Duguju mu najveća glazbena imena

Autor je kafanske himne, a preminuo je u teškoj bijedi: 'Umro je doslovno od gladi i iznemoglosti, živio je u straćari'


100posto
03.05.2019.19:30
Autor je kafanske himne, a preminuo je u teškoj bijedi: 'Umro je doslovno od gladi i iznemoglosti, živio je u straćari'
Foto: Facebook

sažeto

Tužan kraj dočekao je Željko Subotić, autor koji je surađivao s nekim od najvećih imena glazbene scene u regiji


100posto
03.05.2019.19:30

Sarajevski tekstopisac i skladatelj zabavne i narodne glazbe preminuo je prije pet godina u 60. godini života. Bio je jedan od najvećih autora svog vremena - radio je za Harisa Džinovića, Kemala Montena, Miroslava Ilića, Tomu Zdravkovića, Nedu Ukraden... Za Džinovića je napravio njegov najpoznatiji hit - 'I tebe sam sit kafano'.

Željko Subotić rodio se u Sarajevu, a početkom rata napustio ga je pa se u konačnici skrasio u Bijeljini. Živio je tamo jako teško, skromno, zaboravljen od estradnih prijatelja, piše Kurir. Nije imao ni obitelj, svjedoci kažu da je bio usamljeni boem.

Nije želio nikog zamarati pa je preminuo u teškoj bijedi

Siniša Kajmaković izjavio je nakon Subotićeve smrti da je autor preminuo uslijed gladi i iznemoglosti. 'Umro je doslovno od gladi i iznemoglosti. Nikada nikoga nije želio opterećivati. Živio je u jednoj straćari, a zbog teških životnih uvjeta se i razbolio. Žalosno je što su mnoge udruge glazbenih umjetnika iz Srbije i BiH zaboravile tog čovjeka. Mnogi su od njegovog talenta debelo zaradili pa i danas zarađuju na njegovim hitovima. Uzmite samo pjesmu 'I tebe sam sit kafano', uz koji će posljednjih 30-ak godina radi lom u svakoj kafani na prostoru bivše Jugoslavije. Mogao je živjeti kao car samo od uplate tantijema, a umro je kao zadnji bijednik. To je stvarno žalosno', zaključio je Kajmaković.

Tužna sudbina tekstopisca stigla je do kamenoklesara koji je tamo podigao pokojnom Željku spomenik. Odlučio je to napraviti zbog svake njegove pjesme koja se toliko puta otpjevala, koja je tolike ljude zabavila i razveselila.

Haris Džinović

željko subotić

newsletter

Prijavite se na Newsletter