Koliko "koštaju" ozbiljne posljedice gubitka samo jednog zuba?

 promo

Poznati stomatolog tvrdi da gubitak samo jednog zuba može prouzrokovati čitav niz problema i ‘koštati‘ nas više no što mislimo

Živimo u dobu u kojemu su dostupne mnoge učinkovite opcije za osobe koje imaju nedostatak jednog ili više zuba u čeljusti. Ipak, postoji uvriježeno mišljenje da gubitak jednog zuba nije ozbiljan problem, posebno ako to ne utječe na estetiku lica. Međutim, dr. Zdenko Trampuš iz zagrebačke klinike Ortoimplant Dental Spa uvjerava nas u suprotno.

"Moderna stomatologija može riješiti sve probleme sa zubima, a možda nismo svjesni koliko nas gubitak samo jednog zuba može ‘koštati‘ u smislu oralnog zdravlja i kvalitete života", tvrdi dr. Trampuš.

image
promo

Neugodne posljedice gubitka zuba

Prema njegovim riječima, neki učinci gubitka zuba mogu dugo ostati neprimjetni sve dok ne nastupi ozbiljna šteta. Stoga je ključno liječiti nedostatak jednog ili više zuba što je prije moguće.

„Osim vidljivih estetskih problema, koji mogu utjecati na samopouzdanje, zubi igraju važnu ulogu u govoru, a gubitak zuba može uzrokovati promjene u izgovoru određenih zvukova“, naglašava dr. Trampuš. Gubitak zuba također može otežati žvakanje hrane, ali i uzrokovati pomicanje susjednih zuba čime se remete odnosi među zubima i izgled zubnog niza. Ipak, najneugodnija posljedica gubitka zuba je povlačenje čeljusne kosti.

image
promo

„Nažalost, mnogi pacijenti odgađaju posjet stomatologu nakon gubitka zuba, što može rezultirati znatnom resorpcijom kosti“, tvrdi doktor Trampuš. „Redovito nam se u kliniku javljaju pacijenti koji su prije desetak godina izgubili jedan ili više zuba i kojima se kost na tom mjestu povukla. No, i za takve slučajeve postoje suvremena rješenja“, kaže dr. Trampuš koji se specijalizirao za liječenje najtežih slučajeva bezubosti. On smatra da danas, zahvaljujući implantatima, više ne postoji pacijent kojemu se ne može ugraditi fiksna proteza.

Poput prirodnih zuba

Implantati su titanski nadomjesci za korijen zuba, usavršeni tako da pružaju estetiku i funkcionalnost gotovo identičnu prirodnim zubima. Kod pacijenata koji su izgubili sve zube, implantati omogućuju zamjenu nefunkcionalnih mobilnih proteza fiksnim protezama.

image
promo

Dr. Zdenko Trampuš je već na početku svoje karijere prepoznao nedostatke klasičnih proteza te je postao prvi hrvatski liječnik koji je uveo metodu All-on-4 – brzo rješenje bezubosti na četiri implantata. „Ova metoda omogućuje pacijentu da odmah nakon operacije dobije privremeno i funkcionalno rješenje, a trajno rješenje će mu se ugraditi za nekoliko mjeseci“, kaže dr. Trampuš.

image
promo

Uz navedenu metodu, dr. Trampuš koristi i Zygoma implantate koji predstavljaju revolucionarno rješenje za pacijente s potpunim gubitkom kosti gornje čeljusti. Također su dostupni pterigoidni implantati koji koriste preostalu čeljusnu kost kao sidrište za implantat te subperiostalni individualizirani implantati, gdje se titanski okvir postavlja na donju (ili gornju) čeljust pomoću titanskih vijaka.

image
promo

Sve za ugodu pacijenta

No, da bi svaki od tih zahvata ugradnje implantata prošao što ugodnije za pacijenta, dr. Trampuš je osmislio integrirani Dental SPA koncept.

Naime, u klinici Ortoimplant Dental Spa, sve je usmjereno prema stvaranju ‘dobrog osjećaja‘ pacijenata. Raznovrsnim dental-spa tretmanima poput limfne drenaže, magnetoterapije, autotransfuzije krvi obogaćene ozonom te intravenozne suplementacije potiče se oporavak pacijenata.

A budući da je klinika registrirana za anesteziologiju, pacijentima je dostupna i intravenozna analgosedacija. No, sve započinje prvim pregledom koji je - besplatan.

Rezervirajte stoga svoj termin za prvi besplatni pregled pozivom na telefon +385 99 480 3700 ili ispunite kontakt formu na službenoj stranici klinike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 20:20