Prošli Bootcamp u Grazu

Aplikacija SightRun: objedinjeni turistički obilazak grada i rekreativno trčanje

Dostupna je u Zagrebu, Opatiji, Rovinju, Münchenu i Grazu, a u razvoju su Pula i Split
Christian Purrer, Sandra Bortek i Susanne Holler
 Energie Steiermark

Aplikacija SightRun inovativni je proizvod istoimenog zagrebačkog startupa, a svakome tko ju besplatno preuzme na svoj pametni telefon nudi zanimljivo turističko iskustvo - razgledavanje grada uz rekreativno trčanje. Već je dostupna za korištenje u Zagrebu, Opatiji, Rovinju i Münchenu, u procesu razvoja su ture kroz Pulu i Split, a jučer su u Grazu predstavili i rutu kroz taj austrijski grad.

Aplikacija vas audiozapisom detaljno navodi unaprijed osmišljenom rutom dužine pet do deset kilometara i pritom vam opisuje turističke atrakcije pokraj kojih prolazite kao vaš osobni turistički vodič.

Jučerašnje predstavljanje ujedno je označilo i završetak pilot-projekta koji su odradili uz pomoć Next Incubatora, inovacijskog laboratorija jedne od najvećih austrijskih kompanija iz sektora energetike - Energie Steiermarka.

- Čak i energetska kompanija mora napraviti digitalnu transformaciju te ne može više počivati i oslanjati se isključivo na svoje prethodno poslovanje, osobito ako želi ostati kompetitivna i orijentirana na budućnost. Digitalne prednosti i nove tehnologije otvaraju bogat i zanimljiv potencijal različitih poslovnih modela - rekao je Christian Purrer, izvršni direktor Energie Steiermarka, obrazloživši motivaciju te energetske tvrtke da podržava i ulaže u poduzetničke ideje.

Nakon što su 2016. pobijedili na Startup Factoryju Zagreb i primili potporu od 150 tisuća kuna, četvero zagrebačkih entuzijasta, koji su zajedno osnovali i osmislili SightRun, lani se sa svojom poslovnom idejom prijavilo na otvoreni poziv Next Incubatora. Primljeni su na njihov Bootcamp s dvadesetak drugih startupa iz cijele Europe, a zatim su bili i jedan od pet odabranih timova kojima je odobrena šestomjesečna logistička potpora i mentorstvo u razvoju proizvoda.

- Ovo je za nas bilo jako vrijedno iskustvo jer smo zbog budućeg razvoja htjeli vidjeti i kako će funkcionirati da mi iz Zagreba kreiramo turu u nekom drugom gradu. Imali smo odličnu suradnju s timom u Grazu. Mogu samo pozvati druge da se prijave i sami vide kako se ova partnerstva mogu dalje razvijati - istaknula je Sandra Bortek, suosnivačica i voditeljica marketinga u SigthRunu.

Početkom ove godine u priču se aktivno uključila i turistička zajednica grada Graza, koja će ovu turističko-trkaću turu kroz svoj grad aktivno promovirati i kroz svoj radni djelokrug.

- Zanimljivo je jako da je naša suradnja sa SightRunom zapravo započela sasvim slučajno na konferenciji u Reykjaviku na Islandu. Oni nas nisu kontaktirali u fazi planiranja, nego smo mi čuli za njih kada je projekt praktički već bio spreman, što je za nas ispalo sjajno - istaknula je Susanne Höller iz Graz Tourismusa.

Iako se za sada nisu dogovorile konkretne investicije i novi projekti s Grazom, svi uključeni otvoreni su za nastavak suradnje u budućnosti kroz dodavanje novih tura, proširivanje sadržaja i daljnji razvoj aplikacije. Priliku da upoznaju Graz na nov način, iskoristilo je jučer i nekoliko trkača koji su prošli pet kilometara dugačkom rutom kroz centar grada.

- Graz sam prvi put upoznao upravo na ovaj način. Ruta nije naporna i ne morate biti napredni trkač da biste ju završili, što je super - podijelio je s nama svoje iskustvo Matt Marenić, jedan od trkača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:48