OD 20.SRPNJA

Samo uz Jutarnji list, ne propustite: Serijal dvanaest Atlasa Hrvatske

Uz Jutarnji list nabavite svoj primjerak Atlasa od 20. srpnja do 12. kolovoza
Atlasi Hrvatske
 Promo

Od ponedjeljka 20.srpnja do utorka 12.kolovoza uz Jutarnji nabavite serijal od dvanaest atlasa Sva čuda Hrvatske. Jedinstveni serijal namijenjen je edukaciji, zabavi i putovanjima, a u paketu s Jutarnjim listom iznosi 15 kuna. Detaljnjije o svakom atlasu saznajte niže

Atlas 1 – ATLAS HRVATSKIH PARKOVA - 20. srpnja

Atlas obuhvaća 21 park u Hrvatskoj (8 nacionalnih parkova, 11 parkova prirode i 2 regionalna parka). Za svaki park izrađena je karta, a uz nju su istaknute sve važne informacije o parku (glavne značajke parka, zanimljivosti, događaj godine, flora i fauna, fotografija parka, ...), te informacije o Javnoj ustanovi koja upravlja parkom.

Atlas 2 – ATLAS HRVATSKIH ŠUMA (Ostala prirodna čuda Hrvatske – SPOMENICI PRIRODE, POSEBNI REZERVATI, STROGI REZERVATI, ZNAČAJNI KRAJOBRAZI, PARK-ŠUME I SPOMENICI PARKOVNE ARHITEKTURE) - 21. srpnja

Atlas na 12 stranica karata regija Hrvatske sadrži preko 400 označenih i popisanih prirodnih znamenitosti u kategorijama: spomenik prirode, strogi rezervat, posebni rezervat, spomenik parkovne arhitekture, značajni krajobraz, park-šuma. Uvodno su objašnjene i opisane sve kategorije zaštite, a u nastavku atlasa istaknute su brojne zanimljivosti vezane za zaštićenu prirodnu baštinu, te popis Javnih ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima županija. Cijeli atlas je prožet prekrasnim fotografijama.

Atlas 3 – ATLAS BILJNOG I ŽIVOTINJSKOG SVIJETA - 22. srpnja

Na 12 stranica karata regija Hrvatske istaknute su, popisane i opisane informacije poput: ornitoloških rezervata, botaničkih i zooloških vrtova, arboretuma, botaničkih i zooloških rezervata, geografsko-botaničkih i botaničko-zooloških rezervata, ihtioloških i ihtiološko-ornitoloških rezervata, a uz nacionalne parkove, parkove prirode i regionalne parkove označena su i mjesta promatranja ptica, dupina i divljači. Uz karte nalaze se i crteži najznačajnijih predstavnika biljnog i životinjskog svijeta, autohtonih vrsta, endema, ... Na kraju atlasa istaknute su autohtone pasmine Republike Hrvatske, te informacije o pojmovima vezanim za prirodu i njenu zaštitu. Cijeli atlas je prožet prekrasnim fotografijama.

Atlas 4 – ATLAS MEĐUNARODNO ZAŠTIĆENE PRIRODNE I KULTURNE BAŠTINE - 27. srpnja

Na 12 stranica karata regija Hrvatske istaknute su, popisane i opisane informacije o zaštićenoj prirodnoj i kulturnoj baštini Hrvatske i to s UNESCO-ovog Popisa svjetske baštine, UNESCO-ovog Reprezentativnog popisa nematerijalne kulturne baštine, UNESCO-ovog Registra najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine svijeta, UNESCO-ovog Popisa ugrožene nematerijalne kulturne baštine, UNESCO – MAB Programa, UNESCO – Svjetskih geoparkova, Kulturnih i prirodnih dobara Republike Hrvatske na Pristupnom popisu UNESCO-a, te Močvara od međunarodne važnosti – Ramsarske močvare. Uz to na zadnjoj stranici nalaze se informacije o UNESCO-u, Ramsarskoj konvenciji, UNESCO – MAB Programu i UNESCO – Svjetskim geoparkovima. Cijeli atlas je prožet prekrasnim fotografijama.

Atlas 5 – ATLAS DVORACA, STARIH GRADOVA, UTVRDA, SAKRALNIH OBJEKATA - 29. srpnja

Na 12 stranica karata regija Hrvatske označeno je preko 1600 dvoraca, starih gradova, utvrda, crkava, samostana, svetišta i manastira, a od toga posebno je istaknuto i popisano više od 200 kulturno-povijesnih znamenitosti i atrakcija. Uz karte, na uvodnoj stranici, istaknute su zanimljivosti vezane za našu baštinu poput: najstarije kršćanske crkve u Hrvatskoj, najvećeg dvorca, najstarije i najmanje katedrale na svijetu, najljepšeg i najočuvanijeg dvorca, najstarijeg samostana, ... Cijeli atlas je prožet prekrasnim fotografijama.

Atlas 6 – VINSKI ATLAS - 30. srpnja

Atlas na 8 stranica karata prikazuje četiri vinske regije Hrvatske: Slavoniju i Hrvatsko podunavlje, Hrvatsku Istru i Kvarner, Dalmaciju i Središnju bregovitu Hrvatsku. Karta svake regije podijeljena je na vinske podregije. Uz kartu se nalaze popisi vinogorja svake podregije kao i popis vina te regije.

Na zadnjim stranicama atlasa nalazi se: Popis zemljopisnih područja uzgoja vinove loze, Popis izvornih sorta vinove loze, Nacionalna lista priznatih kultivara vinove loze, Popis vinskih svetaca, ... Cijeli atlas je prožet prekrasnim fotografijama.

Atlas 7 – ATLAS SIREVA I MASLINOVOG ULJA - 3. kolovoza

Na 12 stranica karata regija Hrvatske označeni su proizvođači sireva i maslinovog ulja kroz ceste sira i ceste maslinovog ulja. Uz karte se nalaze: opisi sireva sa zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla (ZOZP), opisi sireva i maslinovih ulja sa zaštićenom oznakom izvornosti (ZOI), opisi sireva u nacionalnom postupku zaštite naziva poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda (ZOI, ZOZP, ZTS), opisi autohtonih (izvorni) sireva, tekst o klasifikaciji maslinovog ulja, tekst o kvaliteta maslinovog ulja, opisi najpoznatijih i najčešćih sorta maslina u Hrvatskoj (domaće i introducirane), opisi Hrvatskih maslinarskih regija, popis izvornih i zaštićenih kultivara maslina. Cijeli atlas je prožet prekrasnim fotografijama.

Atlas 8 – ATLAS AGROTURIZMA I OPG-ova - 4. kolovoza

Na 12 stranica karata regija Hrvatske istaknuta je ponuda seoskog turizma odnosno obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja svoje usluge nude u turističke svrhe. Uz karte se nalaze popisi pružatelja usluga.

Atlas 9 – ATLAS ZDRAVSTVENOG I KONGRESNOG TURIZMA - 5. kolovoza

Na 12 stranica karata regija Hrvatske istaknuta je ponuda pružatelja usluga zdravstvenog (medicinskog i wellness) turizma i kongresnog turizma. Uz karte se nalaze popisi pružatelja usluga.

Atlas 10 – ATLAS HRVATSKOG JADRANA - 10. kolovoza

Na 13 stranica detaljnih karata Hrvatskog Jadrana označene su sve najznačajnije informacije vezane za turističku ponudu obale i otoka. Uz informacije o prirodnim i kulturno-povijesnim znamenitostima, informacije o aktivnom odmoru, brodskim, trajektnim i katamaranskim linijama, benzinskim postajama, uz karte se nalaze i informacije i popisi: državnih i županijskih lučkih uprava, lučkih kapetanija i ispostava, graničnih prijelaza u pomorskom prometu, ACI marina i ostalih marina, luka i lučica lučkih uprava.

Atlas 11 – ATLAS HRVATSKIH OTOKA - 11. kolovoza

Na 16 stranica nalaze se karte svih većih otoka Hrvatske (Krk, Cres, Lošinj, Rab, Pag, Pašman, Ugljan, Dugi otok, Brač, Hvar, Korčula, Vis, Mljet, Lastovo, Šolta, ...) s nizom informacija (uvale, plaže, kulturno-povijesne i prirodne znamenitosti, prometne informacije, informacije o aktivnom odmoru i sl.

Atlas 12 – GASTRO ATLAS HRVATSKE - 12. kolovoza

Na 12 stranica karata regija Hrvatske istaknuta su i opisana najznačajnija izvorna (autohtona) i tradicionalna jela, označeni najbolji ugostiteljski objekti (restorani, OPG-ovi), te pojedine specifičnosti određene regije (npr. Cesta istarskog pršuta, Kuća krčkog pršuta, proizvođači pršuta, kulena, solane i sl.). Uz karte je istaknut popis zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP), popis zaštićenih oznaka izvornosti (ZOI) i popis ZOI/ZOZP/ZTS u nacionalnom postupku zaštite naziva poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Cijeli atlas je prožet prekrasnim fotografijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 17:10