foto, video: ostaje u zatvoru

Žrtvu je ubadala nožem, njezinom krvlju ispisala stravične poruke na zidu, a njezin odvjetnik tvrdi: 'Neću odustati dok ne bude na slobodi'


Mia Peretić
22.09.2019.15:00
Žrtvu je ubadala nožem, njezinom krvlju ispisala stravične poruke na zidu, a njezin odvjetnik tvrdi: 'Neću odustati dok ne bude na slobodi'
Profimedia

sažeto

Van Houten je već treći put odbijen zahtjev za uvjetnim otpustom, vjeruju da je i dalje prijetnja za okolinu


Mia Peretić
22.09.2019.15:00

Sud u Kaliforniji odbacio je najnoviji zahtjev za uvjetnim otpustom Leslie Van Houten, jedne od članica Mansonove 'obitelji', organizacije odgovorne za stravično ubojstvo trudne glumice Sharon Tate, kao i ubojstvo obitelji LaBianca.

Profimedia

Guverner smatra da je i dalje prijetnja za okolinu

Odbor za uvjetni otpust u siječnju je već treći put izdao pozitivno mišljenje o tome da bi 70-godišnja Van Houten mogla ranije izaći iz zatvora, no kalifornijski guverner Gavin Newsom njihov je zahtjev odbacio u lipnju, na što je uložena žalba koja je sada odbačena.

"Guvernerov stav da Van Houten nije preuzela punu odgovornost za svoju ulogu u zločinima, te da i dalje predstavlja rizik za okolinu utemeljen je na dokazima u spisima", stoji u presudi. 

Screenshot / YouTube

Za ubojstvo obitelji LaBianca prvo dobila smrtnu kaznu, a zatim doživotnu

Van Houten je zbog svoje upletenosti u ubojstva koja su počinili sljedbenici Charlesa Mansona prvo osuđena na smrtnu kaznu, koja je nakon ukinuća najstrožeg oblika kažnjavanja u saveznoj državi Kaliforniji preinačena u kaznu doživotnog zatvora.

Leslie Van Houten je priznala da je s Patriciom Krenwinkel preko glave Rosemary LaBiance stavila jastučnicu, začepila joj usta kablom od svjetiljke i ubola ju između 14 i 16 puta. U masakru u domu glumice Sharon Tate nije sudjelovala.

"Gospođa Van Houten i 'obitelj' Manson počinili su neke od najbrutalnijih ubojstava u povijesti Kalifornije. Kada se čitav slučaj sagleda u cjelini, smatram da dokazi ukazuju na to da bi i dalje predstavljala potencijalnu opasnost za društvo kada bi je se otpustilo iz zatvora", rekao je guverner Newsom.

Odvjetnik tvrdi da će kad-tad izaći van

"Očekivao sam da će ići kući unutar tjedan ili dva, zaista jesam, ali to se sada neće dogoditi. No, možete računati na dvije stvari - ona će izaći i ja neću odustati dok to ne bude tako", tvrdi njezin odvjetnik Rich Pfieffer.

Nitko ne zna zašto su Mansonovi divljaci izabrali baš Rosemary i Lena La Bianca

Ubojstvo obitelji La Bianca bilo je podjednako stravično kao i ubojstva Sharon Tate i njezinih prijatelja, a ništa nije ukazivalo da bi baš oni mogli biti žrtve Mansonovih divljaka. Bračni par Leno i Rosemary nisu bili ni naročito bogati, niti slavni ljudi, a njihov je život bio identičan onom prosječnog Amerikanca.

Iako su dan ranije na vijestima vidjeli izvještaj o stravičnom ubojstvu trudne holivudske glumice, nisu mogli ni zamisliti da će se isti pakao dogoditi i njima.

Ni danas se ne zna zašto je Manson izabrao upravo njih, neki izvori kažu da je sve posljedica nasumičnog izbora na poznatom mjestu, s obzirom na to da je monstrum poznavao tu četvrt.

Profimedia

Svezali ih i tvrdili da ih samo pljačkaju, no onda je Manson dao nalog za klanje

Charles Manson i njegova desna ruka, Charles 'Tex' Watson, prvi su ušli u kuću obitelji LaBianca. Savladali su ih govoreći im da će ih samo opljačkati. Manson je tada izišao iz kuće, naredivši Patriciji Krenwinkel i Leslie Van Houten da uđu i ubiju ljude koji se nalaze unutra.

One su krenule u potragu za Rosemary, a Watson je stajao nad Lenom koji je shvatio da od Mansonove garancije neće biti ništa. Počeo se otimati, na što ga je Tex posjekao bajunetom. Posljednje su mu riječi bile:

"Nemoj me više ubadati, mrtav sam, mrtav sam...".

Screenshot/YouTube

Žrtve preklinjale za svoj život, oni ih i dalje ubadali

Istovremeno, Rosemary LaBianca se borila s Krenwinkel i Van Houten koja se, potpuno bijesna, zaputila u kuhinju iz koje se vratila s noževima. Sirota žrtva preklinjala je za svoj život i obećavala da neće zvati policiju ako jednostavno odu.

"Svaki put kada bi ona izgovorila riječ 'policija' ja bi počela još više paničariti", rekla je Van Houten na suđenju 1971. godine.

Pritisnula ju je o tlo dok je Krenwinkel zabadala nož u njezin vrat. No, nož se savio, pa su ubojice zatražile pomoć Texa Watsona. Van Houten je tijekom svog svjedočenja rekla da joj je Watson dao novi nož kojim je ubola Rosemary u donji dio torza.

"Znala sam da moram nešto napraviti", rekla je tada.

Profimedia

Na zidovima krvlju žrtava ispisali odvratne poruke

Krvlju žrtava na zidovima su ispisali "Ustanak", "Smrt svinjama", te pogrešno ispisali "Healter Skelter" na vratima hladnjaka, otuširali se, pomazili njihove kućne ljubimce i jednostavno otišli.

Sud

ubojstva

manson

leslie van houten

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter