Ovo je bilo blizu

Znanstvenici zabezeknuti blizinom na koju nam je došao asteroid, nazvali su ga uništavač gradova


100posto
27.07.2019.20:00
Znanstvenici zabezeknuti blizinom na koju nam je došao asteroid, nazvali su ga uništavač gradova
Matt Cardy/Getty Images

sažeto

Asteroid dovoljan da uništi grad prišuljao se Zemlji, znanstvenici ga otkrili u zadnji tren


100posto
27.07.2019.20:00

Asteroid veći od Kipa slobode upravo je prozujao zabrinjavajuće blizu Zemlju, a znanstvenici ga nisu gotovo ni primijetili na vrijeme.

Bliski susret s asteroidom otkriven je gotovo kad se i dogodio te nas podsjetio kako smo loše pripremljeni za prijetnju od tih lutajućih kamenih gromada.

Otkrili su ga znanstvenici s brazilskog opservatorija SONEAR-a otkrili su objekt nazvan '2019 OK', širok je 100 metara, a prošao je tek 70.000 kilometara od Zemlje.

U trenu kada je ovo otkriće objavljeno 2019 OK bio je Zemlji bliže od Mjeseca. Srećom stručnjaci su otkrili da to ne predstavlja nikakvu neposrednu prijetnju. Ono što je izazvalo nelagodu, je faktor iznenađenja, kako nitko nije primijetio kamenčinu koja se tako približila Zemlji?

Vidljiv s običnim dalekozorom

"Izostanak upozorenja pokazuje nam kako se brzo potencijalno opasan asteroid može prikrasti", napisao je astronom Michael Brown sa Sveučilišta Monash u svom eseju za The Conversation.

Za objekt svoje veličine, mnogi tvrde da je 2019 OK došao malo preblizu da bismo bili bezbrižni. Iako nije velik da izazove smak svijeta kao u Armageddonu, Brown tvrdi da je kamen takve veličine sasvim dovoljan da potpuno uništi recimo jedan grad.

Kada je bio najbliži Zemlji toliko je svijetlio da je bio vidljiv najobičnijih dalekozorom.

svemir

Zemlja

asteroid

newsletter

Prijavite se na Newsletter