video: Za sve je kriv blagi smiješak

Zoran Milanović ruga se KGK zbog šalabahtera, iako je i on ulovljen s jednim. Predsjedničin blam je postao hit, no ima i gorih. Sjetimo se samo 'pipl mast trast as' Ingrid i njezina papirića...


Mia Mitrović
03.10.2019.14:00
Zoran Milanović ruga se KGK zbog šalabahtera, iako je i on ulovljen s jednim. Predsjedničin blam je postao hit, no ima i gorih. Sjetimo se samo 'pipl mast trast as' Ingrid i njezina papirića...
Goran Sebelic/CROPIX

Mia Mitrović
03.10.2019.14:00

Čitav svijet je pozornica, a svi muškarci i žene glumci, napisao je davno britanski Bard. Oni najvještiji među njima, postaju političari. Baš kao i njihovi kazališni kolege, glumci u političkom teatru nastupaju nakon što su prethodno naučili tekst te usvojili ono što piše u didaskalijama.

U srijedu je pred novinarima na Pantovčaku predsjednica trebala održati svoju trijumfalnu monodramu, po tko zna koji put pohvaliti se uspjesima i objaviti kandidaturu koju očekujemo toliko dugo da se već počelo šuškati da od nje neće biti ništa.

Netko je sabotira?

Međutim, jedan blagi smiješak pokvario je veličanstven dan na Pantovčaku. Iako su didaskalije uobičajene prilikom pisanja govora za političke glumce, van svake pameti je 'scenarij' podijeliti novinarima na presici.

Zbog toga se s pravom postavlja pitanje, kako je do ovog propusta došlo, sabotira li predsjednica samu sebe jer je izgubila volju da još jedan mandat stoluje na Pantovčaku, ili joj netko namjerno podmeće.

Predsjedničin blam zapravo je vrlo benigan u usporedbi s blamovima koje su pred međunarodnom javnosti doživjeli neki političari iz Hrvatske i okruženja. Da stvar bude gora, njihovi šalabahteri koji su također procurili u javnost bili su napisani na najgorem fonetskom engleskom kojeg ste ikad čuli. Da ju malo obranimo, KGK se takvo što nikada ne bi moglo dogoditi jer je provele godine u SAD-u  pa se engleskim dobro služi.

'Pazi, ovo sad je zaj*bano'

Oskara u kategoriji najgori pidžin ingliš čitan sa šalabahtera pred međunarodnom zajednicom, podijelit će potpredsjednik vlade Republike Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić te bivša srpska ministrica pravosuđa u vladi Borisa Tadića, Snježana Malović.

Nikša Duper / Cropix

Dačićev urnebesni šalabahter zabavio nas je 2015. a navodno je pročitan krajem 2014. na sjednici Organizacije za europsku sigurnost i suradnju. Ono što ga izdvaja od ostalih su vrlo iskrene didaskalije poput 'pazi, ovo ne čitaš, ovo velikim slovima je upućeno tebi' ili 'pazi, ovo sad je zaj*bano' nasmijavale su nas danima.

Iako se sumnja u autentičnost dokumenta koji je bio hit na društvenim mrežama, vrlo je vjerojatno autentičan jer, iako je Dačić poznat po svom lingvističkom ( i pjevačkom) umijeću, njegov prvi strani jezik je ipak ruski, a ne engleski.

Nekoliko godina ranije briljirala je i Snježana Malović, bivša srpska ministrica pravosuđa i bivša članica Demokratske stranke čiji je šalabahter na fonetskom engleskom također procurio u javnost.

"Sneki, samo ovako pročitaj: Aj hev sajnd desižn grentid ekstradišn tu di aj si ti vaj...", pisalo je u govoru kojim se htjelo reći da je Srbija ispunila svoje obveze prema Haagu izručenjem Ratka Mladića. Srpski jezikoslovac Vuk Karadžić koji je izumio slavno jezično pravilo 'piši kako čitaš' sigurno se okreće u grobu jer je zapravo stvorio Frankenštajna.

Ingrid zasjenila Radića

Čitanje govora na engleskom 'po Vuku' usvojili su i hrvatski političari. U toj se disciplini posebno istakla bivša ministrica pravosuđa u Račanovoj vladi, Ingrid Antičević-Marinović. Govor koji je postao viralni hit i zasjenio čak i znamenite 'guske u magli' Stjepana Radića izrekla je kao promatračica u EU parlamentu.

'Bat! Va ar avr and ar avr tuuu (malo zastanete) mit avr kominmnt tou aur sitiznt...', i tako dalje da bi govor završio epskim krešendom koji se i danas citira u mnogim prilikama 'PIPL MAST TRAST AS!'

Naravno, pojavio se i ljubičastom kemijskom nažvrljan 'original' ovog govora uz popratne didaskalije koji ima svoje posebno mjesto u muzeju hrvatske političke gluposti.

Ipak, kao što rekosmo, ruganje predsjednici malo je pretjerano jer ovakve šalabahtere koriste gotovo svi, a većina političara na domaćoj i svjetskoj pozornici svoje govore čitaju s papira i blesimetara i ne uče ih na pamet. Vrijeme velikih oratora u politici poput Vlade Gotovca odavno je prošlo.

Plenkiju bi dobro došle didaskalije

U čitanju sa šalabahtera na početku svog mandata novinari Expressa ulovili su hrvatskog premijera Andreja Plenkovića. On u svom govoru nije imao čudnovate didaskalije, no možda bi ih trebao uvesti jer bi donijele malo dinamike u njegove litanije koje su uglavnom dozlaboga dosadne, bez ikakvih emocija i prepune terminologije koja dobro zvuči, a ništa ne znači.

Upravo takav bio je njegov 'povijesni govor' u EU parlamentu za koji je 2018. nagrađen za govor godine.

Dok je u veljači 2018. izgovarao (odnosno čitao s papira) govor o budućnosti Europe, doduše na korektnom engleskom i francuskom, ostatak polupraznog EU Parlamenta doslovno je umirao od dosade što se može vidjeti na licima čak i naših europarlamentaraca.

Rugala se sova sjenici

Predsjedničin šalabahter propisno je 'istrolao' njen protukandidat Zoran Milanović. Zanimljivo, i njega je 2013. kamera uhvatila kako sa šalabahterom vodi sjednicu vlade.

'Izvolite. Otvaram raspravu. Zaključujem raspravu. Izjasnimo se. Tko je za? Odluka je donesena', pisalo je na njegovom šalabahteru koji je sadržavao i riječima pisane točke dnevnog reda da se bivši premijer slučajno ne bi zabunio.

Samo dva mjeseca prije nego što je ulovljen sa šalabahterom, Zoran je novinarima dao legendarnu izjavu u kojoj je diskreditirao svoje PR savjetnike i kazao kako on ne čita to što mu napišu:

"Odlučio sam se ovako obratiti unatoč tome što su moji stručnjaci za odnose s javnošću izričito protiv toga, čak su mi nešto i napisali ovdje, ali ja to ne čitam! Ne želim tako!", izjavio je tada. Nadamo se da u kampanji sluša svoj PR tim koji za sad radi odličan posao.

Činjenica je da Zoran rijetko poseže za šalabahterima, no možda bi trebao početi čitati s njih jer su ga njegova jezična spontanost kao i karakter s kojim se hvali u kampanji, koštali gubitka povjerenja tisuća birača.

Kolinda Grabar Kitarović

Zoran Milanović

politički govori

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter