INTERVJU

Vladislav Veselica: ‘Vjerujem da ćemo uskoro objaviti prvo preuzimanje‘

‘U ovom trenutku imamo više projekata na području obnovljivih izvora energije u različitim fazama pregovora i snimanja, što greenfield, što zrelih projekata‘

Vladislav Veselica, član Uprave JANAF-a

 Neja Markicevic/Cropix

Od početka tekuće godine Jadranski naftovod (JANAF) objavio je sklapanje dvaju poslovnih ugovora o transportu nafte s Inom i Naftnom industrije Srbije te ugovor o mogućoj poslovnoj suradnji s kazahstanskom kompanijom JSC NC KazMunayGas. O značenju tih ugovora za JANAF, kao i o planovima ulaganja te osnovnim izazovima kompanije u njezinu poslovanju u ovoj godini, u intervjuu za Svijet energije govori član Uprave kompanije Vladislav Veselica.

Iza Jadranskog naftovoda dvije su rekordne poslovne godine (2022. i 2023.) prema prihodu i dobiti. Što pokazuju preliminarni rezultati poslovanja za prvi kvartal ove godine, kakva će biti 2024. za kompaniju?

- S obzirom na to da smo listana kompanija na Zagrebačkoj burzi, zbog burzovnih i drugih regulatornih pravila ne možemo detaljnije iznositi podatke o poslovanju u prvom kvartalu, ali vjerujem da i vanjski promatrači iz naših objava primjećuju kako se obnavljaju i nastavljaju partnerstva s korisnicima našeg transportno-skladišnog sustava te imamo osnove očekivati još jednu uspješnu poslovnu godinu.

Koji su glavni vanjski rizici u poslovanju JANAF-a do kraja godine, mogu li, primjerice, eskalacija ratnog sukoba u Ukrajini ili značajniji rast inflacije ugroziti zacrtane ciljeve kompanije?

- Na svjetskim tržištima nafte nije izvjesno ništa osim neizvjesnosti. U tom smislu Uprava JANAF-a kontinuirano promišlja moguće scenarije i razvoje događaja te kontinuirano procjenjuje kako mitigirati potencijalne rizike. Rat u Ukrajini, inflacija, pandemija, napadi na brodove u Crvenom moru samo su neki od scenarija koji su se odigrali u proteklom razdoblju i JANAF je usprkos svima nastavio poslovati uspješno. Na neki način su izazovi uvijek i prilike, to je filozofija kojom se rukovodimo pri poslovnom planiranju.

U poslovnom izvješću JANAF-a za 2022. spominjale su se akvizicije na tržištu obnovljivih izvora energije kao način ostvarivanja zelene tranzicije kompanije. Jesu li akvizicije još opcija i mogu li se očekivati u ovoj godini?

- Konačni cilj procesa koji smo započeli usvajanjem Strategije tranzicije i razvoja JANAF-a za razdoblje od 2022. do 2030. s vizijom do 2050. jest transformacija Društva u suvremenu energetsku kompaniju budućnosti, koja će biti značajan igrač na tržištu električne energije dobivene iz obnovljivih izvora. U ovom trenutku imamo u različitim fazama pregovora i snimanja više projekata na području OIE, što greenfield, što zrelih projekata, koji su zainteresirani za preuzimanje od strane JANAF-a. Vjerujem da ćemo uskoro objaviti prvo uspješno preuzimanje.

Ovu godinu JANAF je započeo potpisivanjem ugovora s Naftnom industrijom Srbije (NIS), kako ocjenjujete važnost tog ugovora za poslovanje JANAF-a u svjetlu najava da će Srbija izgraditi naftovod prema Mađarskoj? Razmatra li JANAF scenarij prema kojem će NIS imati drugi dobavni pravac osim naftovoda kroz Hrvatsku ili takav scenarij ima neutralan učinak na poslovanje
JANAF-a?

- NIS je dugogodišnji cijenjeni partner JANAF-a i, kao i kod svih drugih partnera, ulažemo u poslovni odnos kako bismo u potpunosti zadovoljili njihove potrebe za našim uslugama. Vjerujem da je dugogodišnje trajanje našeg partnerstva dokaz obostranog zadovoljstva u tom odnosu.

Kad je riječ o drugom dobavnom pravcu, JANAF se neizbježno mora transformirati u energetsku kompaniju bez obzira na to hoće li doći do izgradnje dodatnih dobavnih pravaca u široj regiji. Era ugljikovodika je pri kraju i ako želimo očuvati profitabilnost i održivost JANAF-a, ali i više od 400 radnih mjesta koja trenutno postoje u okrilju Društva, trebamo se mijenjati i diverzificirati svoje poslovanje. Zahvaljujući snažnoj financijskoj poziciji u kojoj se nalazimo imamo mogućnosti za ulaganja i stoga nas razvoj vanjskih događaja ne zabrinjava u ovom trenutku. Uz snažan pozitivan novčani tijek i oko 250 milijuna eura gotovinskih zaliha u vrlo smo dobrom položaju za uspješna ulaganja u zelenu tranziciju.

Ubrzo nakon sklapanja posla s NIS-om, JANAF je potpisao i ugovor s kazahstanskom kompanijom JSC NC KazMunayGas o mogućoj poslovnoj suradnji. Što nam, s obzirom na povjerljivost ugovora, možete reći o interesu kazahstanske kompanije za poslovanje na ovim prostorima i izgledima da do suradnje JANAF-a i te kompanije nakraju i dođe?

- Memorandum o razumijevanju je prvi korak u razvoju poslovnog odnosa. JSC NC KazMunayGas nije jedini globalni igrač s kojim smo potpisali takav memorandum u proteklom razdoblju. Svakako vrijedi spomenuti i Memorandum o razumijevanju potpisan s kompanijom SK E&S Co sa sjedištem u Seulu. Kompanija SK E&S prepoznata je kao globalni dobavljač rješenja za čistu energiju te kao takva za nas predstavlja partnera od kojeg se mogu preuzeti iskustva, znanja i tehnologije za predstojeću transformaciju JANAF-a u zelenu energetsku kompaniju. Ovakvi sporazumi potvrđuju činjenicu da je JANAF prepoznat i priznat kao poželjan partner među vodećim svjetskim energetskim kompanijama.

Situacija na tržištu rada i nedostatak radnika postaje sve više glavna tema hrvatskog biznisa, ima li JANAF poteškoća u osiguravanju potrebnog broja radnika i je li posegnuo za stranim radnicima, primjerice na poslovima za koje je dostatna stručna sprema NKV ili KV?

- Trenutno ne postoji potreba za zapošljavanjem stranih radnika. JANAF je poslodavac koji iznimno dobro vrednuje rad zaposlenika te im pruža mogućnost da ostvare s nizom pogodnosti kvalitetnu ravnotežu između privatnog i poslovnog života. Još uvijek nemamo poteškoća u privlačenju kvalitetnih kadrova, ali pratimo kretanja na tržištu rada te kontinuirano pripremamo mjere i aktivnosti kako bi JANAF kao poželjan poslodavac privukao najbolje s tržišta rada.

Gradnja sunčanih elektrana na terminalima

Koliko JANAF planira investirati u ovoj godini i u koje dijelove biznisa?

- Upravo vrhunski rezultati zabilježeni otkako je aktualna Uprava 2020. preuzela upravljanje kompanijom, kao i snažna financijska pozicija u kojoj se nalazimo, omogućuju nam nastavak započetih aktivnosti na diverzifikaciji poslovanja, koju provodimo kako bismo ostvarili nove prihode i novu dodanu vrijednost ulaganjima u obnovljive izvore energije. Pred nama je izgradnja neintegriranih sunčanih elektrana na terminalima u Slavonskom Brodu, Omišlju i na Žitnjaku u Zagrebu. Uz ulaganja u obnovljive izvore energije, nastavljaju se i ulaganja u sigurnost i zaštitu, održavanje transportno-skladišnog sustava, digitalizaciju, a od Vlade smo zatražili i uvrštenje projekta izgradnje novih spremnika na Terminalu Omišalj u projekte od strateške važnosti RH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 12:32