Možda selimo na planet oko crvenih patuljaka

Znanstvenici pronašli metodu koja će nas približiti odgovoru na vječno pitanje: 'Jesmo li sami u svemiru?'


100posto
13.11.2019.18:55
Znanstvenici pronašli metodu koja će nas približiti odgovoru na vječno pitanje: 'Jesmo li sami u svemiru?'
NASA

sažeto

Na tisuće egzoplaneta, onih koji kruže oko zvijezde koja je izvan našeg sunčevog sustava, otkriveno je otkako je prvi pronađen 1992.


100posto
13.11.2019.18:55

Jesmo li sami u svemiru, tim znanstvenika možda ima način kako bi došli do odgovora na ovo vječno pitanje koje mori Zemljane.

nadaju se da će izraditi popis planeta koji su u mogućnosti održavati 'složen izvanzemaljski život' i tako pomoći astronomima da znaju gdje uperiti svoje teleskope.

Na tisuće egzoplaneta - onih koji kruže oko zvijezde koja je izvan našeg sunčevog sustava - otkriveno je otkako je prvi pronađen 1992.

Novu studiju proveo je tim sa Sveučilišta Northwestern u Illinoisu u SAD-u i ona uključuje proučavanje egzoplaneta koji kruže oko zvijezda 'crvenih patuljaka', kako bi odredili koliki utjecaj imaju radijacija zvijezde i rotacija planeta imaju na njegovu nastanjivost.

ESO

"Ako možemo predvidjeti koji planeti najvjerojatnije imaju život, onda se možemo mnogo više približiti odgovoru na pitanje jesmo li sami u svemiru - za našeg životnog vijeka", kazao je glavni autor Howard Chen.

Mi kružimo oko žutog patuljka

Otkrili su da je radijacija zvijezde 'odlučujući faktor' u tome je li planet nastanjiv ili ne. Koristili su kombinaciju 3D klimatskog modelinga i kemijskih analiza te su otkrili koliko je aktivna zvijezda i koji utjecaj ima na ozonski sloj njenog planeta.

Radijacija s aktivne zvijezde može dovesti do isparavanja površinske vode dok tanki sloj ozona propušta previše radijacije, što planet čini opasnim za složene životne jedinice na površini.

Studija se fokusirala na crvene patuljaste zvijezde, poznate kao i 'M patuljci', koji su najčešći tip zvijezda da Mliječnoj stazi, takva sunca čine 70 posto zvijezda naše galaksije.

Naše sunce je žuti patuljak, to je tip zvijezde koje čine sedam posto sunaca u Mliječnoj stazi. Tipični predstavnik crvenog patuljka je 50 posto tamniji od našeg Sunca i iznosi samo 10 do 20 posto veličine naše zvijezde.

svemir

egzoplanet

crveni patuljak

newsletter

Prijavite se na Newsletter