DRAMATIČNI RAZLAZI NA ESTRADI

Bebeka 'izdali kao ku**e', a Dujmića iz 'Novih fosila' izbacili zbog 'tridesetogodišnje bitke s ovisnošću'


Ines Madunić
30.01.2019.14:00
Bebeka 'izdali kao ku**e', a Dujmića iz 'Novih fosila' izbacili zbog 'tridesetogodišnje bitke s ovisnošću'
Stanislav Milojković/Cropix

sažeto

Kako to izgleda kad publika sazna sve prljave detalje nekad omiljenog benda


Ines Madunić
30.01.2019.14:00

Razlazi bendova često su teški za obožavatelje, ali i za same članove benda. Što je bend uspješniji i što je duže bio zajedno, to su razlozi sve dalje od glazbe koju su zajedno stvarali i kreću u neke sfere o kojima fanovi ne razmišljaju - novci i autorska prava. A nerijetko se sve pretvori u medijski cirkus u kojem se ne biraju riječi.

Trenutno jedan od gadnih razlaza o kojem puno slušamo je onaj Novih fosila. Bend koji je osnovan prije pola stoljeća i čije pjesme znaju zaista svi ne nastupa zajedno već neko vrijeme, no članovi su na sudu.

Sve je krenulo prije pet godina, kad su Sanja Doležal, Marinko Colnago i Vladimir Kočiš Zec iz benda izbacili Rajka Dujmića.

"Zbog teške Dujmićeve bolesti odlučili smo trenutačno prestati s radom grupe. Naime, poznato je da Rajko već tridesetak godina vodi bitku s ovisnošću zbog koje smo se razišli 1991., nakon što je odbio odlazak na liječenje", stajalo je u službenoj izjavi. Sve se dogodilo usred posljednje, oproštajne turneje benda po regiji. Početkom devedesetih bend se razišao nakon što su Dujmića uhitili jer su mu pronašli kokain, za koji je on tvrdio da mu je podmetnut. Kasnije je bio prisilno hospitaliziran na psihijatriji jer je pod utjecajem opijata fizički napao suprugu.

No, priča s bendom nije se završila na tome. Troje članova nastavili su nastupati bez njega, na što je Dujmiću pukao film pa ih je tužio zbog upotrebe imena Novi fosili, čiji je vlasnik. Pjevati pjesme ne može im zabraniti jer nije jedini tekstopisac pa sve što trebaju je platiti ZAMP-u, ali ime ne smiju koristiti. Slučaj je na sudu.

Neja Markičević/Cropix

"Zabranio nam je upotrebu tog imena. Još traje nekakav proces. U međuvremenu ne nastupamo pod tim imenom, ali nastupamo puno Zec, Marinko i ja s cijelom ekipom koja je i prije nastupala. Jedino što ću reći jest da mi je žao da se sve ovo dogodilo jer mislim da takav bend kao što su Novi fosili, koji ove godine slave 50 godina postojanja, nije zaslužio jednu ovakvu mrlju u svojem postojanju. Dakle 1969. godine naš Marinko Colnago i Slobodan Momčilović osnovali su Nove fosile. Nemojmo zaboraviti da je Rajko Dujmić genijalac, najbolji stvaratelj glazbe na ovim prostorima. Njegov je opus nešto što je rijetko tko napravio. Međutim, nažalost, bori se s bolešću i to je jedini razlog", rekla je Sanja Doležal nedavno za Večernji list.

Novi fosili nisu jedini jugoslavenski megapopularni bend oko čijeg se raspada stvorila prava trakavica. Bijelo dugme u jednom je trenutku bio najpopularniji bend u bivšoj državi, no o odlasku Željka Bebeka iz grupe i danas se priča. Bilo je to davne 1984. godine, a svemu su kumovale politika, pare i, naravno, ego.

"Predložio sam Goranu da malo drugačije rasporedimo novac. Onda su me članovi benda kao kurve izdali i na glasanju rekli: 'Brega je Brega. Već sljedećeg dana više nisam bio u Bijelom dugmetu. Svi članovi Dugmeta, muzički gledano, srozali su sami sebe na nivo nevažnih ljudi. Sve ih je, malo pomalo, Goran izbacio iz benda, unoseći u svoj život ljude koji su mu odgovarali. Na kraju krajeva, i Tifu je nakon godinu dana izbacio, pokazujući da je on jedini Bijelo dugme", rekao je svojedobno Bebek.

Kasnije je ispričao kakve je veze politika imala s njegovim izlaskom iz benda. Sporna je bila pjesma "Kosovska", napisana na albanskom jeziku.

"To jest bio prekrasan tekst koji su napisali prvaci albanskog kazališta iz Skopja i to je bio revolucionaran potez, ali to nisam bio ja. Tada sam rekao Goranu: 'Ovo ti je sad prošlo i neće više'. Kakvu ja poruku nosim u tadašnjoj Jugoslaviji njenim narodima i narodnostima? Ja koji sam želio da se unese moderni kulturni duh, odjednom ulazim u dnevnopolitičko pitanje. To je na neki način bila klica razdora i nakon toga smo se i raspali", rekao je pjevač.

Kasnije je cijela grupa nastupala na povratničkim koncertima početkom milenija te se i danas skupe kako bi odradili koji koncert, a prošle godine postalo je vidljivo da odnosi među bivšim pjevačima također nisu baš bajni. Na nastupu za doček 2018. godine u Budvi, za koji su navodno dobili 110.000 eura, potukli su se Alen Islamović i Mladen Vojičić Tifa.

Nije do kraja jasno što se dogodilo, ali pjevači su se fizički obračunali nakon nastupa, dok je Islamović silazio s pozornice. Navodno nisu zajedno htjeli biti na pozornici pa je Islamović izašao prvi. Kad je bio red da Tifa izađe, ovaj se nije htio maknuti pa je otpjevao i neke pjesme iz njegovog repertoara. Kad se Islamović maknuo s pozornice, Tifa mu je počeo psovati, a ovaj ga je udario glavom u čelo. Nastavili su se tući dok ih osiguranje nije razdvojilo. Goran Bregović nije se htio miješati u sukob, a njihov je menadžer kasnije rekao da se tuča uopće nije dogodila.

U svakom slučaju, čini se da im ni tisuće eura nisu dovoljne da budu pristojni jedni prema drugima, čak ni nakon 30 godina.

Prošle godine u solo karijeru krenula je Indira Levak, koja je više od 20 godina bila pjevačica Colonije. Vinkovčanka je na društvenim mrežama objavila kako izlazi iz grupe i da "Colonije više nema" te da nastavlja raditi na novim solo pjesmama. Nije trebalo dugo čekati na reakciju Borisa Đurđevića.

Biljana Gaurina / CROPIX

"Istina je da Indira Levak više nije pjevačica grupe Colonia, no isto tako mogu potvrditi da Colonia ide dalje; i dalje ću stvarati nove pjesme u prepoznatljivom zvuku", rekao je Đurđević.

Neko je vrijeme trajala lagana trakavica između njih dvoje, no do nikakve tužbe, koliko nam je poznato, nije došlo. Navodno je problem nastao s novcima, ali i u angažmanu Indirinog supruga Miroslava Levaka, koji je postao njihov menadžer.

"Indira i njen suprug su se dogovorili da će on biti menadžer grupe Colonia bez mog mišljenja i uplitanja. Ja tu nisam imao pravo glasa, jer ona je bila isključiva da više ne želi raditi ako on nije dio priče. Poštovao sam tu odluku, jer sam vidio kako se Indira osjeća sigurnije uz njega i da joj pomaže na svim privatnim i poslovnim razinama. Nažalost, nakon nekog vremena Indira i ja se nismo više nalazili, svi sastanci su se održavali između nas dvojice", rekao je Đurđević, a dodao je i kako je nastao problem s podjelom novca.

"Indira je odlučila kako ja nakon 20 godina više ne mogu biti u financijskoj konstrukciji prihoda od koncerata. Ja se nisam složio, smatram to neprihvatljivim, ozbiljnim udarcem na mene kao autora i čovjeka. Bez obzira na to što nisam nastupao na koncertima, moj doprinos je bio kroz brojne hitove od kojih smo svi živjeli. Uostalom, postojala je moja dobra volja za nagodbom, ali nažalost nismo se uspjeli usuglasiti", rekao je producent za Slobodnu Dalmaciju.

Colonia je zaista nastavila dalje s novom pjevačicom, a Indira je objavila solo album, no nijedno baš nije postiglo neki uspjeh. Colonije nema, ali nema ni Indire.

Prilično neugodan epilog imao je raspad E.T.-a, odnosno angažman pjevačice Sare-Elene Menkovske koja je s Adonisom Ćulibrkom Boytronicom radila tek nekoliko mjeseci. Sve je završilo na sudu, gdje je ona s majkom tužila Ćulibrka za zlostavljanje i maltretiranje, a on njih za klevetu. Izjavio je i da se boji za svoj život i sigurnost svoje obitelji.

Ranko Šuvar/Cropix

"Nisam vidjela da su ju maltretirali. Iskreno? To mi zvuči smiješno. Prema njoj su se ponašali korektno, barem ono što sam vidjela. Veliku promjenu smo na njoj napravili. Jednom sam se, međutim, ja požalila Katarini na festivalu da mi je Sara rekla: 'Joj oprosti, ja ću ti sad prdnut.' Na to sam joj rekla neka ide na WC. Kad rukom nekom mažete noge sa stražnje strane, i to vam kaže, naprosto ne možete prešutjeti", ispričala je na sudu vizažistica Žana Kožul. Proces do danas nije razriješen.

Indira Levak

Željko Bebek

Goran Bregović

Sanja Doležal

Bijelo dugme

Rajko Dujmić

Colonia

Boris Đurđević

Sara Elena Menkovska

ET

raspad benda

Novi fosili

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter