TRAŽIMO NAJBOLJA RJEŠENJA

Do 25. travnja otvoren je natječaj za Student Digi Awards, prvu nacionalnu inovacijsku tech nagradu za mlade

Jutarnji list i ove godine kreće u potragu za najboljim mladim inovatorima

Svecana dodjela nagrada DIGI Awards 2022.
 

 Tomislav Kristo/Cropix

Jutarnji list i ove godine kreće u potragu za najboljim mladim inovatorima. Od danas pa do 25. travnja otvoren je natječaj za peti Student Digi Awards, prvu nacionalnu inovacijsku tech nagradu za mlade.

Ovim projektom se mladi koji imaju dobre ideje i žele stvoriti nešto svoje žele podržati dok su još u učeničkim i studentskim klupama. Naše su napore prepoznale osnovne i srednje škole te fakulteti i više škole iz cijele Hrvatske.

U protekle četiri godine prijavilo se ukupno više od 300 učenika i studenata, a izabrano je 40 finalista koji su istaknuli po svojim inovativnim i kreativnim idejama. Pobjednica prvog Digi Awards natječaja bila je Filipa Burul koja je 2020. predstavila svoju aplikaciju CroCot kojom će poljoprivrednici, putem pametnih telefona, moći prepoznavati vrstu korova u svojim usjevima i dobiti podatak kojim ga herbicidom suzbiti. Godinu kasnije pobjedu su odnijeli učenici srednje škole Josip Slavenski iz Čakovca Karlo Kolac i Dorian Mikulan koji su osmislili personalizirani chatbot za ponavljanje školskog gradiva. Pobjednik Digi Awardsa 2022. jest Tongueo, projekt digitalnog komunikatora za pomoć oboljelima od afazije koji su izradili Barbara Bilić, Luka Matijević i Veronika Žunar, studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta u Zagrebu. Prošlogodišnji pobjednik je student Fakulteta strojarstva i brodogradnje Branimir Budija napraviti robotizirana invalidska kolica koja se automatski podižu na razinu kreveta, što invalidnim osobama, ali i medicinskom osoblju, značajno olakšava prelazak s kolica na krevet.

I ove godine tražimo najbolja rješenja u području digitalne transformacije, robotike, pametnih gradova (smart city), pametnih sela (smart villages) te primjene strojnog učenja i umjetne inteligencije. Traže se i najbolja rješenja u području zdravlja i kvalitete života, energije i održivog okoliša, prometa i mobilnosti, sigurnosti, hrane i bio-ekonomije, modernog obrazovanja, turizma te edukacije. Natječaj je namijenjen studentima i učenicima, pojedinačno i grupno, timski.

"Petu godinu zaredom Jutarnji list promovira mlade digitalne inovatore. Naša je želja da putem našeg medija mladi testiraju svoje ideje, pronađu prostor i mogućnosti da se prezentiraju široj javnosti i na taj način skrenu pozornost na sebe. Sigurni smo da će mnogi iskoristiti ovu mogućnost kako bi pronašli i podršku za svoje ideje", rekao je glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić.

Pravila natječaja možete pronaći ovdje, a obrazac prijave ovdje.

Žiri sastavljen od osam uglednih profesora, znanstvenika i inovatora te jednog predstavnika alumnija nagrade će do 22. travnja izabrati 10 finalista, a zatim ukupnog pobjednika koji će biti proglašen na digitalnoj konferenciji i dodjeli nagrada “Digi Awards 2024.” koja će se održati 23. svibnja u Zagrebu. Najbolji projekt dobiva nagradu u iznosu od 6600 eura, a ovisno o odluci žirija ona se može podijeliti i na tri najbolja projekta.

Priče svih deset finalista bit će predstavljene u digitalnom i tiskanom izdanju Jutarnjeg lista kako bi čitatelji mogli glasati za svoj najdraži projekt. Onaj s najviše glasova dobit će posebnu nagradu čitatelja.

image

Svecana dodjela nagrada DIGI Awards 2023.

Goran Mehkek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:12