Povukla se voda i otkrila misteriozno nalazište

Znanstvenici su fascinirani 'Ruskom Atlantidom'. Posebno ih oduševljavaju mumije drevnih 'fashionistica'


Daniel Radman
26.06.2019.18:00
Znanstvenici su fascinirani 'Ruskom Atlantidom'. Posebno ih oduševljavaju mumije drevnih 'fashionistica'
Profimedia

sažeto

Na malenom podvodnom otočiću pronađeni su ostaci dvaju civilizacija koja datiraju iz perioda koje se proteže od brončanog doba pa sve do Džingis-kanovih osvajanja


Daniel Radman
26.06.2019.18:00

Tijekom šezdesetih Sovjeti su na rijeci Jenisej započeli izgradnju najveće hidroelektrane u državi, zove se Sajano Šušenskaja. Zbog nje je nastalo i ogromno jezero – nazivaju ga i morem - površine od čak 621 kilometara kvadratnih. To jezero skrivalo je i jednu od najvećih arheoloških tajni koju su mediji nazvali – 'Sibirskom Atlantidom'.

Voda jednom godišnje otkrije nekropole

Relikti prošlosti skriveni su ispod vode na dubini od 15 metara, no kako se voda povlači tijekom dva mjeseca – od svibnja do kraja lipnja - arheolozi dolaze na svoje. Na malenom podvodnom otočiću pronađeni su ostaci dvaju civilizacija koja datiraju iz perioda koje se proteže od brončanog doba pa sve do Džingis-kanovih osvajanja, a riječ je o nomadskim hunskim plemenima.

Tako voda jednom godišnje otkrije nekropole jedinstvene u svijetu. Premda će Sajansko jezero jednom izbrisati svaki trag ovih nekropola, ipak je donijelo i nešto dobrog. Ispralo je površinski sloj tla i otkrilo fascinantno nalazište.

'Uspavana ljepotica'

Profimedia

Prošle su godine znanstvenici su otkrili 2,000 godina staru mumiju odjevenu u svilu, koju su nazvali 'uspavana ljepotica'. Bila je sahranjena u kamenoj grobnici, a zbog vanjskih uvjeta prirodno je mumificirana. 'Uspavana ljepotica' sahranjena je u u svilenoj suknji koju je držao pojas s kuglicama s kopčom od dragog kamenja, a u grobnici je od vrijednih stvari pronađeno i kinesko zrcalo, tirkizne perle za ukrašavanje pojasa, potom ljubičaste perlice, fragmenti prstena od bakrene legure i kopča izrađena od kosti sa gravurom.

Isprva se vjerovalo da je riječ o svećenici, a danas znanstvenici smatraju da je daleko realnija pretpostavka da je riječ o 'fashionistici' – točnije, dizajnerici - iz višeg srednjeg sloja. Nova pretpostavka je stigla kad je nedaleko od njezinog groba poslije je pronađena nova 'fashionistica', mumija tkalje, sa svojim priborom za rad.

Znanstvena senzacija

Profimedia

'Ovo je znanstvena seznacija, imali smo puno sreće što ovo nalazište nije poharano od pljačkaša grobova', izjavila je dr. Marina Kilunovskaja iz Instituta za povijesna dobra u St. Petersburgu koja vodi istraživanje. Ona je i pojasnila zašto se među toliko pronađenih grobnica ističu one u kojima su sahranjene žene.

'Huni su iznimno poštovali žene. Nije to bio matrijarhat, ali se prema ženama – posebno majkama i zanatlijama, obrtnicama – ophodilo s velikim respektom.'

Rusija

Sibir

Ruska Atlantida

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter