SERIJAL KULT(NE) LIČNOSTI

Zvali su je 'Gucci Grace'. Supruga 'afričkog Hitlera' ubijala se od šopinga, doktorirala je za tri mjeseca, a manekenku je prebila jer se motala oko njezinih sinova


Daniel Radman
05.05.2019.14:00
Zvali su je 'Gucci Grace'. Supruga 'afričkog Hitlera' ubijala se od šopinga, doktorirala je za tri mjeseca, a manekenku je prebila jer se motala oko njezinih sinova
Profimedia

sažeto

Priča Grace Mugabe jedna je od onih bajkovitih, djevojka iz siromašne mnogočlane obitelji došla je do predsjedničke palače


Daniel Radman
05.05.2019.14:00

'Ja sam Hitler današnjice', znao je za sebe reći Robert Mugabe, revolucionar i dugogodišnji predsjednik Zimbabvea. Da ne stane sve na riječima, još bi ih podebljao i puštanjem 'hitlerskih brkova'. Makar, sve to bio je igrokaz kako bi još više rasrdio zapadni svijet pod čijim je bio sankcijama. Mugabe je, tu nema dvojbe, bio nasilan vladar, no znatno je poznatiji kao kleptokrat koji je uništio ekonomiju nego tip diktatora s genocidnim tendencijama.

Kao jedan od najomraženijih diktatora moderne Afrike, vladao je zemljom – što kao premijer, što kao predsjednik – od 1980. sve do preklani. Tada su ga, u njegovoj 94. godini, državnim udarom s vlasti sklonili njegovi dojučerašnji politički saveznici. A u akciju su krenuli samo kako bi spriječili 'afričku Evu Braun', Mugabeovu drugu suprugu Grace, koja ga je pošto-poto htjela zamijeniti.

Iz blata do palače

Profimedia

Između njih razlika je veća od četiri desetljeća, pa je Grace bila 'u najboljim godinama za preuzeti vlast', no kad je Mugabe najavio da će postati potpredsjednica – a time i najveći favorit za njegovu nasljednicu – vojska je reagirala i uništila sve ambicije dotadašnje Prve dame.

Njezina priča jedna je od onih bajkovitih, djevojka iz siromašne mnogočlane obitelji, koja je odrasla u afričkoj provinciji toliko se uspela se na društvenoj ljestvici da je postala vlasnicom rudnika, farmi, stanova u elitnim svjetskim destinacijama... Sve što joj je nedostajalo bila je politička moć, a kad je krenula po nju ostala je grubo prizemljena.

Grace je rođena u Južnafričkoj Republici, otac joj je tamo bio 'gastarbajter', a kao petogodišnja djevojčica vratila se s ostatkom obitelji u provinciju Zimbabvea. Ondje je završila školovanje, stekla je diplomu poslovne tajnice s kojom je i dobila zaposlenje u Mugabeovom uredu. No, već tada je bila udana žena, još kao 20-godišnjakinja rekla je 'da' vojnome pilotu Stanleyu Gorerazi, a i predsjednik Mugabe bio je u braku sa svojom prvom suprugom Sally.

Afričko vjenčanje stoljeća

GettyImages

Ipak, s vremenom je među njima planula kemija. Mugabaeova prva supruga oboljela je od karcinoma, pa je predsjednik – osim službenog, protokolarnog vremena – i svoje slobodno počeo provoditi s Grace. Ona je u jednom od rijetkih intervjua rekla kako uopće nije primjećivala znakove da bi između nje i Mugabea može biti nešto više, makar se čini da je to više priča za javnost: dobili su dvoje djece još za života Mugabeove prve supruge (umrla je 1992.) koja mu je, barem je to on tvrdio, dala blagoslov za brak s Grace.

A probleme s njezinim suprugom diskretno su riješili, prvo je poslan u Kinu, potom u Indiju kao vojni ataše. Kao razlog za rastavu braka Grace nije navela preljub, već je tvrdila kako je bila i fizički i emocionalno zlostavljana. No, u veći okršaj s njime predsjednički par je ušao tek 2010. kada je Grace ženila sina kojeg je imala sa Stanleyem. Mugabe mu je u zadnji čas zabranio dolazak na vjenčanje, ne samo njemu, već i cijeloj njegovoj obitelji koja je već stigla u glavni grad Harare s poklonima. Bio je to veliki skandal kojeg su, zahvaljujući svojoj političkoj moći, nekako uspjeli zataškati.

No, i samo vjenčanje Mugabea i Grace – neki su ga afrički mediji nazivali vjenčanjem stoljeća – proteklo je uz dosta kontroverze. Na njega je 1996. Mugabe potrošio preko milijun dolara, stigli su i zvani i nepozvani pa procjene idu da mu je nazočilo između 15 i 40 tisuća ljudi, među kojima i brojni ugledni afrički političari poput Nelsona Mandele. Grace je tada još pokušavala zadržati onaj klasični imidž prve dame. Godinu poslije vjenčanja dobili su treće dijete, pa se nastojala prikazati kao žena koju ne interesiraju politički problemi, već isključivo obitelj i, donekle, humanitarni rad.

Kako je postala Gucci Grace?

GettyImages

Ipak, u tome nije imala baš neku sreću. S jedne strane krenuli su tračevi o njezinim preljubima (uglavnom je bila riječ o uglednim poduzetnicima), a s druge nije imala ni približnu šansu da postane omiljena kao Sally - više su je doživljavali kao Mugabeovu 'ženu za pokazivanje'. Popularnost i nije mogla imati zbog katastrofalne situacije u zemlji, u jednom trenutku inflacija je dosegla nevjerojatnih 231 milijun posto, a Mugabeovi su uživali u svim blagodatima, prisvojili su farme, rudnike, a posjedovali su i nekretnine diljem svijeta.

Osim toga, njezina sklonosti šopingu postala je legendarna. Nije mogla odoljeti dizajnerskim krpicama po koje je odlazila u Europu dok joj nisu 'spustili' sankcije. Kružila je priča da je boravke u Vatikanu - Mugabeovi su 'veliki vjernici' - koristila kao opravdanje da uz duhovnu obnovu obnovi i garderobu, a anegdota iz Pariza govori da je u sat vremena uspjela potrošiti (preračunato u našu valutu) oko milijun kuna. Zbog toga je u masama dobila i posprdne nadimke poput Gucci Grace, 'Prvi kupac Zimbabvea', i 'DisGrace', no ona je imala odgovor zašto troši novac samo sna određene brendove:

'Imam vrlo uska stopala, zato mogu nositi samo Ferragamos cipele', odgovorila je mrtva-hladna.

Nisu joj pomogle ni dvije nasilničke epizode, u jednoj je u Hong Kongu poslala tjelohranitelja na fotografa koji ju je slikao, pa se potom i ona priključila udaranju, a osobno je napala i južnoafričku manekenku – i to s električnim kablom – jer se motala oko njezinih sinova.

'Možda imam malu šaku, ali ako dođe do tuče u nju stavljam kamanje kako bi je povećala. Nemojte podcjenjivati moje sposobnosti', izjavila je jednom prilikom.

Zaustavio je Krokodil

Profimedia

U ovom desetljeću naglo su joj narasle političke ambicije. Prva naznaka da želi nešto više je bila vijest da je doktorirala sociologiju. Inače, srušila je svjetski rekord, nikad nitko nije tako brzo doktrorirao. Od trenutka kad je upisala doktorat do titule joj je trebalo samo tri mjeseca. Prije tog, diplomu je stekla i u Kini, na sveučilištu Renmin diplomirala je kineski jezik, makar je sama priznala da ga ne znala tečno pričati.

Kad je akademski napredovala, sve više se aktivirala u stranki svojeg supruga, SANU-PF, krenula je u obračun s potencijalnim protukandidatima, sve dok nije naišla na jačeg od sebe, Emmerson Mnangagwau zvanog Krokodil.

On je predvodio državni udar, no ipak je ostao velikodušan prema Mugabeovim. U prvo vrijeme su bili u kućnom pritvoru, govorilo se da je Grace u egzilu u Namibiji, no ubrzo su postigli pakt. Obitelj je zadržala svoj novac, imovinu, još će primati i naknade – svojevrsnu predsjedničku mirovinu, pa će se Graceina bajka nastaviti. Sasvim sigurno, bez Roberta, koji je u teškom zdravstvenom stanju. No, poznavajući njezin put od provincije do trona, ne treba je unaprijed otpisati.

kult(ne) ličnosti

Zimbabve

Grace Mugabe

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter