IMA PRAVO NA ODŠTETU

Godinama radio prekovremeno, a da za to nije bio plaćen: Sada je dobio otkaz zbog bolesti

- U sadašnjem slučaju, pekar je vjerojatno izgubio mnogo prekovremenih sati i bonusa tijekom mnogo godina

Ilustrativna fotografija

 Jason Griego/Tetra Images/Profimedia/Jason Griego/tetra Images/profimedia

Jedan je pekar iz austrijskog grada Vorarlberga od bivšeg poslodavca dobio odštetu od 27.000 eura nakon što je zbog dugotrajne bolesti dobio otkaz.

Austrijski mediji javljaju da je radnička komora u Austriji zaključila da mu pripada taj iznos odštete. Naime, on je u tvrtki radio 28 godina, a za to vrijeme njegov prekovremeni rad, noćne smjene i rad vikendom nisu bili plaćeni.

Iznos naknade koja mu je dodijeljena ne odražava ono na što bi imao pravo s obzirom na neplaćeni prekovremeni rad, piše Fenix magazin.

- U sadašnjem slučaju, pekar je vjerojatno izgubio mnogo prekovremenih sati i bonusa tijekom mnogo godina, rečeno je iz Radničke komore, a stručnjaci dodaju da se neplaćeni rad mogao utvrditi samo za posljednje tri godine.

S druge strane, Savezno ministarstvo za socijalna pitanja i rad ističe da su se neplaćeni i plaćeni prekovremeni rad kontinuirano smanjivali u posljednjih deset godina u Njemačkoj.

Prema statističkim podacima o izračunu radnog vremena iz studenog 2023., broj neplaćenih prekovremenih sati po zaposleniku u 2022. iznosio je 20,1 (2012.: 27,5), a prosječan broj plaćenih prekovremenih sati iznosio je 14,2 (2012.: 22,7), prenosi Fenix magazin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:15