oprostio se od najmilijih i krenuo na zadnji put

Znanstvenik koji je u 104. godini otišao na eutanaziju prije odlaska poslao svima jako važnu poruku


Ana Lonjak
05.05.2018.17:25
Znanstvenik koji je u 104. godini otišao na eutanaziju prije odlaska poslao svima jako važnu poruku
Screenshot/YouTube

sažeto

Smatra da je umiranje dio života: 'Zašto bi me to činilo tužnim? Ne smatram to sumornim, mislim da je prirodno'


Ana Lonjak
05.05.2018.17:25

U zračnoj luci u Perthu danas se s unukom prije leta u Švicarsku oprostio jedan od najstarijih znanstvenika svijeta, Australac David Goodall, u dobi od 104 godine. Goodall ne boluje od neke terminalne bolesti, ali odlučio je skončati život u jednoj švicarskoj klinici za eutanaziju zbog, kako kaže, pogoršanja kvalitete života.  

Njegova kći Karen Goodall-Smith morala se izboriti kako bi oca oslobodila iz bolnice nakon nekoliko neuspješnih pokušaja samoubojstva. U Švicarsku je odletio biznis klasom i to prvi put u životu. Naime, cijeli je život zrakoplovima putovao u ekonomskoj klasi, ali na to su ga ovog puta nagovorili njegovi prijatelji kako ne bi umro od stresa dugog i napornog putovanja. 

I u devedesetima godina vodio je zdrav i kvalitetan život pa je tako s 90 još igrao tenis, ali tada mu je počeo jako slabiti vid. No, posljednjih godina zdravstveno stanje mu se pogoršalo, a prije nekoliko mjeseci pao je u svom stanu u Perthu i tako ležao danima dok ga nije pronašla kućna pomoćnica.

Nekoliko puta je pokušao samoubojstvo, ali bez uspjeha. Smatra da je umiranje dio života: "Zašto bi me to činilo tužnim? Ne smatram to sumornim, mislim da je prirodno".

"Kad čovjek uđe u neke srednje godine života, on je otplatio svoj dug društvu. Trebalo bi mu omogućiti da ostatak života iskoristi po svom izboru. Ako se odluči za samoubojstvo, to je sasvim u redu. Ne mislim da bi se itko trebao miješati u tuđe odluke", poručio je.

axjxljklxajklxjkalxjl

eutanazija

znanstvenik

David Goodall

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter