SERIJAL LOKALNI ŠERIFI

'Doktor od kobasic' jedini je HDZ-ovac koji vlada Istrom. Već 10 godina nije imao protukandidata, kad pogledate njegove objave biti će vam jasno i zašto


Daniel Radman
18.09.2019.08:00
'Doktor od kobasic' jedini je HDZ-ovac koji vlada Istrom. Već 10 godina nije imao protukandidata,  kad pogledate njegove objave biti će vam jasno i zašto
Goran Sebelic / CROPIX

sažeto

Načelnik Svetog Petra u Šumi Mario Bratulić već 20 godina vlada najmanjom općinom u Istri


Daniel Radman
18.09.2019.08:00

Ako gledate interaktivnu kartu Instituta za javne financije, samo jedna 'točkica' u istarskoj županiji drukčije je boje. Ona se crveni se zbog negativne ocjene koju je dobila za transparentnost proračuna. Ista ta 'točkica' (koja predstavlja jednu općinu) posebna je u cijeloj Istri i po stranki koja je na vlasti. Na takvoj stranačkoj interaktivnoj karti, za razliku od svih drugih općina, ona bi bila plave boje, a mnogi bi rekli da tu postoji neka uzročno-posljedična veza.

Riječ je o Svetom Petru u Šumi, 'točkici' u blizini Pazina u kojem jedna stranka i jedan čovjek vladaju od 1997. godine. Radi se o HDZ-u, a ime načelnika je Mario Bratulić.

Zadnji put imao je protukandidata 2009.

Bratulić je u punom smislu 'lokalni šerif'. No, ne morate to shvatiti kao nešto loše, kako nam je to svojedobno u razgovoru rekao pojasnio i viški gradonačelnik Ivo Radica.

"U kaubojskim filmovima u 90 posto slučajeva šerifi su bili pozitivci", izjavio je pa se malko ogradio: "E, sad ako ćemo suditi prema nekima koji rade ono što već rade, druga je stvar. Ali, kao u filmovima, 90 posto su pozitivci."

Koliko je Bratulić politički jak, govori i to da je zadnji put imao protukandidata 2009. godine. Istina, politički rivali kandidiraju se za općinsko vijeće, ali - to je to. Mnogi se zato pitaju koja je tajna njegovog uspjeha. Nije mala stvar kad u potpuno 'neprijateljskom okruženju' držite neko uporište. Lako je biti HDZ-ov načelnik u Imotskoj krajini, u Istri to dođe kao nemoguća misija.

Povezanost Purisa i općine

Jedan od razloga je taj što je Sveti Petar u Šumi naslonjen na Pazin, time i na 'Puris - tvrtku koja je bila najveći proizvođač i prerađivač purećega mesa u Hrvatskoj. Dobar dio Supetrana, ipak je riječ o sredini kojom dominira poljoprivreda, živjelo je od Purisa, bilo kao zaposlenici ili kao kooperanti.

"Puris su stvarali i u njemu radili brojni stanovnici naše općine", izjavio je Bratulić, a taj odnos je obostran, ujedno su i "mnogi zaposlenici tvrtke obnašali su razne funkcije u Općini". Otuda i ta neraskidiva veza.

Kako je Bratulić je po struci veterinar – a i sam je bio zaposlenik 'Purisa' na odgovornim dužnostima (radio je stručne, operativne i izvršne poslove u prodaji i mesnoj industriji) - jasno je da se radi o čovjeku s velikim ugledom u zajednici.

Kako je postao 'Doktor od kobasic'?

Do prošle je godine radio kao načelnik volonter, tek se prije godinu dana profesionalizirao. U međuvremenu je i doktorirao na temu istarskih kobasica, a otud mu i nadimak 'Doktor od kobasic', kako mu tepaju sumještani i lokalni mediji. Inače, i sam ima svoj OPG.

Kao čovjek od struke utjecao je i na brendiranje Svetog Petra u Šumi kao svojevrsne 'prijestolnice kobasica'. Možda to nekome i ne zvuči previše ozbiljno, no projekt (i manifestacija) 'S kobasicom u EU' godišnje privlači tisuće ljudi, a ujedno širi plasman supetarskih kobasic' i preko državnih granica.

Kad su novinari dolazili u Sv.Petar u Šumi i pisali reportaže, pa objašnjavali 'fenomen Bratulić', nužno bi se spomenulo i da je na području općine za njegove vlasti niknula nova škola, sportska dvorana, vrtić, da je uređena Hrvatska čitaonica koja datira iz 19. stoljeća, da su uređene ceste 'do svih sela i zaselaka', stigla je i 'led' rasvjeta... Supetranima je to bilo sasvim dovoljno da mu izraze povjerenje, zato se s vremenom nitko više nije čudio kako HDZ-ovac više od dva desetljeća drži 'utvrdu'.

Malo crkva, malo Facebook...

No, izvan ovih 'konkretnih' stvari, uspjeh Bratulića, pa time i HDZ-a, neki će pripisati tradiciji Supetrana. Riječ je o konzervativnoj sredini, domoljubno orijentiranoj sa snažnim utjecajem crkve. Koja je, kažu lokalci, svake nedjelje puna, a tamo je i načelnik.

A osim u crkvi, Bratulić je sa svojim mještanima i na društvenim mrežama. Sva zbivanja u općini redovito bilježi, već tradicionalno mu svaki post krene sa 'Dragi naši', a ne libi se objavljivati ni fotografije i video snimke u nesvakidašnjim prilikama za jednog načelnika. Nije ga strano vidjeti ni s motikom ili lopatom u rukama.

Na takvoj promociji pozavidio bi mu i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji također zna primiti lopatu, ali taman toliko da to fotografi i snimatelji zabilježe. Vidi se da supetarskom načelniku lopata i motika nisu strani, a kad pri 'lopatanju' održi i govor objave mu znaju biti pravi hit.

Lokalni šerifi

Sveti Petar u Šumi

Mario Bratulić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter