ZA SIGURAN VEZ

Proširenjem pristaništa luke Unije lošinjski arhipelag je još bolje pomorski povezan

Projekt pozitivno utječe na smanjenje iseljavanja jer se povećava mobilnost stanovništva, a time i dostupnost usluga

Sanacija i produženje postojećeg pristana luke Unije – II. faza, projekt je predložen u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici od strane Primorsko-goranske županije u izbor za najbolji EU projekt.

Projekt se provodio na otoku Unije od listopada 2017. do svibnja prošle godine. Nositelj projekta bila je Lučka uprava Mali Lošinj, a ukupna vrijednost projekta bila je 39.075.466 kuna, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 34.228.807 kuna, a vlastita sredstva 4.846.658 kuna.

Projektom su osigurani uvjeti za siguran vez brodskih, brzobrodskih, katamaranskih i RO-RO brodova. Odnosno, omogućeni su odgovarajući privezi i postignuta sigurnost na vezu za linijske brodove kao preduvjet za razvoj linijskog prometa te podizanje komunalnog standarda za korisnike javnih brodskih linija. Postignuta je bolja povezanost s drugim gradovima, ali i dostupnost zdravstvenim, obrazovnim i ostalim institucijama te je tako i pozitivno utjecao na smanjenje iseljavanja i veći broj turista. Prema zadnjem popisu stanovništva Unije imaju 64 stanovnika.

Bolja i sigurnija povezanost omogućena je s okolnim administrativnim središtima Malim Lošinjem, Rijekom, Pulom, Zadrom, kao i međunarodnom linijom s destinacijama na talijanskoj obali Cesenatico, Pesaro, Rimini. Tako je realizacija projekta bila od iznimne važnosti u pomorskom povezivanju nacionalnog i međunarodnog prometa otoka lošinjskog arhipelaga s ostalim županijama i susjednim otocima što je uvelike doprinijelo razvoju otočne i lučke infrastrukture, unaprjeđenju ekonomske i turističke aktivnosti ali i demografskoj obnovi.

Projekt pozitivno utječe na smanjenje iseljavanja zbog kvalitetnije povezanosti s kopnom i drugim otocima čime se povećava mobilnost stanovništva, a time i dostupnost zdravstvenih, obrazovnih, socijalnih kulturnih i drugih usluga. Poboljšana mobilnost, povećani kapaciteti pristaništa, smanjivanje zakrčenosti luke i kraće vrijeme putovanja morskim putem pridonose povećanju atraktivnosti otoka kao turističke destinacije, a posljedično i povećanju broja turista.

Lučko područje sastoji se iz obalnog/kopnenog dijela i pripadajućeg akvatorija. Luka se sastoji od operativno-zaštitnog gata i dijela morske obale na korijenu gata gdje se nalazi zidani objekt-spremište. Do prije projekta lukobran-gat je bio dužine 55 metara, širine 6 metara, dubine 1-5 metra, kapaciteta priveza 2 manja broda, a po završetku gat je proširen u obliku slova T po 30 metara na svaku stranu te su tako osigurani uvjeti za siguran vez brodskih, brzobrodskih, katamaranskih linija i RO-RO brodova.

image

dfh dfdfh

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 14:51