'Đole nam kvari djecu!'

Balaševića su proglasili lošim utjecajem na mlade zbog detalja iz njegove prošlosti: Sedamdesetih mu nije bilo lako!


Ines Madunić
25.05.2019.08:00
Balaševića su proglasili lošim utjecajem na mlade zbog detalja iz njegove prošlosti: Sedamdesetih mu nije bilo lako!
Željko Hajdinjak/Cropix

sažeto

Mnogi su se mediji i čitatelji brinuli zbog Balaševićevog utjecaja na omladinu


Ines Madunić
25.05.2019.08:00

Đorđe Balašević jedan je od omiljenih kantautora svih generacija na području bivše Jugoslavije. Karijeru je počeo krajem sedamdesetih, a njegovi se hitovi iz osamdesetih i danas obožavaju.

Međutim, na početku karijere mnogi su bili zabrinuti zbog utjecaja koji ima na mlade.

Naime, Balašević je 1979. godine gostovao u televizijskoj emisiji "To sam ja" Dragana Babića, u kojem je pričao o svom životu i dotadašnjoj karijeri, koja je započela godinu prije u grupi Žetva, a nakon toga i grupi Rani mraz, da bi tek kasnije krenuo u solo karijeru.

Između ostalog, Balašević je priznao kako nije baš bio oduševljen školom pa je često bježao s nastave.

Goran Sebelic / CROPIX

"Babićeva emisija predstavlja pravu odu ponavljanju, bježanju iz škole, izigravanju nastavnika i školskih prijatelja i, uopće, negiranju pozitivne uloge škole za kasniju budućnost mladih ljudi. Ovaj dojam ne može umanjiti ni činjenica da su primanja 'neškolovanog' Balaševića nekoliko puta veća od onih koji imaju završene fakultete i položene doktorate", napisao je čitatelj RTV revije te 1979. godine, a prenosi Yugopapir.

Smatrao je kako je njegova glazba "simpatična", no da je Balašević jednostavno loš utjecaj za djecu i mlade te da ih kvari. 

Taj čitatelj nipošto nije bio usamljen u takvom razmišljanju. Na sličan su način reagirali i neki novinari, kao i karikaturisti, koji su objavili crteže na kojima pokazuju kako Balašević djeci poručuje da ne trebaju ići u školu nego samo svirati, kao i on.

Kako Balašević nikad nije maturirao, smislio je da omot albuma Ranog mraza iz 1979. godine izgleda kao plakat maturanata. Album je nazvao "Mojoj mami, umesto maturske slike u izlogu".

"Postoji divan običaj u Novom Sadu, a vjerojatno i još nekim gradovima, da se maturanti slikaju s razrednikom i ravnateljem škole pa se te slike nakon mature stavljaju u izlog na panou. U kojem ćete se izlogu naći ovisi o ugledu škole. Iz tehničkih razloga nikad nisam dospio u izlog pa je to ostala neostvarena želja moje majke. Kasnije sam postigao uspjeh u drugoj sferi, donosio sam joj novine na kojima sam bio na naslovnoj strani, zlatne ploče, nagrade.

Ipak, nijednom mom uspjehu nije se obradovala koliko bi joj značilo da sam 'izašao' na maturantskoj tabli. Odavno sam odlučio da ću, ako ikad snimim album na omotu ploče ostvariti tu želju moje majke", rekao je 1979. za časopis "Zdravo".

Đorđe Balašević

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter