Potvrdio OEKO-TEX

Miret prvi na svijetu cijelu tenisicu certificirao kao ekološki proizvod

Hrvatski proizvođač tenisica priprema se za promjenu industrije te najavljuje još dva velika istraživanja

Domagoj Boljar, suosnivač i direktor startupa Miret

 Damir Krajac/Cropix

Hrvatski proizvođač ekoloških tenisica Miret napravio je prvi korak prema širenju poslovanja na ekološku transformaciju drugih brendova tenisica. Miret je objavio da je prvi brend na svijetu koji je dobio certifikat Certifikat OEKO-TEX® STANDARD 100 za cijelu tenisicu. Drugi brendovi zasad posjeduju certifikate isključivo za dijelove tenisica, ali ne za cijeli proizvod.

Miret je sam uspio proizvesti i prodati tenisice čiji je sastav 97 posto od prirodnih materijala. Koristi konoplju, kenaf, lan, pluto, drvo, kukuruz, kaučuk, prirodnu vunu i druge slične materijale. Certifikat potvrđuje da Miretova tenisica ne sadrži štetne kemikalije, odnosno da proizvod ne predstavlja rizik za ljudsko zdravlje.

Hrvoje Boljar, suosnivač i tehnološki direktor Mireta, koji je ovaj startup pokrenuo s bratom Domagojem Boljarom, kaže da je ovo za njih put u promjenu industrije u kojoj posluju.

- Pri razvoju proizvoda nastojimo biti što je moguće više u skladu s prirodom, što uključuje rad na očuvanju okoliša, ali i zdravlja ljudi s kojima dijelimo život na ovom planetu. Sada, s certifikatom OEKO-TEX® STANDARD 100, imamo i potvrdu da smo taj cilj dostigli - kaže Boljar.

Miret je prema podacima Poslovne Hrvatske lani imao prihod od 1,11 milijuna kuna uz rast od 38 posto te gubitak od 1,03 milijuna kuna. Ovaj startup je u ranoj fazi razvoja i ima snažnu podršku investitora. Lani na Funderbeamu SEE potukao hrvatski rekord i prikupio 3 milijuna kuna kapitala. U prilog mu ide i plan EU da do 2030. zabrani upotrebu jednokratne plastike.

Dugoročni plan Mireta je postati u industriji obuće standard za održivost poput Goretexa u vodonepropusnosti.

U Miretu navode da će osiguravanjem neovisnog certifikata, koji potvrđuje kvalitetu njihovog proizvoda te pozitivan utjecaj koji ima na ljudsko zdravlje, nastaviti s certifikacijom.

- Uskoro ćemo predstaviti dva važna istraživanja: završni izračun CO2 otiska proizvoda te neovisno laboratorijsko istraživanje koje je potvrdilo da su Miretice zaista napravljene od 97 posto prirodnih materijala - zaključuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 21:15