Gospodarska suradnja

Hrvatsko-kazahstanski gospodarski forum, ponovno organiziran nakon skoro 15 godina

EU je najveći trgovinski partner Kazahstana s 40 posto od ukupne vanjsko trgovinske razmjene sa svijetom

Sudionici Hrvatsko-kazahstanskog gospodarskog foruma

U Vijećnici Hrvatske gospodarske komore održan je Hrvatsko-kazahstanski gospodarski forum i B2B sastancima s kazahstanskim tvrtkama. U kazahstanskom gospodarskom izaslanstvu sudjelovali su predstavnici 26. kazahstanskih tvrtki iz sektora: energetike, farmaceutske industrije, obnovljivih izvora energije, poljoprivrede, elektronike, transporta i turizma.Iz Hrvatske je bilo nekoliko puta više tvrtki. Kazahstansko izaslanstvo primio je i predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković.

Ivica Pirić, savjetnik veleposlanika Republike Kazahstan u Hrvatskoj Akylbeka Kalmadinova, za gospodarstvo i sport ujedno i izaslanik na ovom Forumu, kaže da se ovaj gospodarski forum dugo pripremao. Pirić je otprije predstavnik Kazahinvesta u Hrvatskoj. Radi se o tvrtki koja zastupa kazahstansko gospodarstvo u Hrvatskoj. Hrvatsko-kazahstanski gospodarski forum je ponovno organiziran nakon skoro 15 godina.

Ovaj put je forum organiziran na inicijativu veleposlanika Akylbeka Kalmadinova uz podršku gospodarskih komora. Okupile su se velike i važne tvrtke i snažna državna izaslanstva iz gospodarskog i političkog života. Veliki je odaziv i hrvatskih tvrtki a sudjelovale su i tvrtke iz nekoliko zemalja Europske Unije iz energetskog sektora a pogotovo one koje se bave naftom i plinom. Kazahstan je veliki izvoznik nafte i plina tako da je cilj da transport tih energenata radi preko Hrvatske. U tom smislu je potpisan i memorandum s Janafom.

Osim toga, važno je da Kazahstan svoje proizvode koje izvozi u Europsku Uniju izvozio preko hrvatskih luka.Na forumu su sudjelovali predstavnici državnih kazahstanskih kompanija koje se bave transportom. Naime, u Kaspijskom moru plovi dvadesetka brodova koji su izgrađeni u hrvatskim brodogradilištima.

Poznato je da Kazahstan ima namjeru obnavljati svoju flotu tako da su menadžeri njihovih kompanija obavili već razgovore s menadžerima hrvatskih vodećih brodogradilišta. Imali su već sastanak s čelnicima Brodosplita a održat će sastanke s predstavnicima 3 maja, Uljanika i Brodotrogira. Očekuje se značajniji rast turističkih pokazatelja jer uskoro se uspostavljaju direktne avio linije između Kazahstana i Hrvatske. U svemu tome važna je i podrška kazahstanskog predsjednika i predsjednika Vlade RH “, istaknuo je Ivica Pirić, koji je posebno istaknuo doprinos Veleposlanstva RH u Kazahstanu u organizaciji Foruma.

Dosadašnji bilateralni pregovori između Hrvatske i Kazahstana, kao i činjenica da su EU i Kazahstan zadnjih godina proširili gospodarske i trgovinske odnose ostvarili su preduvjete za jačanje poslovnih kontakata hrvatskih i kazahstanskih poduzetnika.

Kazahstan bilježi kontinuirani rast gospodarstva, u 2023. godini u visini od 4,6 posto, s pozitivnim prognozama za nadolazeće razdoblje, na što veliki utjecaj imaju prirodna bogatstva kojima zemlja raspolaže uz prihode ostvarene od izvoza nafte i plina. EU je najveći trgovinski partner Kazahstana s 40 posto od ukupne vanjsko trgovinske razmjene sa svijetom. Uz to europska poduzeća predvode iznosima izravnih ulaganja u zemlju te investicije iz EU iznose 60 posto od ukupnih investicija u Kazahstan.

Kazahstan je ključni partner Hrvatske u središnjoj Aziji

Poslovno vijeće Hrvatska – Kazahstan osnovano je tijekom Hrvatsko-kazahstanskog gospodarskog foruma danas u Zagrebu. Osnivanjem vijeća Međunarodna gospodarska komora Kazahstana i Hrvatska gospodarska komora obvezuju se na širenjem suradnje između poduzeća Kazahstana i Hrvatske, promicanje trgovinskih i gospodarskih odnosa i mogućnosti ulaganja, olakšanje pristupa tržištu i izravne razmjene informacija i kontakata između poslovnih zajednica.

„Budući da Kazahstan ima dobar geostrateški položaj, značajne prirodne resurse te s obzirom na to da postoje dobri politički i gospodarski odnosi između EU i Kazahstana, otvara se prilika i za jačanje suradnje hrvatskih i kazahstanskih tvrtki. Uvjereni smo da je sada pravo vrijeme za ponovnu uspostavu suradnje s kazahstanskim institucijama i u tom smislu veseli nas što smo s Međunarodnom gospodarskom komorom Kazahstana osnovali Poslovno vijeće Kazahstan - Hrvatska u sklopu današnjeg foruma,“ rekao je uvodno Luka Burilović, predsjednik HGK.

Gospodarske komore Kazahstana i Hrvatske potpisale su i Sporazum o razumijevanju u cilju širenja i razvoja obostrano korisne trgovinske, gospodarske i znanstvene suradnje između tvrtki članica komora.

„Osim baze resursa, tranzitni potencijal i ljudski resursi Kazahstana pružaju izvrsne mogućnosti za proširenje proizvodnih kapaciteta i isporuku robe u središnju Aziju i Kinu. Želimo potaknuti i razmatranje mogućnosti lokalizacije proizvodnje u Kazahstanu. Međunarodna gospodarska komora Kazahstana hrvatskim poduzetnicima može pružiti usluge pronalaženja potencijalnih partnera u regiji, podrške projektima te organiziranje B2B i B2G sastanaka,“ rekao je Murat Karimsakov, predsjednik Uprave Međunarodne trgovinske komore Kazahstana.

EU je najvećim trgovinskim partnerom Kazahstana. EU je 2022. godine činila gotovo 30 posto ukupne trgovine te zemlje, a EU je i najveći strani ulagač u Kazahstanu.

„Kazahstan je ključni partner Hrvatske u središnjoj Aziji sa značajnim potencijalom u gospodarstvu, energetskoj diversifikaciji, kao i geostrateškim i sigurnosnim pitanjima. Očit je i obostrani interes za proširenjem trgovinske razmjene. Zato sam uvjeren da će Poslovno vijeće između naših zemalja dati dodatni poticaj unaprjeđenju tridesetogodišnjeg prijateljstva i otvoriti mogućnosti za nove oblike gospodarske suradnje“, izjavio je Ivo Milatić, državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 01:04