razotkriven još jedan drevni mit

Znanstvenici rekonstruirali parfem egipatske kraljice Kleopatre: 'Bio je to Chanel No.5 svog vremena'


Daniel Radman
11.08.2019.11:00
Znanstvenici rekonstruirali parfem egipatske kraljice Kleopatre: 'Bio je to Chanel No.5 svog vremena'
Profimedia

sažeto

Baza mirisa je bila eterična smola grma mira, a sastojci su uključivali i kardamom, maslinovo ulje i cimet


Daniel Radman
11.08.2019.11:00

Postoji mit da je posljednja egipatska kraljica Kleopatra bila najljepša žena svog doba, postoji i onaj drugi koji opet kaže da je bila neugledna, a ni priznati egiptolozi oko toga neće se složiti. No, u jedno nema sumnje, bila je najutjecajnija žena svog doba oko koje će se još dugo voditi istraživanja.

Pomogla je drevna formula zapisana u grčkim tekstovima

Profimedia

Jedno od takvih vodili su znanstvenici sa Sveučilišta Hawaii, Robert Littman i Jay Silverstein koji su pokušali rekonstruirati kako je Kleopatra – mirisala. Ključ svega bila su nalazišta u blizini drevnog grada Thumisa, koji je bio dom najslavnijeg parfema tog doba.

'Bio je to Chanel No.5 Starog Egipta', ustvrdio je Litman.

Prije sedam godina arheolozi su našli, barem tako smatraju, ostatke doma trgovca mirisima. Pronađeni su i tragovi proizvodnje koji su uključivali i amfore, kao i staklene boce u kojima su se parfemi čuvali.

Dakako, mirisi nisu ostali, ali su znanstvenici na osnovu tragova otkrili sastojke, a uz pomoć drevnih grčkih tekstova pokušali su rekonstruirati formulu. Litam i Silverstein su zapravo nadogradili postojeća saznanja.

Parfem nitko nije pomirisao 2.000 godina

Profimedia

Baza mirisa je bila eterična smola grma mira, a sastojci su uključivali i kardamom, maslinovo ulje i cimet. U odnosu na suvremene parfeme, ovi su bili daleko 'ljepljiviji', osim toga bili su i trajniji.

'Bilo je uzbudljivo osjetiti miris parfema koji nitko nije osjetio skoro 2.000 godina i koji je Kleopatra možda i koristila', ponosno je izjavio Litman.

Ipak, nisu sve dvojbe oktlonjene. Ostaje pitanje je li Kleopatra koristila najpopularnije parfeme svog vremena s obzirom da se pretpostavlja da je imala vlastitu proizvodnju, danas bi rekli 'svoju liniju s potpisom'.

A kad je riječ o njezinoj sklonosti parfemima, postoji i legenda da je jedra svojih kraljevskih brodova toliko natapala mirisima da bi njezin ljubavnik Marko Antonije mogao s obale namirisati dolazak Kleopatre.

znanost

parfemi

Kleopatra

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter