ovo će odrediti budućnost čovječanstva

Znanstvenici očajnički pokušavaju poništiti posljedice klimatskih promjena. Okrenuli su se radikalnim metodama kako bi spasili Zemlju


Matej Devčić
13.05.2019.16:00
Znanstvenici očajnički pokušavaju poništiti posljedice klimatskih promjena. Okrenuli su se radikalnim metodama kako bi spasili Zemlju
Reuters

sažeto

Znanstvenici tvrde da mjere koje čovječanstvo trenutno poduzima jednostavno neće biti dovoljne za sprječavanje globalnog zatopljenja


Matej Devčić
13.05.2019.16:00

Tim znanstvenika sa Sveučilišta u Cambridgeu pokrenuo je Centar za obnovu klime kako bi istražili i razvili nove metode za poništavanje štetnih posljedica klimatskih promjena.

Znanstvenici su se odlučili okrenuti radikalnijim metodama zbog straha da Zemlji ponestaje sve više vremena te da mjere koje čovječanstvo trenutno poduzima jednostavno neće biti dovoljne za sprječavanje globalnog zatopljenja.

Ono što rade odredit će budućnost čovječanstva

Centar je dio inicijative koju vodi znanstvenica Emily Shuckburgh, a koordinator projekta je profesor David King, bivši glavni znanstveni savjetnik i specijalni predstavnik za klimatske promjene britanske vlade.

Shuckburgh, naime, ističe kako je glavni cilj inicijative riješiti problem klimatskih promjena, dok King objašnjava kako vrijeme "više nije na našoj strani" te da će ono što rade i što planiraju u idućih 10 do 12 godina odrediti budućnost čovječanstva u sljedećih 10 tisuća godina.

Reuters

Ozelenjivanje Zemlje i hlađenje polova

Kako piše BBC, jedna od ideja koja spada u sferu "geoinženjeringa" i koju znanstvenici razmatraju je ubacivanje slane vode visoko u atmosferu. Znanstvenici bi to postigli tako da putem ogromnih mlaznica na brodovima bez posada slana voda, koja se isisava iz mora, na neki način ubrizga u atmosferu kako bi se oblaci napunili solju te bi tako reflektirali više sunčeve energije.

Na taj način bi se hladila područja ispod oblaka i ponovno pokrenuo proces zamrzavanja Zemljinih polova. Drugo moguće rješenje koje znanstvenici razmatraju je "ozelenjivanje" Zemlje vegetacijom i na moru i na kopnu, sa svrhom uklanjanja i reduciranja štetnih emisija ugljikovog dioksida.

Države svijeta trebaju smanjiti emisiju CO2 do 2030.

U listopadu prošle godine Međuvladin panel o klimatskim promjenama upozorio je da su promjene neviđenih razmjera prijeko potrebne ako ne želimo da globalna temperatura bude veća od 1,5 stupnjeva Celzijusa, što bi, između ostalog, značilo da će suša pogoditi cijeli svijet te da bi 450 milijuna ljudi mogli ostati bez vode.

Siegfried Modola/REUTERS

Na panel je tada utvrđeno da države svijeta trebaju smanjiti emisiju ugljikovog dioksida za 45 posto do 2030. godine. "O klimatskom inženjeringu se već godinama raspravlja. U prošlosti se smatralo da je previše radikalan i da može izazvati nepredviđene posljedice za okolinu.

Međutim, očekivani rizici klimatskih promjena sve su veći, pa mnogi znanstvenici tvrde da "hakiranje" klime treba vratiti na dnevni red, ne kao alternativu smanjenju emisije ugljikovog dioksida, već kao dodatnu mjeru", kazao je Thomas Moore, dopisnik Sky Newsa za znanost.

klimatske promjene

znanstvenici

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter