koja je objavljena u ljeto 2010. godine. Velikan jugoslavenske kinematografije Bekim Fehmiu pronađen je mrtav u svom stanu u beogradskom naselju Zvezdara. Jedno od najvećih glumačkih imena ikada na ovim prostorima otišlo je u tišini. Vijest je šokiranoj javnosti tada potvrdio srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić. Izjavio je i da se pretpostavlja da je riječ o samoubojstvu.

Ostao je Bekim Fehmiu zapamćen kao prvi albanski akademski glumac u Jugoslaviji. Slavu je stekao ulogom Belog Bore u 'Sakupljačima perja', a taj film odredio mu je i daljnju karijeru. Nakon njega počeo je međunarodnu karijeru tijekom koje je surađivao s velikim imenima svjetske kinematografije. Nije prestao biti aktivan ni u Jugoslaviji, snimao je 'kao na traci'.

Otac mu je bio ugledni učitelj i albanski prosvjetitelj, a to ga je kroz život obilježilo

Rođen u obitelji učitelja, Bekim će trajno ostati obilježen životnim vrijednostima svog oca. Naime, njegov otac Ibrahim nazivan je svojevrsnim prosvjetiteljem albanskog naroda, a zbog prijetnji koje je zbog toga dobivao, obitelj se preselila u Sarajevo. Tamo su rođeni Bekim i njegova sestra.

Obitelj je u Sarajevu bila poštovana i ugledna, a budući glumac pazio je da ne naruši reputaciju svog oca. Nažalost, bez voljenog oca ostao je već u dobi od 12 godina, a majka je ostala sama s osmero djece. Odlučna je bila da ih sve izvede na pravi put i u tome je uspjela. Bekim i njegovi braća i sestre redom su postali obrazovani i uspješni ljudi. Njegova karijera krenula je u ranoj mladosti, kada je glumio u lokalnom kazalištu u Prizrenu. Praksa koju je stekao pomogla mu je da otprve upiše Fakultet dramskih umjetnosti u Beogradu, gdje je diplomirao 1960. godine.

Ljubav s Brankom trajala od fakulteta sve do njegove tragične smrti

Otada se nižu uloge, a spomenuti 'Sakupljači perja' nose mu svjetsku slavu. Postao je zahvaljujući tome prvi glumac s ovih prostora koji je ostvario velike uspjehe u europskih filmovima, a dogurao je i do Hollywooda, pojavivši se u filmu 'Avanturisti'. Tijekom aktivne karijere snimio je 50-ak filmova, a ne treba zanemariti niti kazališne predstave.

Privatno, već tijekom fakultetskih dana upoznao je i zaljubio se u glumicu Branku Petrić. Vjenčali su se u Rimu 1967. godine jer je tada Bekim tamo snimao film. Već iduće godine dobili su sina Uliksa, a kasnije i Hedona. Uspješna karijera, lijep privatni život, status seks simbola... Sve to imao je Fehmiu, no onda je počeo bujati nacionalizam.

Zbog nacionalizma i antialbanske kampanje povukao se iz javnog života i glume

Krajem osamdesetih u Beogradu je krenula antialbanska kampanja, palile su se slastičarnice i pekare, a veliki glumac duboko se razočarao. Navodno je tada u Beogradu boravio iz inata. Toliko ga je zbilja mučila da se osamdesetih odlučio povući iz javnog života, oproštajni intervju dao je 1987. godine 'Politici'. Njegovo povlačenje bilo je svojevrsni protest protiv propagande i progona koji su ranije doživjeli njegovi pokojni otac i djed. Otad je u javnost rijetko izlazio, tiho, ali najsnažnije se pobunivši protiv nacionalizma, režima, agresije, rata...

Kada je 2010. godine doživio moždani udar, velikan više uopće nije napuštao obiteljski dom u Beogradu, a iste godine izvršio je samoubojstvo. Navodno je ženi ostavio oproštajno pismo, govoreći: 'Puno te volim, ali za mene život više nema smisla'. Kremirali su ga, a njegova obitelj posula je pepeo u rijeku Bistricu u Prištini, tamo je Bekim Fehmiu proveo najljepše dane svog djetinjstva.

bekim fehmiu

branka petrić

newsletter

Prijavite se na Newsletter