Sounded Bodies festival 2023.

Zagreb ponovno postaje prostor istraživanja tijela i zvuka u izvedbenim umjetnostima - novo izdanje Sounded Bodies festivala donosi premijeran međunarodni program.

Gaston Marin - Neuspjeh

Na festivalu će se prikazati i svjetska premijera hrvatsko-argentinske koprodukcije: Neuspjeh umjetničkog dua Micaele Fariña i Gonzala Quintane, posebnih umjetnika koji svojim radovima često pristupaju dokumentaristički. U Zagrebu su na mjesečnoj rezidenciji razvijali predstavu koja prati put mlade Micaele u pokušaju afirmacije na opernoj sceni Buenos Airesa. Pomalo očekivano, tamo su ju dočekale hladne odbijenice i lažne topline angažiranih učitelja, čemu je Micaela odlučila (bar za sad) okrenuti leđa, i svoju priču ispričati publici koja je voljna slušati. Zajedno s genijalnim argentinskim redateljem Gonzalom odlazi u biodramski put koji započinje još u djetinjstvu, u korijene ljubavi prema umjetnosti, glazbi i, prije svega, operi.

Umjetnici su za potrebe istraživanja ostvarili i suradnju s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu, koje za njihov Neuspjeh ustupa legendarni kostim iz opere Šimiš kostimografkinje Danice Dedijer - čime Micaela i u lokalnom kontekstu ispituje otvorenost opere izvedbenim umjetnostima i njoj samoj kao stranoj umjetnici u novom opernom svijetu. Na premijeri u Zagrebačkom plesnom centru, 10. listopada 2023. zagrebačka publika imat će rijetku priliku svjedočiti dašku argentinske suvremene kazališne scene, te saznati zašto Micaela čitav život pokušava stati upravo na opernu scenu, što za nju znači operni kostim, što prazna (a što puna) pozornica, i uživati u maštovitoj i humorističnoj dokumentarnoj priči o Micaelinom i Gonzalovom izvedbenom životu. Praizvedba Neuspjeha u razvojnoj fazi odvila se na najvećem međunarodnom argentinskom izvedbenom festivalu (Festival Internacional de Buenos Aires-FIBA), a zagrebačka publika bit će prva koja će moći završeni rad pogledati u cijelosti!

Micaela i Gonzalo zatvorit će Sounded Bodies festival, a uoči njihove premijere Domino predstavlja druge umjetnike čiji se radovi isprepliću oko zvuka i tijela, koji istražuju odnose glasa i tehnologije, eksperimentalno pristupaju zvuku i glasu, te istražuju koreografski i izvedbeni potencijal zvučno-tjelesnih praksi u mapiranju i prodiranju u (neotkrivene) prostore sjećanja.

image

Gaston Marin - Neuspjeh

image

Gaston Marin - Neuspjeh

Izvedbeni program festivala službeno započinje 8. listopada u Velikoj dvorani Pogona Jedinstvo premijerom audio-vizualnog performansa eksperimentalne umjetnice Dore Fodor, koja će zajedno s Hrvojem Radnićem izvesti rad Beating. Program se nastavlja 9. listopada u Kazalištu KNAP izvedbom predstave Sjećanje u prijevodu plesne umjetnice i vokalistice Silvije Dogan (HR). U okviru festivala održavaju se i dvije radionice u Pogonu Jedinstvo. Dvodnevna radionica Glas kao tijelo, Lucije Barišić (HR) odvija se 6. i 7.10., a Radionicu intuitivno-vokalnog komponiranja, 8.10. uoči svog performansa održat će audiovizualna umjetnica Dora Fodor (HR).

Više informacija na: www.thisisadominoproject.org

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:58