Kolumna HGK

Pravi lider zna da održivost nije sprint, već maraton

Nije slučajnost to što zelena i digitalna tranzicija dolaze u paru - nadopunjuju se i jedino funkcioniraju ako prožimaju svaku poru organizacije, i alate, i procese, i kulturu


Direktorica Sektora za industriju i odrzivi razvoj Marija Šćulac Domac u Hrvatskoj gospodarskoj komori.
 

 CROPIX

Kada govorimo o istinski održivom poslovanju i ESG čimbenicima kojima se ono mjeri, ključno je shvatiti dvije stvari, hitnost i sveobuhvatnost. Kako je "E" u ESG-u, tj. okolišni aspekt, razvijeniji i razrađeniji, možda je u tom smislu ovih dana lakše shvatiti koliko je hitno i koliko je sveobuhvatno s obzirom na cijene energenata i potrebe bržeg prelaska na obnovljive izvore energije. Idemo pokušati to prenijeti i na posljednji set čimbenika (G), a to je upravljački aspekt.

Termin upravljanja promjenama nije novost u žargonu upravljanja organizacijama. No, možda je u kontekstu održivog poslovanja preusko shvaćen. Radi se o korjenitoj, strateškoj i dugoročnoj promjeni koja nije i ne može biti agenda jednog odjela unutar organizacije. Nije slučajnost to što zelena i digitalna tranzicija dolaze u paru - nadopunjuju se i jedino funkcioniraju ako prožimaju svaku poru organizacije, i alate, i procese, i kulturu. Kada koncept održivosti postavimo tako, postaje jasnije i tko je osoba koja je predvodnik te promjene - čelnik tvrtke ili organizacije.

Nacrt UN Global Compacta za poslovne lidere definira pet potrebnih odlika lidera održivosti: ambicioznost, suradnja, odgovornost, dosljednost i namjera. To je osoba koja razmišlja dugoročno i etično, čak i izvan granica svog radnog vijeka. Nema proturječne strateške prioritete u poslovanju, odabire prave prilike u skladu s realnim mogućnostima, a autoritet ne proizlazi iz hijerarhije, već iz odnosa temeljenog na povjerenju i suradnji.

U tom vodstvu lider je prije svega čovjek, djelatnici mu nisu brojevi. Cilj je zajednički i jasno definiran, bez osobnog interesa, što jamči odgovarajući angažman cijele tvrtke. Takav lider je vođen empatijom i suradnjom, cijeni raznolikost, jednakost i uključivost.

Ako se vratimo na hitnost, shvaćamo da održivost i ESG od lidera traže da se mijenjaju brže od svojih organizacija, da idu korak dalje. Naravno da kao i kod svake korjenite promjene put nije uvijek pravocrtan i da rezultati nisu odmah vidljivi. Održivost je maraton, a ne sprint.

O tome kakav je lider ovisi hoće li tvrtka pasti na ispitu održivosti. Upravo smo zato u HGK za ovogodišnje izdanje naše konferencije "Podržimo održivo" odlučili jedan segment posvetiti i ovoj temi. Dolazi nam čovjek koji radi s vodećim svjetskim tvrtkama i startupovima u osmišljavanju budućnosti, brendova, inoviranju poslovnih modela i poticanju kulture kako bi generirao održivu promjenu u svijetu. Pomicao je granice prije nego što smo uopće znali što je ESG, pokretanjem specijaliziranog područja za osmišljavanje korporativne budućnosti - korporativnog vizionarstva. Uz njega, i Paul Clements-Hunt, inače voditelj UN-ova tima koji je osmislio termin ESG, će nam pomoći odgovoriti na pitanje kako lider u održivosti razvija i implementira svoju viziju.

Kako procijeniti tko je istinski ESG lider? Vrlo općenite objave vezane uz održivo poslovanje u začecima ESG-a mogle su biti zloupotrijebljene. No, nejasni kriteriji i netransparentne (samo)ocjene stvar su prošlosti. Za razliku od SAD-a, u EU je postavljen jasan i cjeloviti okvir regulative za ESG izvješćivanje za svaku pojedinu granu industrije.

Za nacionalnu razinu, HGK je izradio hrvatski ESG rating koji tvrtkama i njihovim liderima pruža sveobuhvatnu procjenu poslovanja tvrtke u području održivosti i njezinog utjecaja na različite dionike iz sva tri ESG područja. To je i jedna vrsta automonitoringa - tvrtke mogu pratiti napredak vlastite poslovne strategije, po potrebi je prilagoditi. Radi se o prvom takvom modelu u Hrvatskoj, a na našoj konferenciji "Podržimo održivo" 19. rujna nagradit ćemo najbolje tvrtke, kao i istinske lidere. q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 11:30