NOVA STRATEGIJA

Dr. sc. Ivan Herak, član Uprave ACI-ja za financije, korporativno pravo i ljudske resurse: Zelena energetska tranzicija nije pitanje, nego imperativ

Održivi turizam naša je sadašnjost, ali, prije svega, naša budućnost i budućnost generacija koje tek dolaze. Nova Strategija održivog razvoja turizma, kao i novi Zakon o turizmu, pridonijet će stvaranju zelenog nautičkog turizma

Ivan Herak

 Neja Markicevic/Cropix

Pod okriljem 40. obljetnice poslovanja najvećeg lanca marina na Mediteranu već se danas okrećemo budućnosti nautičkog turizma, ali i turizma u cijelosti. Strateški promišljajući nove ideje, aktivnosti, projekte te nautičke iskorake, već danas stvaramo budućnost nautike - budućnost koja je energetski održiva i zelena te ukorak s najsuvremenijim tehnološkim dostignućima. Održivi turizam nije samo trend, nego je zajednički cilj kojem svi akteri nacionalnog, regionalnog i globalnog turističkog sektora već odavno trebaju stremiti. Kada sagledamo općenitu sliku, održivost predstavlja svojevrstan poslovni trend, no kada je riječ o turizmu, posebice nautičkom, tu nemamo izbora - održivost je princip koji smo kao nacionalni nautički lanac te regionalni lider dužni primjenjivati, a to smo i učinili. I to znatno ranije nego što se o navedenoj temi počelo naveliko razgovarati.

ACI o održivosti ne promišlja otkako je ona postala svojevrstan trend, nego, kontinuirano potvrđujući svoju ulogu nautičkog lidera, na održivost gleda kao imperativ već dugi niz godina. Društvo gospodari jednim od najvećih i najvažnijih resursa kojim naša država raspolaže - morem i priobaljem, zbog čega je naša odgovornost neusporedivo veća u odnosu na druge kompanije. Za nas održivost ne predstavlja samo trend niti alat za jačanje našeg imidža u javnosti, nego je apsolutni imperativ u svim segmentima poslovanja tvrtke. I u godinama pred nama spremni smo preuzeti inicijativu pri uvođenju novih tehnologija te ih prvenstveno implementirati u svome poslovanju. Smatram da svi dionici turističkog sektora održivost moraju shvatiti kao nužnost, a ne kao trend, jer održivost nije pomodna, nego smo je primorani osvijestiti i početi živjeti kako bismo očuvali naše najvrjednije prirodne resurse, ali i budućnost novih generacija.

ACI se prijavio na natječaj Europske unije "North Adriatic Hydrogen Valley (Horizon Europe Programme – Clean Hydrogen Joint Undertaking)", odnosno član je konzorcija "Dolina vodika Sjeverni Jadran", a u koji je Republika Hrvatska uključena zajedno s Republikom Slovenijom i Autonomnom regijom Friuli, Venezia Giulia iz sjeverne Italije.

Upravo je ACI, kao regionalni nautički lider, ali i predvodnik zelene energetske tranzicije nautičkog turizma, koji za cilj ima maksimiziranje učinkovitosti u upravljanju energijom, idealan kandidat za promicanje novih održivih projekata. Svakako jedan od glavnih ciljeva kojima se okrećemo kao nautički lider jest i implementacija energetskih rješenja i inovacija koje uključuju tehnologije zelenog vodika, naročito važne u našem sektoru, a koje posebno dolaze do izražaja u zatvorenim morima kao što je Jadransko. Upravo projekt "Dolina vodika Sjeverni Jadran" predstavlja jednu od vitalnih komponenti šireg projekta "Koridor mobilnosti s nultom emisijom Sjeverni Jadran".

Tehnološki nautički lider na Mediteranu oduvijek je bio ispred svoga vremena, pritom predvodeći trendove čitavog sektora.

Svojim poslovanjem, ali i promišljanjem novih iskoraka etabliramo se kao neizostavno ime nautike budućnosti, ali i kao kompanija koja predvodi novo doba održive, zelene i digitalne nautike. Upravo naši najvrjedniji projekti dokaz su tomu. Predvodnica našega lanca, ACI marina Rovinj, u potpunosti je revitalizirana 2019. godine te, osim što je ponosna nositeljica prestižnih pet sidara, od tada slovi i za našu tehnološki najnapredniju marinu. Uz rovinjsku marinu još su tri ACI marine potpuno digitalne; Split, Vodice i Skradin. Navedene marine koriste se naprednim sustavom racionalnog upravljanja vodom i električnom energijom, čime su ostvarene izuzetne uštede. Posljednja spomenuta, skradinska marina dodatno se koristi i robotskim i senzorskim tehnologijama koje predstavljaju budućnost domaće nautike, a tek ćemo izgradnjom ACI marine Rijeka u Porto Barošu dobiti novu predvodnicu hrvatskog nautičkog turizma i energetske tranzicije cijelog Jadrana.

Već više od 20 godina sve naše cjelogodišnje marine nositeljice su međunarodno priznatih plavih zastava, koje predstavljaju najviše priznanje za odgovorno gospodarenje morem i priobaljem te brigu o čistoći okoliša. Nadalje, ACI je jedna od prvih hrvatskih turističkih kompanija koja je certificirana po sve četiri ISO norme - ISO 9001 za kvalitetu, ISO 14001 za okoliš, ISO 50001 za energetsku učinkovitost te ISO 21001:2013, koja predstavlja međunarodnu normu za sustav upravljanja informacijskom sigurnošću. Dokaz naše brige o okolišu su i mnogobrojne akcije čišćenja koje kontinuirano provodimo u svim marinama našega sustava u suradnji s lokalnim zajednicama i udrugama. Ove je godine u ACI marini Cres implementirano i tehnološko rješenje nazvano Morska škovacera, koje kontinuirano filtrira morsku vodu, skupljajući pritom plastiku, mikroplastiku, deterdžente, ulja i ostale materijale s površine te sprječava da otpad otpluta na otvoreno more ili padne na dno te pritom našteti morskoj flori i fauni.

Nautički turizam predstavlja jednu od najvažnijih sastavnica nacionalnog turizma, a upravo je sveobuhvatna reforma koju je pokrenulo Ministarstvo turizma i sporta usmjerena prema održivosti i zelenoj transformaciji. Održivi turizam naša je sadašnjost, ali, prije svega, naša budućnost i budućnost generacija koje tek dolaze. Nova Strategija održivog razvoja turizma, kao i novi Zakon o turizmu pridonijet će unaprjeđenju, ali i ostvarenju naših zajedničkih napora za stvaranje zelenog nautičkog turizma, a ostale će turističke kompanije potaknuti da postanu energetski održive i digitalne. Nužno je imati na umu da je održivi turizam kompetitivniji, on brže raste i razvija se te samim time i privlači više investitora te otvara veći broj novih, atraktivnih radnih mjesta, na zadovoljstvo lokalne zajednice, ali i društva u cijelosti. Novom će zakonskom regulativom upravo održivost postati prioritet, što će u konačnici pridonijeti povećanju konkurentnosti hrvatskog turizma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 00:51