prva na svijetu

Zovu je 'Nuklearni Titanik' i 'Černobil na ledu', no njezino isplovljavanje na konačnu destinaciju nisu mogli zaustaviti


100posto
23.08.2019.18:00
Zovu je 'Nuklearni Titanik' i 'Černobil na ledu', no njezino isplovljavanje na konačnu destinaciju nisu mogli zaustaviti
Screenshot / YouTube

sažeto

"Akademik Lomonosov" je krenuo na put u trenutku rastuće zabrinutosti zbog nuklearne energije 


100posto
23.08.2019.18:00

Prva ploveća nuklearna elektrana na svijetu isplovila je danas iz arktičke luke Murmansk, kako bi strujom opskrbila i najudaljenija područja Rusije. 

Prva ploveća nuklearka na svijetu

Elektrana "Akademik Lomonosov", koju je razvila ruska državna nuklearna tvrtka Rosatom, krenula je na put dug 5.000 kilometara kroz vode Arktika da bi stigla do Čukotske oblasti koju od Aljaske dijeli Beringov prolaz, prenosi Reuters.

Postrojenje na nuklearni pogon zamjeniti će elektranu na ugljen, kao i dotrajalu elektranu koja strujom snabdijeva više od 50.000 stanovnika grada Pevek. Elektranu će na odredište vući tri tegljača, a pristat će krajem rujna. 

BBC navodi da je jedan od zadataka elektrane i napajanje rudarskog kompleksa na Čukotki, u kojem se nalaze rudnici zlata.

Screenshot / YouTube

Green Peace ju zove 'nuklearni Titanik'

Iako proizvođači tvrde da će iskorišteno radiokativno gorivo ostati u plovilu, te da je elektrana sigurna, mnogi su ekolozi zabirnuti zbog rizika od nuklearnih nesreća. 

Green Peace je elektranu nazvao "nuklearnim Titanikom" i "Černobilom na ledu".

"Akademik Lomonosov" je krenuo na put u trenutku rastuće zabrinutosti zbog nuklearne energije i to u jeku eksplozije koja se ovog mjeseca dogodila na sjeveru Rusije, te u kojoj je pet radnika Rosatoma poginulo, a testiranje izazvalo podizanje razine radijacije. 

Screenshot / YouTube

Opasnost

nuklearna elektrana

plovidba

newsletter

Prijavite se na Newsletter