SERIJAL KULT(NE) LIČNOSTI

Zvali su ga 'afrički Che Guevara': Bio je najsiromašniji predsjednik, u imovinskoj kartici imao je automobil, četiri bicikla, gitaru i neispravni hladnjak!


Daniel Radman
23.06.2019.14:00
Zvali su ga 'afrički Che Guevara': Bio je najsiromašniji predsjednik, u imovinskoj kartici imao je automobil, četiri bicikla, gitaru i neispravni hladnjak!
Profimedia

sažeto

Thomas Sankara živio je skromno, a isto je tražio i od svojih suradnika. Zato im je rasprodao luksuzne automobile i zauzvrat im dao 'Renault 5'


Daniel Radman
23.06.2019.14:00

Thomas Sankara trebao je promijeniti lice Afrike. U samo četiri godine (1983-87.), koliko je bio predsjednik Burkine Faso, napravio je više nego mnogi političari 'za dva života'. No, zbog njegovih revolucionarnih odluka i poteza – koje međunarodna politika, predvođena Francuskom, nije mogla istolerirati - svi pomaci koje je učinio, a toga je bilo napretek, izbrisani su u rekordnom roku.

Predsjednik koji je svirao jazz i vozio motor

Profimedia

Zvali su ga 'afrički Che Guevara' i 'najsiromašniji predsjednik svijeta', što sasvim precizno oslikava kakav je bio. Revolucionar i idealist. Na vlast je došao državnim udarom, kako to već ide u Africi. Nije on bio taj koji ga je izazvao, bio je to (tada) njegov saveznik i prijatelj Blaise Compaore, no kako je Sankara - za razliku od Compaorea – imao karizmu i popularnost među narodom isplivao je na vrh.

Premda su roditelji imali planove da ode za svećenika, Sankara se ipak sa 17 godina odlučio za vojnu karijeru. Prošao je vojne obuke tijekom kojih je dobio i neformalnu političku edukaciju. Tamo se susreo s pojmovima poput imperijalizma, neokolonijalizma, socijalizma, ali i liberalnih i revolucionarnih pokreta što mu je dalo inspiraciju koja će obilježiti njegovu buduću vladavinu.

Iz tog dijela karijere, kažu legende, imao je impresivnu ulogu u pograničnom ratu njegove zemlje s Malijem. No, sve priče oko njegove hrabrosti odbacio je sa stavom da je sam rat bio – beskoristan i nepravedan. Koliko je bio atipičan vojnik, govori i to što je bio je zaljubljen u gitaru, svirao je i u bendu u kojemu je Compaore bio vokal, a u lokalnim krugovima bio je poznat i kao - biker.

Ministrima 'Renault 5'

Državi udar koji su izvršili bila je Compaoerova ideja, a imali su osiguranu podršku od strane Gaddafija i Libije. Sam Sankara bio je inspiriran Kubom – junaštvom Fidela Castra i Che Guevare. Premda su mu kao revolucionari bili uzori, znao je biti kritičan i prema tamošnjem sistemu, iako će i on – kad preuzme vlast - činiti svoje greške.

U nečemu je zaista bio poseban. Dok je većina afričkih diktatora po preuzimanju vlasti krenula putem vlastitog bogaćenja, Sankara je krenuo posve drugim putem, zagovarao je skromnost i to na vlastitom primjeru. U svojoj imovinskoj kartici podastro je sve što ima, a to je uključivalo automobil, četiri bicikla, tri gitare i hladnjak s neispravnim dijelom za zamrzavanje. Čak je i odbijao koristiti klima uređaj iz solidarnosti prema velikoj većini sugrađana koji si ga ne mogu priuštiti, a odbio je i ideju da njegovi murali krase pročelja zgrada. Skresao je i svoju plaću, tj. zadržao je onu vojnu od 450 dolara, a predsjedničku je dao za studentske stipendije.

Istu skromnost je očekivao i od svojih suradnika. Za neke ih se stvari nije ni pitalo. Primjerice, prodao je kompletan luksuzni vozni park vlade, pa je svojim ministrima kao službeni auto uvalio 'Renault 5' – najjeftiniji auto koji se mogao nabaviti u Burkini Faso. Dakako, bez vozača. Ukinuo im je i najskuplje avionske karte i uputio ih na putovanja drugim razredom. Od državnih i javnih službenika – očito ih je i on smatrao uhljebima – tražio je da jednu mjesečnu plaću godišnje doniraju za javne projekte.

Tko te hrani, kontrolira te

Po dolasku na vlast nacionalizirao je poljoprivredno zemljište, investirao u zdravstvo i obrazovanje, postao snažan zagovornik prava žena, ali i ekološki aktivist. Rezultati su bili i više nego očiti, nakon njegove vladavine, pohađanje škole poraslo je s 6 na 22 posto, više od 2,5 milijuna djece dobila su cjepiva, a otvoreno je više od tisuću zdravstvenih ustanova. Zabranjeno je genitalno sakaćenje žena, zabranjena je i poligamija, prisilno sklapanje brakova, a ženama je širom otvorio vrata politike, uključivši ih i u vladu, što je u Africi 80-ih bilo skoro pa nezamislivo. Spomenuli smo i njegovu ekološku svijest, pa onda valja napomenuti kako je dao zasaditi deset milijuna stabala kako bi spriječio širenje pustinje Sahel.

Kad je riječ o ekonomiji – upravo tu će povući najveće kontraverze – Sankara je zagovarao ekonomsku samodostatnost, povećao je prinose i proizvodnju hrane, a odbijao je stranu pomoć potkrijepivši to izjavom 'tko te hrani, kontrolira te'. Jedan od poteza na tom planu bio je i taj da je odbio vraćati dugove Svjetske banke. Smatrao ih je nepravednim, a vjerovao je da do promjene može doći ako i druge afričke zemlje krenu slijediti njihov primjer.

Sukladno antiimperijalističkim idejama, donio je i odluku da se u Burkini Faso konzumira isključivo domaća hrana, nosi domaća odjeća, čak su se i službene državne delegacije morale držati strogih pravila. Nakon godinu dana na vlasti promijenio je ime države, dotad je imala 'kolonistički' naziv naziv Gornja Volta koji je promjenio u Burkina Faso, što je na lokalnom jeziku značilo 'zemlja uspravnih (čestitih) ljudi'. Osim toga, kao glazbenik, napisao je i novu himnu.

Ipak, da ne pomislite da je Sankara bio savršeni idealist, zabranio je višestranačje, zabranio je i sindikate, a ukinuo je i pravo na prosvjedovanje. Osim toga, uveo je i 'narodni sud revolucije' na kojemu se javno sudilo kontrarevolucionarima', 'lijenim radnicima' i 'korumpiranim dužnosnicima'. Kasnije je i sam priznao da je u tome pretjerao jer su mnogi ta javna suđenja koristili za osobne obračune; zbog njih nitko nije bio ubijen, no potakli su valove nasilja zemlji.

Nisu ga mogli tolerirati

Početak kraja mu je bio sukob sa velesilama, prije svega njegovo brutalno ponižavanje francuskog predsjednika Francoisa Mitteranda. Tu je Compaore iskoristio svoju priliku, zapadnjaci su jedva dočekali da unutar Burkine Faso postoji sila koja bi ga mogla svrgnuti s vlasti. Osim vanjskih pritisaka, nisu ga voljele ni plemenske poglavice kojim je ukinuo razne povlastice, oduzeo im plemenske proreze, ukinuo obvezan rad na koji su podanici bili obvezani...

Stoga je Compaore 1987. pokrenuo novi državni udar u kojem je Sankara ubijen skupa sa svojih 12 suradnika. Iako je Compaore odbacio svoju umiješanost u ubojstvo, čak je i tvrdio da će nastaviti Sankarinim stopama, brzo je prihvatio zapadni novac, a novi zajam MMF-a stigao mu je tri godine poslije ubojstva Sankare. I za razliku od Sankarinog, Compaorevo krasilo je pročelja zgrada, kupio je državni avion...

kult(ne) ličnosti

Thomas Sankara

Burkina Faso

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter