NOVA ULAGANJA

Dr. Dejan Paravan, glavni direktor GEN Energije: Odgovor su obnovljivi izvori i nuklearna energije

U GEN Grupi slijedimo svoju viziju: postati vodeći regionalni proizvođač i opskrbljivač niskougljičnom energijom po konkurentnoj cijeni, izvrstan na međunarodnoj razini

Dejan Paravan, direktor Gen-I

 Jože Suhadolnik/delo/

Klimatsko-energetska kriza značajno je promijenila stanje u europskom energetskom sektoru. Ako su prije dvadesetak godina glavni izazovi energetskog sektora bili liberalizacija tržišta i uvođenje tržišnog gospodarstva, sadašnji su izazovi potpuno drugačiji. Klimatska kriza zahtijeva odustajanje od fosilnih izvora i prelazak na niskougljične resurse. S druge strane, nedavna energetska kriza pokazala je važnost jačanja energetske samoodrživosti.

Slovenija je za sada dobro prebrodila krizu opskrbe energijom, također i zahvaljujući GEN Grupi – kupcima, naime, osiguravamo pouzdanu i niskougljičnu opskrbu električnom energijom po prihvatljivim i zajamčenim cijenama, jer imamo kapacitete za proizvodnju električne energije po predvidljivoj cijeni, prije svega za
proizvodnju pouzdane, konkurentne i čiste električne energije iz Nuklearne elektrane Krško, čija je polovica u vlasništvu GEN Grupe.

Nuklearna elektrana Krško (Jek) električnom energijom pokriva približno 20 posto potreba Slovenije i 16 posto potreba Hrvatske. Primjer je operativne izvrsnosti koja se pri postavljanju vlastitih ciljeva uspoređuje s međunarodnim okruženjem, ispunjava najviše kriterije uspješnosti i bazira se na predanom i stručnom timu. Pouzdanom i konkurentnom proizvodnjom uvelike pridonosi povoljnom položaju gospodarstva i prihvatljivoj razini energetske neovisnosti obiju država, a isto tako velikim rotirajućim masama osigurava dragocjenu stabilnost rada elektroenergetskih sustava obiju država.

Čak i u nedavnim izazovnim uvjetima početkom kolovoza ove godine, kada je Sloveniju pogodila jedna od najvećih prirodnih katastrofa, Nuklearna elektrana Krško bila je jedini veći generator koji je neprekidno radio punom snagom. Riječ je o primjeru nuklearne elektrane u vlasništvu dviju država koji je u svijetu jedinstven, i već više od 40 godina pouzdano radi na dobrobit obiju zemalja. Tako će biti i ubuduće, jer su proteklih godina provedene sve potrebne aktivnosti za dugoročni rad, uključujući i ishođenje nove okolišne dozvole za rad do 2043. Bitna za produljenje vijeka trajanja Nuklearne elektrane Krško i povećanje nuklearne sigurnosti bila je izgradnja suhog skladišta za istrošeno nuklearno gorivo, a obveza obiju država ostaje što skorija gradnja dugoročnog odlagališta nisko i srednje radioaktivnog otpada. Uspješan i pouzdan rad, čiji je primjer Nuklearna elektrana Krško, temelj je uspjeha i za budućnost koji u GEN Grupi namjeravamo dalje nadograđivati. Ako se pobrinemo za bezugljični i samoodrživi sustav u Sloveniji i široj regiji, on će kao takav biti pouzdan i cjenovno konkurentan.

U tom duhu GEN Grupa slijedi svoju viziju: postati vodeći regionalni proizvođač i opskrbljivač niskougljičnom energijom po konkurentnoj cijeni, izvrstan na međunarodnoj razini. Daljnji razvoj usmjeravamo u nova ulaganja u nuklearne tehnologije i obnovljive izvore energije, zajedno s izvorima fleksibilnosti. Trenutna situacija u široj regiji jasno pokazuje upravo to – potrebu za dodatnim novim i čistim izvorima električne energije.

Oni su nužni ako želimo izbjeći očekivano povećanje ovisnosti o uvozu. Nuklearna energija, kao pouzdan i ekološki prihvatljiv izvor, s regionalnog i globalnog gledišta odgovara na oba izazova, kako energetske neovisnosti, tako i klimatske neutralnosti. Nuklearnu energiju kao siguran i ekonomičan izvor u planiranje budućih energetskih mješavina uključuje sve više europskih i svjetskih zemalja, ne samo sa stajališta pouzdanosti energetskog sustava, već i zbog njezinog važnog doprinosa ekonomskom rastu. Nekoliko desetljeća iskustva u gospodarenju različitim izvorima u našoj energetskoj grupi potvrđuje da nuklearna energija u kombinaciji s obnovljivim izvorima omogućuje brojne sinergije i čini idealnu energetsku mješavinu.

Uspostavljanje bilo kakvog konflikta između te dvije opcije bilo bi štetno za slovenski razvoj. U GEN Grupi stoga intenzivno razvijamo oba područja. Kao lider u razvoju nuklearne energetike u Sloveniji razvijamo središnji projekt od nacionalne važnosti, izgradnju drugog bloka nuklearne elektrane, Jek 2, koji će uz obnovljive izvore energije biti temelj za ostvarivanje ciljeva klimatske neutralnosti i dekarbonizacije slovenskog sustava proizvodnje električne energije. Značajno će pridonijeti razvoju moderne, pouzdane, sigurne, ekološki prihvatljive i u budućnost usmjerene opskrbe električnom energijom u Sloveniji, a time i stabilnosti cijena i konkurentnosti te energije za velike i male kupce. Gradnja Jek 2 planirana je u neposrednoj blizini sadašnje nuklearne elektrane, koja svojim dosadašnjim uspješnim radom predstavlja temelj povjerenja lokalne i šire zajednice te je baza za društvenu prihvaćenost nuklearne energije.

Riječ je i o prvorazrednoj energetskoj lokaciji koja je vrlo dobro povezana s elektroenergetskom mrežom uz pomoć triju visokonaponskih dalekovoda te zadovoljava zakonske smjernice za izgradnju novih energetskih objekata. Sada su u tijeku aktivnosti pripreme za donošenje odluke o projektu, pri čemu zajedno s nadležnim ministarstvima koordiniramo ključne korake do konačne odluke o investiciji. U GEN energiji sada svu pozornost usmjeravamo na pripremu prijave za Državni prostorni plan, i to tako da se u prostor smjesti i elektrana veće snage, do 2400 MW. Nekoliko je razloga za preispitivanje odluke o snazi elektrane, među kojima je i iskazan interes za suinvestiranje. U posljednjih godinu dana u Sloveniji smo s projektom napravili veliki korak naprijed, jer je Jek 2 dobio odgovarajući prioritet i tretman na najvišoj političkoj razini, tako da u GEN energiji, usklađeni s drugim dionicima, možemo ubrzano pripremati sve potrebne temelje za odlučivanje.

Riječ je o projektu koji nadilazi GEN Grupu: to je središnji nacionalni projekt Slovenije, a sa stajališta sveobuhvatnog regionalnog razvoja također i velika prilika za širu regiju u smislu kvalitetnih i stabilnih radnih mjesta s visokom dodanom vrijednošću, poslovnih prilika za slovenska i regionalna poduzeća iz različitih gospodarskih sektora, a osigurava i višestruki učinak na BDP. Bit će važan i s aspekta jačanja stabilnosti elektroenergetske mreže, a uz pouzdan rad velika nuklearna elektrana omogućuje i učinkovitu integraciju većeg udjela obnovljivih izvora energije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:51