DETOKSIKACIJA EUROPE

Industrijske skupine kažu da bi do 12.000 tvari moglo u konačnici ući u opseg novog prijedloga, što bi predstavljalo "najveću zabranu otrovnih kemikalija ikada", prema Europskom uredu za okoliš (EEB).

Pristajna luka kompanije Dow Chemicals na rijeci Elbi, sjever Njemačke

 Axel Heimken/Afp/Profimedia

Tisuće potencijalno štetnih kemikalija uskoro bi mogle biti zabranjene u Europi uslijed novih ograničenja, koja su aktivisti proglasili najjačim do sada. Ranije ove godine, znanstvenici su rekli da je kemijsko onečišćenje prešlo granicu iza koje slijedi raspad globalnih ekosustava.

EU-ov "plan ograničenja" objavljen u ponedjeljak zamišljen je kao prvi korak u preobrazbi takve situacije i to korištenjem postojećih zakona za zabranu otrovnih tvari koje se povezuju s rakom, hormonskim poremećajima, reprotoksičnim poremećajima, pretilošću, dijabetesom i drugim bolestima.

Industrijske skupine kažu da bi do 12.000 tvari moglo u konačnici ući u opseg novog prijedloga, što bi predstavljalo "najveću zabranu otrovnih kemikalija ikada", prema Europskom uredu za okoliš (EEB).

-Kemijske kontrole u EU-u obično su bolno spore, ali EU planira najhrabriju detoksikaciju koju smo ikada vidjeli. Lobisti petrokemijske industrije šokirani su onim što je sada na stolu- kazala je Tatiana Santos, voditeljica politike za kemikalije EEB-a.

Plan se u pravilu po prvi put fokusira na čitave klase kemijskih tvari, uključujući bisfenole, PVC plastiku, otrovne kemikalije u pelenama za jednokratnu upotrebu i PFAS kemikalije, koji su poznate i kao "vječne kemikalije". Sve će to biti stavljeno na popis tvari koje će Europska agencija za kemikalije razmotriti za ograničenje. Popis će se redovito pregledavati i ažurirati prije značajne revizije temeljne uredbe EU-a o Reach-u za kemikalije predviđene za 2027.

Kemikalije identificirane u novom radu uključuju tvari u materijalima koji dolaze u dodir s hranom, pelenama za jednokratnu upotrebu, ali i PAH (policiklički aromatski ugljikovodik) koji se nalazi u granulama od kojih je izrađen gumeni premaz za dječja igrališta.

No industrijske skupine tvrde da bi fokus na skupine kemikalija mogao utjecati na skupe proizvode kao što su kreme za sunčanje i parfemi, koji mogu sadržati mnoštvo sintetičkih tvari. Europski sustav Reach već je najopsežniji svjetski kemijski registar, a nove zabrane mogle bi pogoditi više od četvrtine godišnjeg prometa industrije od oko 500 milijardi eura (420 milijardi funti) godišnje, prema studiji trgovačke grupe Cefic.

-Neka ograničenja mola bi imati značajan utjecaj na industriju i lance vrijednosti- rekla je Heather Kiggins, glasnogovornica Cefica. Industrija se zato zalaže za usko ciljani pristup ograničenjima, te za poticaje i kontrolu uvoza kako bi se pomoglo razvoju sigurnijih alternativnih proizvoda.

Ipak, Europska agencija za kemikalije napominje kako su kemijske tvrtke prethodno izbjegavale zabrane pojedinačnih kemikalija mijenjajući njihov kemijski sastav kako bi stvorile srodne tvari koje također mogu biti opasne, a koje onda zahtijevaju dugotrajne zakonodavne bitke za regulaciju. Industrijska taktika, kritizirana je od strane ekoloških skupina jer dopušta zamjenu tvari kao što je bisfenol A koji remeti endokrini sustav drugim bisfenolima.

Santos je to opisao kao “ciničnu i neodgovornu taktiku kemijske industrije da se najštetnije zabranjene kemikalije zamijene slično štetnim onima koje još nisu na regulatornom radaru.

Više od 190 milijuna sintetičkih kemikalija registrirano je u svijetu, a nova industrijska kemikalija u prosjeku se stvara svake 1,4 sekunde.UN kažu da očekuju da će se globalna vrijednost industrije od više od 5 milijardi dolara (3,9 bilijuna funti) udvostručiti do 2030. i učetverostručiti do 2060. godine.

Povjerenik EU-a za okoliš Virginijus Sinkevičius rekao je da nova ograničenja "ciljaju smanjiti izloženost ljudi i okoliša nekim od najštetnijih kemikalija".

Treba naglasiti i da su , prema istraživanju njemačkih ekologa, industrijski divovi kao što su BASF, Bayer, Dow Chemicals i ExxonMobil koristili su između 2014. i 2019. milijune tona kemijskih tvari bez potrebnih sigurnosnih provjera.

"Ne možemo tolerirati prisutnost postojanih organskih onečišćujućih tvari u materijalima i otpadu jer u suprotnom u EU neće biti kružnog gospodarstva ni održivih tekstila, već ćemo imati gospodarstvo toksičnih recikliranih proizvoda", istaknuo je izvjestitelj EU parlamenta Martin Hojsík (Renew).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 03:51