'neka uče poput djece'

Znanstvenici su uspjeli naučiti robote da budu - znatiželjni


Ružica Matić
02.06.2017.14:40
Znanstvenici su uspjeli naučiti robote da budu - znatiželjni
Reuters

sažeto

Stručnjaci su programirali umjetnu inteligenciju da bude znatiželjna, odnosno da po vlastitom nahođenju ispituju sve što je okružuje i uči zbog samog učenja


Ružica Matić
02.06.2017.14:40

Od svih ljudskih osobina znatiželja je vjerojatno najzaslužnija za sve dobre stvari koje smo postigli kao vrsta. Znatiželja je ono što nas je potaknulo da proučavamo svijet oko sebe, razlog zbog kojeg smo nekad davno ispekli prvi kruh, a danas šaljemo letjelice u svemir.

Prilično revolucionarno zato zvuči informacija da su kompjuterski znanstvenici uspjeli programirati umjetnu inteligenciju da bude znatiželjna, odnosno da po vlastitom nahođenju ispituje sve što je okružuje i uči radi samog učenja. Taj novi pristup mogao bi pomoći robotima da svladavaju nova znanja puno brže nego sad.

Znanstvenici već godinama rade na ugrađivanju znatiželje umjetnoj inteligenciji, ali to nije nimalo lak posao. Ljudima je relativno lako ocijeniti koliko je knjiga zanimljiva samo na temelju naslova i korica, no robotu znatno teže svladavaju rupe u znanju i nedostatak informacija.

Bolje uče kad ih se nagradi

„Tražio sam način da računala uče inteligentnije. Da ne istražuju sve, i da ne istražuju nasumično, već da se sve to radi malo pametnije“, rekao Todd Hester, računalni stručnjak u Googleovoj kompaniji za razvoj umjetne inteligencije DeepMind, piše časopis Science.   

Hester i Peter Stone, računalni stručnjak University of Texas iz Austina, zato su napravili novi algoritam Targeted Exploration with Variance-And-Novelty-Intrinsic-Rewards (TEXPLORE-VENIR), koji se bazira na tzv. osnaženom učenju.

Reuters

U takvom učenju program isprobava nove stvari, a ako ga neki manevar približi krajnjem cilju (na primjer izlazu iz labirinta) dobit će malu nagradu. Na taj način povećava se mogućnost da će u budućnosti opet odabrati taj manevar u sličnoj situaciji.

U DeepMindu ovom su tehnikom već naučili umjetnu inteligenciju da ovlada Atari igricama te igrom Go. Ali program TEXPLORE-VENIR, kao i ostali 'znatiželjni algoritmi' ide korak dalje, pa si postavlja i vlastite ciljeve za koje sam sebe nagrađuje, bez obzira hoće li ga stečeno znanje približiti ostvarenju zadanog cilja.

Bolje obavljaju zadatke kad su znatiželjni

Jedan od načina na koji uči TEXPLORE-VENIR je uz pomoć modela svijeta koji je konstruirao na osnovu informacija koje je prikupio. Svaki put kad otkrije novu informaciju, poput pronalaženja nove točke na karti ili egzotičnog kulinarskog recepta, program se nagradi.

TEXPLORE-VENIR na testiranjima se pokazao kao najuspješniji 'znatiželjni program', a znanstvenici su ga zatim unijeli u humanoidnog robota kojeg su nazvali Nao.

Robot visine pola metra imao je tri zadatka: udariti cimbal, držati ružičastu traku pred svojim očima te stisnuti gumb na svojoj nozi, a za svaki je dobivao nagradne bodove.

Kad nije koristio program TEXPLORE-VENIR, Nao je uspijevao držati traku i stisnuti gumb iz svakog 13. pokušaja, a uz TEXPLORE-VENIR iz svakog sedmog. Uz pomoć 'znatiželjnog programa' udarao je cimbal iz svakog petog pokušaja, dok bez njega niti jednom nije uspio u tom zadatku.

I roboti mogu imati poremećaj pažnje

Znatiželja može i umanjiti produktivnost robota, upozorava Andrew Barto, računalni stručnjak sa University of Massachusetts. 'Unutarnje' nagrađivanje može mu postati važnije nego 'vanjsko' i zato može zanemariti zadane ciljeve, a znatiželja ga može i omesti u tome da se uopće pozabavi zadanim ciljem – kao da ima neki robotski poremećaj pažnje.

Znanstvenicima zato sada rade na pronalaženju pravog omjera između unutarnjih i vanjskih nagrada za umjetnu inteligenciju.

Krajnji cilj im je da roboti nauče učiti poput djece.

Zasad je teško prognozirati kako će točno znatiželjni roboti promijeniti svijet. Najpoznatiji genij današnjice, Stephen Hawking, već neko vrijeme upozorava da bi puni razvoj umjetne inteligencije mogao značiti kraj ljudske rase. 

umjetna inteligencija

znatiželjni roboti

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter