GLAS PARTNERA

Koprivnica - pametni grad bez prireza s inkubatorom kreativnih industrija i mjerama za održivi razvoj

Odgoj i obrazovanje glavni su prioritet Grada prilikom donošenja ključnih politika i strategija

Grad Koprivnica

 Marko Horvat/

Koprivnica, smještena u samom srcu Podravine, ponosi se pitomom ravnicom, vrijednim i radišnim stanovnicima i visokom kvalitetom življenja. Prema popisu stanovništva iz 2021. broji 28.580 stanovnika i gospodarsko je, kulturno, obrazovno i sportsko središte Koprivničko-križevačke županije.

Gospodarski značaj Koprivnice očituje se kroz njezin ključni doprinos razvoju županije pa tako koprivničko gospodarstvo čini preko 50 posto ukupnog broja zaposlenih i ostvaruje preko 60 posto neto dobiti i izvoza iz ove županije. Ulaganjem sredstava iz europskih fondova izgrađen je Inkubator kreativnih industrija u vrijednosti od 2,4 milijuna eura, što je pokazatelj potpore inovacijama i kreativnim industrijama u regiji. Osim podrške start-upovima, odnosno mikro poduzećima u nastajanju, značajni su i programi poticanja poduzetništva u gospodarskim zonama kroz mjere umanjena komunalne naknade, komunalnog doprinosa i cijene gradskih građevinskih zemljišta, a značajno je da Grad Koprivnica nikad nije imao prirez. Koprivnica se ponosi inovativnošću i kreativnošću te ih smatra ključnim elementima gospodarskog razvoja. Grad također nosi prestižnu titulu pametnog grada zahvaljujući nizu čimbenika, uključujući mjerenje indikatora kvalitete života. Kao priznanje za svoje napore u održivom razvoju, Koprivnica je još 2016. stekla ISO Certifikat 37120 i time postala lider u regiji, budući da je prvi grad u Hrvatskoj i sedmi u Europi koji je osvojio ovaj certifikat.

NOVI DJEČJI VRTIĆI I POTPORE

Odlukama i kreiranjem politika Koprivnica nastoji mladim obiteljima osigurati što kvalitetnije uvjete za život. Povećane su novčane potpore za novorođenčad, umanjenje cijene smještaja drugog djeteta u vrtiću ili obrtu za čuvanje djece je 50 posto dok je potpuno besplatan smještaj trećeg djeteta. Prodajom građevinskih zemljišta po cijenama povoljnijima čak do 80 posto potiče se demografska obnova i urbana regeneracija gradskih stambenih kvartova. Uspješno su prijavljena i odobrena sredstva za dva nova dječja vrtića na području Bajer i u prigradskom naselju Herešin čime se stječu još bolji uvjeti predškolskog odgoja.

Odgoj i obrazovanje osnovni je prioritet Grada prilikom donošenja ključnih politika i strategija. Uz provedene energetske obnove dviju osnovnih škola, uskoro kreće energetska obnova i treće osnovne škole. Dugo očekivana izgradnja nove škole sa sportskom dvoranom na Podolicama realizirana je prošle godine pa tako danas djeluje moderna Osnovna škola “Podolice” koja je uključena u eksperimentalni program cjelodnevne škole što znači da se nastava pohađa u jednoj smjeni, a učenici uz dva obroka imaju i brojne nastavne, sportske i kreativne sadržaje i aktivnosti. Projekt izgradnje nove osnovne škole vrijednosti preko 7 milijuna eura u potpunosti je financiran vlastitim sredstvima. U pripremi su nadogradnje ostalih škola kako bi se omogućila jednosmjenska nastava za cijeli osnovnoškolski sustav na području grada. Nedavno je izgrađena i nova sportska dvorana “Vinko Zember” vrijedna više od 1,6 milijuna eura, a koju osim škole koriste u brojni sportski klubovi.

Podrška obrazovanju svakako je i projekt Odjek koji već više od pet godina omogućava rad asistenata u nastavu u svim koprivničkim osnovnim školama, a uz to za prvi dan nastave osigurane su besplatne bilježnice i radne bilježnice za sve učenike kojih je gotovo 2400.

Grad Koprivnica je u svojoj strategiji postavio cilj da postane grad mladih, pružajući im najbolje moguće obrazovanje. Jedna od istaknutih inicijativa Koprivnice je i stipendiranje svih redovnih studenata.

image

Grad Koprivnica

ODRŽIVA URBANA MOBILNOST

Europska komisija čvrsto podržava održivu urbani mobilnost, a Koprivnica se ističe kao jedan od gradova s javnim prijevozom koji ne emitira CO2. Javni prijevoz uključuje električne autobuse i električne bicikle, zajedno s konvencionalnim biciklima dostupnim na osam lokacija u ključnim dijelovima grada. Korištenje javnog prijevoza i bicikala potpuno je besplatno za sve građane. Dodatno, Koprivnica se ističe posvećenošću održivom razvoju, što potvrđuje dugogodišnje iskustvo u izgradnji energetski učinkovitih objekata unutar Zelenog kvarta. Unutar tog kvarta izgrađeni su objekti poput popularne “Šparne kuće” i Eco Sandwich kuće. Danas, Zeleni kvart obuhvaća tri “Šparne kuće” i “Šparnu urbanu kuću”, te brojne obiteljske kuće visoke energetske učinkovitosti.

Koprivnicu karakterizira bogat kulturni sadržaj, koji obuhvaća muzeje, galerije i značajne znamenitosti koje omogućavaju posjetiteljima da istraže povijest i umjetnost grada. Tijekom godine, održavaju se razne manifestacije, kao što su Ljeto na Zrinskom, Fest Jazz i Koprivnička bajka. No, posebno se ističe Renesansni festival, koji je zaslužio svoje mjesto među najprestižnijim manifestacijama u Hrvatskoj, uvršten je među TOP manifestacije i nagrađen titulom “Turistički događaj godine” od strane HTZ-a, Ministarstva turizma i HGK za 2019. Jedna od istaknutih manifestacija u Koprivnici su i Podravski motivi, koji predstavljaju najveći sajam naive i naivne umjetnosti na svijetu. Grad Koprivnica, koji se smatra izrazito kontinentalnim, ponosno nosi dvije nagrade za turizam - za najbolju kontinentalnu turističku destinaciju, dok je druga pripala Renesansnom festivalu.

Koprivnica je jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji ne samo da je ispunio, već i nadmašio europske standarde u odvojenom prikupljanju otpada. Prema informacijama iz Gradskog komunalnog poduzeća Komunalac, trenutno čak 63 posto ukupnog otpada čini razvrstani reciklabilni otpad. Dodatno, Grad pokazuje svoju posvećenost ekološkim vrijednostima kroz proširenje i modernizaciju kompostane u prigradskom naselju Herešin. Kompostana sada ima najsuvremeniji sustav kompostiranja u Hrvatskoj, a vrijednost investicije iznosila je više od 2,6 milijuna eura. U visokom stupnju izvedbe je i projekt rekonstrukcije i izgradnje sustava vodovoda i odvodnje poznatiji kao Aglomeracija Koprivničkih voda putem kojeg je izgrađeno i obnovljeno 130 km sustava, a ukupna vrijednost ovog projekte premašuje 60 milijuna eura. Novouređen središnji gradski trg ponovo je mjesto susreta brojnih šetača, mjesto održavanja koncerata i izložba na otvorenom, a kao velika atrakcija za djecu pokazao se novi vodoskok i vodeno zrcalo.

Brojni realizirani projekti, kao i budući planovi rezultat su kontinuiranog rada usmjerenog na održivi i zeleni razvoj grada koji u središte zbivanja stavlja cilj da stvori okruženje ugodno za život. Tim predvođen gradonačelnikom Mišelom Jakšićem, ujedno i saborskim zastupnikom, ostvaruje te aktivnosti čiji rezultati su vidljivi u ovom malom pitoresknom gradu obilježenim bogatom kulturnom, gospodarskom i sportskom baštinom.

image

Grad Koprivnica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:30