Rudan o paljenju LGBT slikovnice u Kaštelima

'Žrtvujete guzice svoje dječice bez da trepnete jer se bojite za svoju. A slikovnica vam smeta?'


Vid Barić
06.02.2018.11:10
'Žrtvujete guzice svoje dječice bez da trepnete jer se bojite za svoju. A slikovnica vam smeta?'
Screenshot / FB

sažeto

Tradicionalno se tijekom karnevalskog doba pali mesopust, koji predstavlja sve ono loše iz protekle godine, a organizatori dječijih maškara u Kaštelima su smatrali kako je krivac za njihove nevolje iz prošle godine LGBT slikovnica


Vid Barić
06.02.2018.11:10

Spisateljica Vedrana Rudan, poznata po svojemu oštrom jeziku, u novoj se kolumni naslovljenoj "Hitler u Kaštelima" osvrće na, najblaže rečeno, bizaran incident koji se dogodio na dječjem karnevalu u tom gradiću, tijekom kojega su organizatori pomislili kako je odlična ideja pred djecom spaliti slikovnicu o istospolnim obiteljima.

"Zaguglala sam 'Kaštela'. Kaštela su grad od četrdesetak tisuća stanovnika. Kaštelani koji su zapalili slikovnicu nisu neka luda sekta. Oni su građani! Dvadeset i prvi vijek, blizina Splita, prelijepa Dalmacija koja obara turističke rekorde, milijuni stranaca svake je godine posjećuju ne znajući da su došli u vukojebinu gdje se pale slikovnice?! U ime Oca i Sina i Duha Svetoga?!

...

Kaštelani i Kaštelanke. Kad smo već kod spaljivanja onih koji su 'krivi', što je s popovima? Popovi baš nikad u vašoj povijesti nisu pojebali ni jedno od vaše djece? Baš nikad? Nemojte me zajebavat. Što je sa 'spaljivanjem' popova? Ja ću vam reći. Ne 'spaljujete' ih jer ste usrani. Popovi su moćni. Žrtvujete guzice svoje dječice bez da trepnete jer se bojite za svoju. A slikovnica vam smeta?"

Čitavu kolumnu Vedrane Rudan možete pročitati OVDJE.

Podsjetimo, tradicionalno se u Hrvatskoj tijekom karnevalskog doba pali mesopust, koji predstavlja sve ono loše iz protekle godine, a organizatori dječijih maškara u Kaštelima su, čini se, smatrali kako je krivac za njihove nevolje iz prošle godine upravo LGBT slikovnica, koju su stoga ritualno zapalili pred gomilom djece. Sve je zabilježila i objavila Facebook stranica Random Toni.

A da Hrvati doista imaju problem sa shvaćanjem ove tradicije dokazuje i prošlogodišnji incident u Novom Vinodolskom, gdje je maškarana rulja zapalila lutku 'Azilanta', za kojega su procijenili da je generalni krivac za sve njihove probleme u 2016. godini. Tada su nas organizatori uvjeravali da "to nije ništa loše" te da "nisu oni tako mislili".

Ostaje se upitati koja će manjina doći na red za lomaču tijekom "karnevalskog ludila" iduće godine.

kolumna

Vedrana Rudan

Kaštela

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter