GLOBALNA DOMINACIJA

Južnokorejski Samsung u 2023. izgubio titulu najprodavanije marke mobitela: Tron je preuzeo Apple

Slijede ih kineski Xiaomi, OPPO i Transsion

Ilustrativna fotografija

 Richard Levine/AlamyProfimedia

Američki tehnološki div Apple pretekao je prodajom mobitela u 2023. godini južnokorejski Samsung i zasjeo na čelo svjetske ljestvice, prema podacima istraživačke tvrtke International Data Corporation (IDC).

Appleov udio u svjetskom tržištu mobitela dosegnuo je lani 20 posto, navodi BBC rezultate IDC-ovog istraživanja, uz prodanih 234 milijuna uređaja.

Samsung je na drugom mjestu s udjelom od 19,4 posto, a slijede kineski Xiaomi, OPPO i Transsion. Južnokorejska tvrtka nedavno je upozorila da bi joj se dobit mogla smanjiti snažnije no što je bila prognozirala zbog kontinuirano slabe svjetske potražnje za potrošačkom elektronikom.

Prodaja mobitela smanjila se lani više od tri posto, uz isporučenih gotovo 1,2 milijarde uređaja, najmanje u deset godina, utvrdio je IDC.

U pandemiji ljudi su naveliko kupovali nove modele, a sada smanjuju troškove zbog visoke inflacije i podignutih kamatnih stopa, objašnjavaju analitičari specijalizirane savjetodavne tvrtke, procijenivši da će se tržište oporaviti u ovoj godini.

Kineski Huawei nedavno je plasirao novu liniju mobitela, sa čipovima koje je sam razvio, procjenjuju analitičari, budući da je SAD domaćim kompanijama zabranio izvoz, pozivajući se na nacionalnu sigurnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:20