trosatna rasprava

Debata nakon govora o stanju unije: ‘Nismo učinili dovoljno da bismo osigurali blagostanje građana‘

Von der Leyen je tijekom svom govora istaknula je da je digitalno pitanje ‘biti ili ne biti‘ i najavila novi europski zakon o poluvodičima
 Yves Herman/AFP

Nakon što je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen završila svoj drugi govor o stanju Europske unije, uslijedila je trosatna rasprava sa zastupnicima Europskog parlamenta.

Osim što su analizirali izvješće o stanju Unije i planove Komisije, europarlamentarci su u Strasbourgu dobili priliku predstaviti vlastite ideje koje mogu pomoći u usmjeravanju politika EU-a.

Predsjednik Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) Manfred Weber ukazao je na socijalne i gospodarske posljedice krize uzrokovane koronavirusom i izjavio da Europa hitno treba otvoriti nova radna mjesta, među ostalim i u zdravstvenom sektoru u kojem EU predvodi s cjepivima protiv bolesti covid-19.

"Potreban je hitan trgovinski program između EU-a i SAD-a za promet i mobilnost te digitalni sektor, kao i za plan smanjenja birokracije. Europsku obranu trebalo bi ojačati snagama za brzu reakciju, a Europol bi se pretvorio u europski FBI", istaknuo je Weber.

Predsjednica Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata (S&D) Iratxe García Pérez pozitivno je ocijenila borbu EU-a protiv pandemije, ali i upozorila da je kriza dovela do još većih podjela i nejednakosti među građanima.

„Sedamdeset posto stanovništva je cijepljeno, sloboda kretanja ponovno je stvarnost, a sredstva instrumenta NextGenerationEU već se raspodjeljuju. Prijelaz na zeleno gospodarstvo također je na dobrom putu, ali nismo učinili dovoljno da bismo osigurali blagostanje građana”, napomenula je García Pérez.

Von der Leyen je tijekom svom govora istaknula je da je digitalno pitanje „biti ili ne biti“ i najavila novi europski zakon o poluvodičima, kojim bi se objedinili vrhunski europski kapaciteti za istraživanje, dizajn i testiranje te koordinirala ulaganja na razini EU-a i na nacionalnoj razini.

Predsjednik Ljevice u EP-u, Martin Schirdewan, kritizirao je predsjednicu EK-a rekavši kako je Ursula von der Leyen tijekom govora pohvalila sebe, a nije dala odgovore na današnje goruće probleme. Schirdewan je zatražio uklanjanje zaštite patenta za cjepiva i izrazio žaljenje zbog toga što je 10 najbogatijih milijardera u Europi tijekom pandemije dodatno povećalo svoje bogatstvo, dok svako peto dijete u EU-u odrasta u siromaštvu ili mu prijeti opasnost od siromaštva.

Raffaele Fitto, šef ECR-a, također je uputio kritike Komisije, rekavši kako sredstva instrumenta NextGenerationEU sama po sebi nisu dovoljna. Talijanski zastupnik zatražio je reformu Pakta o stabilnosti i pozvao na promjenu pravila o državnim potporama i autonomniju trgovinsku politiku.

Predsjedništvo grupacije Renew Europe smatra da se Komisija prečesto angažirala u diplomaciji s Vijećem umjesto da sudjeluje u oblikovanju politika s Parlamentom, dok je predsjednik ID-a, Jörg Meuthen, kritizirao Komisijine prijedloge “golemih troškova" za zeleni plan, fond oporavka i Fit for 55, koje će na kraju morati platiti građani.

Predsjednik Zelenih/EFA-e, Philippe Lamberts, ustvrdio da je dijeljenje suvereniteta jedini način da EU postane “krupni faktor” na svjetskoj sceni te je jasno istaknuo da “tvrđava Europa” nikada ne može biti ugledni geopolitički igrač.

Eurozastupnik i član S&D-a, Tonino Picula, tijekom svog izlaganja je istaknuo tri teme koje su značajne za Hrvatsku, ali i Europu – potres, Schengen i proširenje EU-a.

"Nažalost, Hrvatsku je prošle godine pogodio snažan potres. Šteta je velika, a obnova je spora. Stoga postoji bojazan da bi sredstva alocirana iz fonda za oporavak mogla ostati neiskorištena jer je to odgovornost nacionalnih vlada", rekao je Picula.

Hrvatski europarlamentarac pozvao je von der Leyen da podrži ulazak Hrvatske u Schengen i proces proširenje Europske unije.

"Govorite da moramo ukloniti prepreke između nas. Pozivam vas stoga da podržite ulazak Hrvatske u Schengen jer bi to znatno olakšalo život naših građana i unaprijedilo gospodarsku suradnju. Žao mi je što niste u govoru posvetili više prostora politici proširenja. Rekli ste da dijelimo istu povijest, istu sudbinu sa zapadnim Balkanom i zato moramo održati obećanja, pokazati kredibilitet i ukloniti štetne blokade", zaključio je Picula.

Zastupnica Romana Jerković (S&D) je osvrćući se na izjavu von der Leyen kako će se oko pitanja digitalnih tehnologija 'lomiti koplja', pozdravila poseban naglasak na potrebu ulaganja u digitalnu infrastrukturu, poput 5G mreža i optičkog interneta te digitalnih vještina.

"Kada govorimo o digitalizaciji, ono što nije naglašeno u govoru, a što smatram izuzetno važnim je da je potrebno nastaviti sa modernizacijom i digitalizacijom javne uprave. Time možemo osigurati velike uštede, ponuditi bolje usluge građana i osigurati bolji protok informacija", naglašava Jerković.

Europarlamentarka je također rekla da se na razinama svih politika treba prepoznati važnost socijalne dimenzije i osigurati da tranzicija koja nam predstoji bude socijalno osjetljiva i pravedna.

"Ovdje ponajprije skrećem pozornost na inicijative poput socijalnog fonda za klimu, čijim će sredstvima države članice pomagati građanima u borbi protiv energetskog siromaštva i time znatno doprinijeti jačanju kolektivnih kapaciteta za ispunjavanje zahtjeva koje pred nas postavljaju klimatske promjene i digitalizacija. Naši građani okosnica su zelene i digitalne tranzicije, a svi naši napori da je sprovedemo bi trebali odražavati upravo njihovu dobrobit", zaključila je Jerković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:15