Apokalipsa jučer, danas, sutra

Znanstvenici opet upozoravaju, vremena više nema, klimatske promjene dolaze. Svijet će podivljati, a jedino što nama preostaje je krizni menadžment


Robin Mikulić
09.10.2018.11:25
Znanstvenici opet upozoravaju, vremena više nema, klimatske promjene dolaze. Svijet će podivljati, a jedino što nama preostaje je krizni menadžment
REUTERS/Wolfgang Rattay

sažeto

Idući američki predsjednički izbori su zakazani za 2020. godinu. Nadajmo se da će Trump dotad ili povjerovati u stvarnost klimatskih promjena ili da će ga makar oteti neko vanzemaljsko biće 


Robin Mikulić
09.10.2018.11:25

Apokalipsa dolazi. Ma, vraga, ona je već tu i zove se klimatske promjene. Čujte i počujte, već od sutra svijet počinje tonuti u sebe samoga.

Ovako ili slično pisalo se o onome što dolazi nakon što je Amerika odbila potpisati Pariški sporazum, dokument u kojim se svjetske velesile, i sve one koje će to tek postati, obvezuju na postavljanje određenih standarda koji bi doprinijeli tome da se kataklizma koja nas čeka negdje iza ugla barem malo uspori.

Jer, znanstvenicima je već i tada bilo jasno da nam pomoći baš i nema. Evo, baš je nedavno opet zadnji put objavljen ultimativni datum točke bez povratka. No, kako se sve čini, Zemlja još uvijek ima vremena pomoći si. Odnosno, Zemljani imaju vremena pomoći si jer je Zemlja čvrst orah i preživjet će bez nas. Tko zna, možda joj bude bolje bez nas kad se jednom bude bavila samo radioaktivnim žoharima. Uglavnom, IPCC – međunarodna krovna organizacija za klimatske promjene, objavila je kako još nije kasno.

Poduzme li se, doduše, sve što je predvidio Pariški sporazum kako bi se smanjila emisija stakleničkih plinova, temperatura će se još uvijek dignuti za 1.5°C do 2°C. Zvuči malo, ali posljedice će i dalje biti prilično katastrofalne. „Za neke ljude ta će razlika biti pitanje života ili smrti“, tvrdi ugledna znanstvenica koja je radila na najnovijoj studiji.

Što nas čeka?

No, evo što ta razlika od pola stupnja zapravo znači. Podigne li se temperatura za 1.5°C, nestat će između 70 i 90 posto koraljnih grebena dok će samo pola stupnja više uništiti i to malo koralja što bi preživjeli najbolji apokaliptični scenarij. Vrijeme će podivjati, a oluje će postati jače. Suše će trajati dulje, a Finci više neće morati u saunu kako bi ostvarili željeni efekt. Malo šale nikoga nije ubilo, ali, bez zafrkancije, klimatske će promjene ubiti mnoge.

Razina mora bila bi prema istim izračunima skoro metar viša, a Arktički bi ocean (to je Sjeverni pol) bio bez leda mnogo dulje vrijeme. Osim toga, znanstvenici upozoravaju kako će većina klimatskih promjena tada već biti ireverzibilna pa će neki ekosustavi zbog toga zauvijek nestati.

Ljudi su svojim načinom životu globalnu temperaturu podigli za jedan stupanj, a nastave li se ovi trendovi novo nas veliko zatopljenje očekuje između 2030. i 2052. Idući američki predsjednički izbori su zakazani za 2020. godinu. Nadajmo se da će Trump dotad ili povjerovati u stvarnost klimatskih promjena ili da će ga makar oteti neko vanzemaljsko biće pa da se Bijela kuća oslobodi za nekoga tko zapravo sa stvarnošću ne koketira preko Twittera.

Jer, realno, bez da Ameri podrežu emisiju stakleničkih plinova, svijetu nema pomoći. Veneciju, Zadar i Dubrovnik razgledavat ćemo uz pomoć ronilačkih odijela.

Trump

klimatske promjene

globalno zatopljenje

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter