PODACI ZA POHVALIT SE

U Splitsko-dalmatinskoj županiji za Advent i blagdane 30 tisuća gostiju

Registrirano je 4 posto noćenja više u 2023. godini

Prokurative, klizalište
 

 Bozidar Vukicevic/Cropix

Prema podacima sustava eVisitor u komercijalnom smještaju Splitsko dalmatinske županije u prošloj godini boravilo je preko 3,6 milijuna gostiju koji su ostvarili skoro 18 milijuna noćenja. Splitsko dalmatinsku županiju je u 2023. godini što se tiče komercijalnog smještaja posjetilo skoro 400 tisuća gostiju više nego prethodne godine ili 12 posto gostiju više nego lani. Registrirano je 4 posto noćenja više u 2023. godini u odnosu na godinu prije ili 99 posto noćenja iz rekordne 2019. godine.

Najveći broj noćenja ostvaren je u gradovima Splitu, Makarskoj i Omišu te općinama Baška Voda i Tučepi. Slijede Seget, Hvar, Kaštela i Trogir. Na prvom mjestu po brojnosti u noćenjima i u dolascima bili su Nijemci koji su ostvarili 2.355.129 noćenja i 377.723 dolazaka, na drugom mjestu po noćenjima i dolascima stranih gostiju su Poljaci. Po ostvarenim dolascima ove godine su domaći gosti na drugom mjestu, dok su po noćenjima na četvrtom mjestu.

Što se tiče natučara prema podacima sustava eCrew u Splitsko dalmatinskoj županiji je u protekloj godini, stiglo 217.721 nautičara koji su zabilježili 1.466.542 noćenja. Radi se o porastu od jedan posto posto u dolascima i noćenjima, pri čemu su najveći dio prometa u nautici ostvarili strani gosti. Najviše gostiju što se tiče Splitsko dalmatinske županije, prema lukama isplovljavanja registrirano je u u marini Kaštela 36.498, u marini Seget Donji 33.133, marini Split 29.352, marini Trogir 27.472. Najviše noćenja registrirano je u marini Kaštela 238.692 i u marini u Segetu Donjem 222.584. Najbrojniji gosti među nautičarima bili su Nijemci, nautičari iz SAD-a, Hrvati, Austrijanci, nautičari iz Ujedinjenog Kraljevstva i Slovenci. praznički dani koji su iza nas za većinu u turizmu Splitsko-dalmatinske županije Tijekom Adventa i za blagdane Splitsko dalmatinsku županiju je posjetilo skoro 30 000 gostiju što je 13 posto više nego u istom razdoblju 2022. godine.

U prošloj godini jeZračna luka Sveti Jeronim prihvatila i otpremila ukupno 3.358.902 putnika, odnosno 450 tisuća putnika više u odnosu na 2022. godinu ili gotovo 57 tisuća putnika više u odnosu na 2019. godinu. U samoj špici ljetne sezone zabilježen je najveći broj putnika kada je u srpnju i kolovozu kroz ovu zračnu luku prošlo 1,4 milijuna putnika. Split je i tijekom zime letovima Croatia Airlinesa povezan s Frankfurtom, Munchenom, Rimom, Londonom i Zurichom te sa Amsterdamom letovima KLM-a. U prosincu je Eurowings nastavio letjeti prema Stuttgartu, Dusseldorfu i Kölnu pa je splitska zračna luka u tom mjesecu zabilježila 39.019 putnika, odnosno 2 tisuće putnika više nego lani.

„Turistička zajednica Splitsko dalmatinske županije u suradnji sa sustavom turističkih zajednica i HTZ-om priprema i realizira najzahtjevniji dio marketinških aktivnosti, sajamskih nastupa i prezentacija kojima je cilj još kvalitetnije pozicionirati Srednju Dalmaciju kao poželjnu i nezamjenjivu destinaciju za odmor, zabavu i opuštanje tijekom cijele godine. Sve to implementirali smo u naše planove rada, marketinške inovacije i prezentacije koje pripremamo realizirati u 2024. godini, a koje su najintenzivnije upravo u siječnju i veljači, kada se potencijalni putnici odlučuju na rane rezervacije zbog niza pogodnosti koje im nude tour-operatori, hotelijeri i prijevoznici. Svjesni činjenice da nas od ranog Uskrsa ove godine dijeli tek osamdesetak dana, kada će većina avio- prijevoznika krenuti sa turističkim linijama, pažljivo smo pripremili kalendar aktivnosti prilagođen pojedinim tržištima, interesima i ciljnim skupinama gostiju“, istaknula je Ivana Vladović direktorica TZ Splitsko dalmatinske županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:17